Noha a „szuperétel” kifejezés nagyon is huszonegyedik századinak tűnik, valójában egy csomó olyan régi élelmiszer létezik, amelyeknek egészen fantasztikus hatásai vannak – ráadásul nincs furcsán csengő nevük, és nem kell értük egy vagyont fizetni! Figyelem: tényleg nem csak az lehet szuperétel, aminek érdekesen hangzik a neve, sokba kerül és furcsán néz ki!

Káposzta

Valóságos tiamin-, kalcium és vasbomba, ráadásul nem szabad megfeledkezni a C-, K- és B6-vitamin tartalmáról sem. A legjobb, hogy tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, úgymint szulforafánokkal, antocianinokkal és glükozinolátokkal, amelyeknek egyébként rákmegelőző hatást is tulajdonítanak. A káposzta a gyomorfekély gyógyításában is segít, plusz savanyított formában az élőflórás joghurtnál is több tejsavbaktériumot rejt.

Cékla

A vakító ciklámenért a bétacianin nevű antioxidáns-csoport tagjai felelnek, amelyeknek rákmegelőző, máj-méregtelenítő és nyirokkeringés-serkentő hatást tulajdonítanak. Ráadásul rengeteg rost van benne, ami elősegíti a megfelelő bélmozgást. Eheted nyersen, sülve vagy főve – persze, hatóanyag-tartalma főleg az előbbi esetben marad meg. Köretként is isteni, nemcsak salátának!

Fahéj

A rozsdaszínű ágacskából nyert fűszerrel megfázást, hasmenést, várandósság alatti reggeli rosszullétet, húgyúti fertőzést, gombásodást és haspuffadást is kezeltek régen – s kezelnek most is, akik még mindig a természetes gyógymódokban hisznek. A fahéj legnagyobb előnye, hogy képes hozzájárulni a vércukorszint kiegyensúlyozásához, amivel felveszi a harcot a metabolikus szindróma meg a 2-es típusú cukorbetegség ellen. 

Csukamájolaj

A retró táplálkozási trendek királya kétségtelenül a csukamájolaj, amely bővelkedik A- és D-vitaminban, továbbá omega-3 zsírsavakban. Asztma, ízületi bántalmak, izomfájdalmak, koszorúér-problémák, cukorbetegség és magas vérnyomás kezelésére is használták, a vészes D-vitamin hiányt jelentő angolkór mellett. A fermentált változatok a leghatékonyabbak, ugyanakkor kapszula formájában is magadhoz veheted a mesébe illő hatóanyagokat, amennyiben nem szeretnéd érezni a sajátos ízt.

Torma

Tudtad, hogy a tormát időtlen idők óta használják a népi gyógyászatban? Főleg légzőszervi és húgyúti panaszok ellen hívják segítségül. Fertőtlenítő hatása révén az egyik legerősebbtermészetes antibiotikum, gombaölő és összehúzódás-gátló.

„A torma több mint tízszer annyi glükozinolátot tartalmaz, mint a brokkoli, úgyhogy nem is kell degeszre ennünk magunkat belőle az eredményért” – teszi hozzá az Illinois-i Egyetem egyik szakértője.

Árpa

A változatosan felhasználható, teljes értékű árpa valóban nem azoknak való, akik gluténérzékenységben vagy –allergiában szenvednek, mindenki másnak viszont tökéletes, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, valamint a bélrák kockázatát is.

Sőt, a legújabb eredmények alapján hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, mert lassítja a glükóz felszívódását a szervezetben.

A gyöngyárpa egytálételekhez és levesekhez is kiváló, továbbá salátához vagy rizottóhoz is használhatod.

(Forrás: Bien)