Hisztamin érzékenység esetén az étrend-kiegészítő piacon kapható termékek szinte mindegyike alkalmatlan a fogyasztásra, hiszen mindig van egy olyan összetevő, ami tüneteket produkálhat, fokozza a szervezet hisztamin szintjét. 

A szervezet saját antioxidáns rendszereit gátolja a vitamin hiányos állapot, sőt, bizonyos gyógyszerek fogyasztása is. Pl.: sztatinok (elavult koleszterinszint csökkentők gátolják a szív szempontjából is rendkívül fontos Q10 termelődését).

A szervezet külső és belső antioxidánsokkal tud gazdálkodni. Sejtjeinkben többféle antioxidáns is termelődik, melyek azonnal képesek gátolni a helyben képződő szabadgyököket.

Enzim antioxidánsok

Ezekről mind elmondható, hogy a kor előrehaladtával egyre kevesebb termelődik, 30 éves kor felett már pótlásra szorul a szervezetünk. Főként:

 • szuperoxid-dizmutáz,
 • glutation-peroxidáz,
 • kataláz és a
 • Q10 (ubikinon).

A táplálkozással bevitt antioxidánsok két csoportja

1. Közvetlenül antioxidáns hatással bírók (A-, C-, E-vitamin)
2. A közvetlen hatás mellett más antioxidáns anyagok termelődését is segítők

Ide tartoznak a szuperantioxidánsok, például az alfa-liponsav elősegíti a glutation-peroxidáz képződést a májban. Vagy az olyan fontos antioxidánsok, antioxidáns csoportok, melyeket növényi és állati eredetű táplálékokból nyerhetünk: Szelén, Q10, Béta-karotin, Flavonoidok, Izoflavonoidok, Fenolsavak stb.

 

Mi a helyzet a hisztamin érzékenyekkel?

 

Nem kell ahhoz hisztamin intoleranciában szenvednie bárkinek is, hogy bizonyos antioxidánsok fogyasztása után kedvezőtlen hatásokról számoljon be. A citrus bioflavonoidok sok esetben okoznak igazolt hisztamin- és ételintolerancia nélkül is émelygést, hányingert, hányás és rossz közérzetet. Ez elmondható a B-komplexekben található segédanyagokról is.

C-vitamin (L-aszkorbinsav)

Kutatások igazolják, hogy a C-vitamin antioxidáns tulajdonsága mellett képes csökkenteni a hisztamin intolerancia okozta kellemetlen tüneteket is. Nehézséget jelent a citrusfélék elhagyása miatt a természetes pótlása, de mindenképpen olyan kiegészítővel vigyük be, melynek hatóanyag tartalma nem ütközik a hisztamin diétában tiltólistán szereplő gyümölcsökkel, egyéb összetevőkkel. Pl.: sima L-aszkorbinsav por vagy citrus bioflavonoid mentes C-vitamin termékek.
Most nézzük meg azokat az antioxidánsokat, antioxidánsokban bővelkedő kivonatokat, melyek hisztamin intolerancia esetén is fogyaszthatók, sőt sok esetben az intolerancia mértékét, illetve a tünetek súlyosságát is csökkenthetik:

Quercetin

Közvetlenül gátolja a hízósejtekből a hisztamin felszabadulást, így képes ellensúlyozni a hisztamin érzékenységből fakadó tüneteket, ez mellett gyulladásgátló anyag is.

Bromelain 

Az ananász szárában koncentrálódó vegyület rendkívül hatékonynak bizonyult a hisztamin-asszociált tünetek kiegészítő kezelése során.

Csalán

A csalán levelein lévő szúrós szőrszálak gazdagok szerotoninban (5-hidroxi-triptaminban) és acetilkolinban. A fagyasztva szárítás révén az Urtica dioica (csalán) képes megőrizni anti-allergén tulajdonságait, és hasonlóan működik a piacon meglévő antihisztaminokhoz.

Rutin

A rutin egy flavonoid glikozid, mely hatékony antioxidáns tulajdonsággal bír. A természetben a C-vitaminnal együtt fordul elő a gyümölcsökben, zöldségfélékben. Tiszta formájában először Szent-Györgyi Albert izolálta. Érdekesség, hogy a rutin nélküli tiszta C-vitamin gyengébb antioxidáns hatással bír, mint a rutinnal elegyített L-aszkorbinsav. A rutin erősíti a hajszálereket, segíthet a visszeres panaszokban is. Csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását, és ezzel együtt csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A különféle ételek hisztamin szintje függ az érlelési folyamattól és attól, mennyire frissek. Minél hosszabb ideig tárolunk egy ételt, annál magasabbra emelkedik a hisztamin tartalma és annál nagyobb gondot okozhat bizonyos ételekre érzékenyek vagy intoleránsak számára.A friss hús nagyon kevés hisztamint tartalmaz. A feldolgozás során azonban az érési folyamat következtében felhalmozódnak benne a biogén aminok.

Hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei

 
 • bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés
 • (migrénszerű) fejfájás, szédülés
 • heves szívdobogásérzés
 • orrfolyás, orrdugulás
 • nehézlégzés, ritkán asztmásroham
 • torokfájás, torokviszketés
 • puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenéshányinger, hányás
 

Súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!

 
Magas hisztamin-tartalmú ételek elfogyasztása után már pár órán belül jelentkeznek a tünetek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok nem étkezés után, hanem akár napok múlva jelentkezik. Igaz ez főleg a hisztamint felszabadító élelmiszerek, ételekre, tényezőkre (pl. nem friss az étel), valamint a nap folyamán összeadódhat, kumulálódhat az élelmiszerek hisztamin-tartalma.