Akadnak olyan vitaminfajták, amiket kevesebbet emlegetünk, pedig egészségünk megőrzéséhez ezekre is szükség van. Nézzük mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

F-vitamin

Az F betű mögött a telítetlen zsírsavak rejtőznek. Az F-vitamin olyan zsírsavakat jelöl, amiket a szervezet nem tud előállítani, ezért fontos, hogy – elsősorban – táplálék formájában hozzájussunk. Ezeknek a zsírsavaknak két csoportja létezik: az omega-3 és az omega-6 zsírsavak.

Ezek leginkább a különböző magvakban fordulnak elő, mint a mogyoró, dió, napraforgómag, szőlőmag, kukorica. Ha szereted a halat, szintén sok F-vitaminnal jutalmazod a szervezeted.

Az F-vitamin feladatköre rendkívül széles. Segíti a szövetek regenerálódását, tehát jóvoltából hamarabb gyógyulhatnak a sebek, akadályozhatja a koleszterin felhalmozódását, gyorsíthatja az anyagcserét. Ha száraz a bőröd, ajánlatos egy F-vitamin kúra, ami ráadásul jót tesz ekcéma, vagy pattanások esetén is.

H-vitamin

Ez nem más, mint a biotin, azaz B7-vitamin. Fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, és létfontosságú a női szépség megtartásához is, ugyanis a bőr, a haj és a köröm épségét felügyeli.

Hiánya esetén előfordulhat a szőrzet kihullása, és bár bizonyos helyeken nem ieltétlenül lennénk bánatosak emiatt, de ugyebár a haj is szőrzet, aminek hiányát már kevésbé vennénk szívesen.

A H-vitamin segíti a cukor felhasználását – szintén nem rossz dolog, még akár a cukorbetegség ellen is hatékony fegyver lehet. Ha nem jut megfelelő mennyiségű H-vitaminhoz a szervezet, csökkenhet a nemi vágy, előfordulhat étvágytalanság és némi depressziós hangulat. H-vitaminban gazdag a máj, vese, de ha nem szereted a belsőségeket, a tojássárgájában, vagy a karfiolban is van biotin.

P-vitamin

Ismertebb néven rutin, ami a C-vitamin társa, kísérője, és többnyire ugyanazokban az ételekben is fordul elő. Az öregedést gátló folyamatokban vesz részt, tehát mindenképpen érdemes kihasználni az erejét.

A koleszterin megfelelő szinten tartásához, illetve még herpesz kezelésére is nagyon jó. A gyümölcsökben, zöldségekben található legnagyobb arányban: áfonyában, citrusfélékben, paradicsomban, paprikában.