B1-vitamin

Azaz tiamin

Aneurin, tiamin

A neuritisz (ideggyulladás) ellenszere.
tio-amin (kéntartalmú) amin.

A B 1 -vitamint fedezték fel elsőként a vitaminok közül; felfedezésével indultak el a vitaminkutatások.

Mi köze a beriberihez?

A B 1 -vitamin felfedezése a beriberi nevű népbetegséghez kapcsolódik, melyet az 1885–1897. közti időszakban Christiaan Eijkmann malájföldi holland katonaorvos vizsgált részletesen a jávai Batáviában.

Munkatársával Gerrit Grijns-sel együtt állatkísérletek sorával bizonyították, hogy a beriberi hiánybetegség, melyet egy, a rizshéjban jelenlévő komponens hiánya okoz. Eijkmann azt is megállapította, hogy a rizs héjában lévő hatóanyag nemcsak a beriberi ellenszere, hanem a növekedést is befolyásolja.

k

1906

Az angol Frederick G. Hopkins kísérletei azt bizonyították, hogy az élelmi anyagokban olyan járulékos táplálkozási faktorok vannak, melyek hiánya betegségeket okoz; később kiderült, hogy ezek a járulékos faktorok azonosak a vitaminokkal.

1910

A japán Umetaro Suzuki rizshéjból sikeresen izolált egy beriberi-ellenes anyagot, melyet előbb aberisav-ként, később az oryzanin-ként említ.

1912

A lengyel Casimir Funk rizskorpából olyan kivonatot készített, ami gyógyította a beriberit. A hatóanyagot bázisos jellegű amin-származékként azonosította, ezért a számára ’vita amine’ (= vitális, amin) elnevezést adta, ebből alakult ki később a vitamin szó.

1926

Barend C. Jansen és Willem Donath holland kémikusok először állították elő kristályos formában a B 1 -vitamint, melyet aneurin-nak neveztek el.

1932

A Nobel-díjas német analitikus vegyész, Adolf Windaus megállapította az aneurin elemi összetételét, és a kéntartalma alapján a vegyületnek a tiamin nevet javasolta.

1936

Az amerikai Robert R. Williams, valamint a német Rudolf Grewe, A. Windaus és R. Kuhn egyidőben, egymástól függetlenül tisztázta a B1-vitamin molekulaszerkezetét. Sikeresen megoldotta a szintézisét is.

1937-ben Hans Andersag és Kurt Westphal is szintetizálta a B 1 -vitamint;

azóta szintetikusan állítják elő.

Ugyancsak 1937-ben Karl Lohmann és Philipp Schuster kimutatta, hogy a tiamin élettanilag hatékony formája a difoszforilezett (pirofoszfát) származék.

1952-ben a Fujiwara és Watanabe vezette japán kutatócsoport felfedezte a tiamin zsíroldékony analogonját, a benfotiamint, melyet egyes célszervek a tiaminhoz képest sokkal nagyobb mértékben képesek felvenni, ezáltal bizonyos terápiás célokra hatékonyabban alkalmazható. Később több tiamin-analógot és előállítottak.

1958-ban Ronald Breslow tisztázta a tiamin-pirofoszfát szerepét és koenzim-funkciójának működési mechanizmusát: megállapította, hogy az enzimatikus reakcióban a szubsztrát a tiazol-gyűrűhöz kapcsolódik.

Karl Lohmann és Philipp Schuster

Fujiwara és Watanabe

Ronald Breslow

A B 1 -vitamin hiánya okozta megbetegedések

Még napjainkban is előállhat elsődleges tiaminhiány, amikor a B 1 -vitamin bevitele elégtelen. Egyes távol-keleti országokban (pl. Indonézia) a jobbára csak hántolt rizsből álló szegényes étrend miatt tartós tiaminhiány alakulhat ki, mert nem jutnak hozzá a rizs-
héjban található tiaminhoz.

