Az új eljárás 83 %-os pontossággal mutatja meg a halál várható idejét

A kutatást végző német szakemberek tucatnyi biomarkert fedeztek fel a vérben, amelyekről azt feltételezik, hogy befolyásolják a halál kockázatát. Az áttörést azt jelentette, amikor 44 ezer embernél elemeztek 14 tényezőt, mint például az immunitást és a vércukorszintet.

A tanulmányt a Nature Communications folyóiratban tették közzé. A vizsgálat során a Max Planck Institute for Biology of Ageing  kutatói több ezer európai származású felnőtt vérét elemezték, akiknek életkora 18 és 109 év között volt. A kutatók először a szokásos egészségügyi kockázati tényezők – mint például a testtömegindex, a vérnyomás, a dohányzás – alapján végeztek vizsgálatokat, majd az új vérvizsgálat biomarkereit használták. A résztvevők mínusz kettőtől háromig terjedő pontszámot kaptak – minél nagyobb a szám, annál valószínűbb, hogy egy személy hamarosan meghal.

A vizsgálatok során összegyűjtött információk felhasználásával képesek voltak 83 százalékos pontossággal megjósolni, vajon meghal-e az adott ember a következő 2-16 évben. Az eddigi ismert tesztek egyébként 79 százalékos pontosságúak.

Dr. Amanda Heslegrave, az UK Dementia Research Institute at University College London kutatója dicsérte a kutatást, de elmondta, hogy még hosszú út áll előttünk. Mint monda, a biomarkerek szerepe fontos az egészségi állapotunk feltérképezésében. Ugyanakkor a mostani eredmények pontosságát korlátozza, hogy csak európai adatok állnak rendelkezésre. Szükség lehet további tanulmányokra, hogy kiderüljön, minden etnikai csoport esetében igazak-e a megállapítások.

(Forrás: nlc.hu)