A B 1 -avitaminózis tünetei a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert érintik az alábbi jellemző biokémiai területeken

 

Szénhidrát-anyagcsere: piruvát oxidatív dekarboxilezése, pentóz-foszfát ciklus, citrátkör. Ez utóbbi működése a központi szerepe miatt az anyagcsere egészére kihat.

 

Lipid-anyagcsere (zsírsavak és szteránvázas vegyületek szintézise).

 

Aminosav anyagcsere (elágazó láncú aminosavak lebomlása).

 

Mielintermelés (idegsejtek működtetése). A neuronok rendkívül érzékenyek a közvetlen környezetük változásaira (pl. töltésváltozások, depolarizáció, neurotranszmitterek felszabadulása), melyek befolyásolhatják az anyagcserét is.

 

Neurotranszmitterek képződése (glutaminsav és GABA szintézise). Az idegsejtekben a neurotranszmitterek (acetil-kolin) felszabadulása korrelál a tiaminfelszabaduláshoz. A tiamin ezáltal fokozhatja az acetil-kolin hatását, és
meggyorsítja az idegingerület átjutását a szinaptikus résen az egyes neuronok között. Hiányában ez a serkentő hatás elmarad, és részben erre vezethetők vissza a B1-vitaminhiány okozta idegrendszeri tünetek.

 

2007-ben a túlzsúfolt haiti börtönökben jelentkezett magas megbetegedési és halálozási aránnyal a beriberi, mert az étkezési rizst a főzés előtt áztatásos mosással tisztították.

Súlyos táplálkozási hiányosságok, háborús helyzet miatti nélkülözés, éhínség is kiválthat beriberit (Afrika egyes térségeiben).

A nyugati világ országaiban a krónikus alkoholizmus is okozhat tiaminhiányt. Az alkoholbetegségben szenvedők ugyanis táplálék helyett is alkoholos italokat fogyasztanak, melynek következtében a szervezetben lévő B1-vitamin 3-4 hét alatt teljesen kiürül, és utánpótlás hiányában B1-hipovitaminózis vagy súlyosabb esetben B1-avitaminózis lép fel.

Ezt teszi az alkohol

Az élelmiszer arányának csökkenése miatt kialakuló hiánytól azonban meg kell különböztetni az alkohol által kiváltott másodlagos hiányt: az alkohol tönkreteszi azokat a bélszakaszokat, ahol korábban intenzív tiaminfelvétel folyt, savképződést, hányást, hasmenést, vatagbélgyulladást és bevérzéseket okoz, melyek csökkentik, s gátolják a tiamin abszorpcióját.

gátolja a tiamint

Az alkohol gátolja a tiamin foszforilációját is, rontva ezáltal az aktív koenzimforma (tiamin-pirofoszfát) kialakulását. Ugyancsak a fejlett országok lakosainál fordulhat elő, hogy a csak magasan feldolgozott szintű, konyhakész állapotú, előfőzött, tartósított, konzervált, sterilizált, pasztörizált, besugárzott és egyéb módon előkezelt ételek tiamintartalma gyakran nem fedezi a szükségletet, mert időközben elbomlott, vagy az élelmiszerek azon részei, melyek a tiamin fő tömegét adnák, az előkészítési műveletek során elvesznek (pl. a cereáliák héja).

Extrém szigorú, tartós és folyamatos fogyókúrás diéta szintén okozhat elsődleges tiaminhiányt.

Másodlagos tiaminhiányról akkor beszélünk, ha a normális mennyiségű táplálékkal a szervezetbe kerülő tiamin a bélrendszerből nem tud felszívódni (pl. tartós hasmenés, hányás esetén), romlik a hasznosulása (pl. májbetegségben, alkoholizmusban), vagy a szervezet tiaminigénye nő meg (pl. pajzsmirigy túlműködés, terhesség, szoptatás, magas lázzal járó állapot, erős fizikai igénybevétel, sportolás stb.).

Előállhat tiaminhiány krónikus bélbetegségek, részleges gyomor- és/vagy béleltávolítás, béloperáció miatt is (nem elégséges a felszívódás), illetve művesekezelés, mesterséges táplálás esetén, továbbá rendszeres hányás miatt is (pl. a terhesség korai szakában).

Egyes gyógyszerkölcsönhatások is akadályozhatják a tiamin hatékonyságát:
– Az antiepileptikumok csökkentik a vér tiaminszintjét
– A vizelethajtó gyógyszerek (diureticum) hatására csökken a tiamin felvétele, mivel fokozott az ürülése a bélből
– A savkötők (antacid) – étkezés alatt vagy után szedve – elbontják az ételben lévő tiamint, mert az lúgos pH-n nem stabil
– Bizonyos rák elleni szerek gátolják a tiamin foszforilálódását (pl. 5-fluor-uracil)

 • antiepileptikumok – 90%
 • vizelethajtók – 77%
 • savlekötők – 85%
 • rák elleni szerek

Vannak megfigyelések arra nézve is, hogy tartós stresszhelyzet is okozhat B1-vitaminhiányt. Embernél a B1-vitamin markáns hiánya okozza a már régóta ismert beriberi nevű betegséget, melynek lefolyása időben különböző tünetekkel jár.

A beriberi első tünetei közé tartozik a kéz elerőtlenedése, majd a kézgörcs, mely főleg éjjeli görcsök formájában jelentkezik. Ezután nyaki, kari, ágyéki és keresztcsonti fájdalmak, isiász jelentkezik, majd neurotikus fogfájdalmak. Az étvágy fokozatosan csökken, hasi fájdalmak, bélfelszívódási zavarok, székrekedés, hányás, anorexia alakul
ki és, a beteg fogyni kezd, emiatt az egészségi állapota látványosan romlik, fáradtság, gyengeség erőtlenség, kimerültség (asthenia) áll elő. Mindehhez apátia, fokozott érzékenység, lehangoltság, aluszékonyság társul, a figyelem és a koncentráltság csökken, sőt memóriazavarok is felléphetnek.

Ettől a stádiumtól kezdve a betegség előrehaladása két típusra osztható:

száraz forma
(kak-ke típus)

Főképp idegrendszeri tünetekkel jár. A perifériás idegek mielinhüvely-károsodása (polyneuritis) miatt részleges bénulás, járási nehézségek, a kéz és láb zsibbadása, az alsó lábszár (vádli) érzéketlensége; az érzékelés folyamatos vesztése következtében később egyensúlyzavarok, koordinációs problémák,
a végtagok mozgásának összerendezetlensége és mozgásképtelenség (ataxia) tapasztalható. Amikor a mozgatóidegek károsodása eléri a felső végtagokat is, a kéz ujja karomszerűen begörbülnek. A betegen zavartság lesz úrrá, emlékezet- és beszédzavar alakul ki nála, akaratlan szemmozgások (nystagmus) indulnak. (Ezt a formát nevezik
endémiás neuritisnek is.)

NEDVES FORMA

 

shoshi (japán) ödémás típus

 

 Elsősorban a szívet és a keringési rendszert érinti. Jellemző rá a szívtájéki fájdalom, szapora szívverés (tachycardia), fizikai terhelés esetén szívritmuszavar, szívnagyobbodás, szívelégtelenség, emelkedett vérnyomás, nehézlégzés (főleg éjszaka), légszomj, köhögés.

A máj megnagyobbodik, a vizelet mennyisége csökken.
Az egész testet ödémák lepik el.
A lábikra folyamatosan görcsöl, állandó izomfájdalom, izomsorvadás lép fel. Az ínreflexek fokozatosan eltűnnek, a bőr lassan érzéketlenné válik (paraesthesia).
A beteg egyre inkább képtelen térben és időben eligazodni, emlékezetkimaradás,tompultság, kiegyensúlyozatlanság, lelki zavarodottság jelentkezik nála.

 

Ezt is érdemes tudni a B1-vitaminról!

Mivel a B 1 -vitaminhiány következtében kialakult kórképekben a felnőtt korosztály mellett főleg az 1-6 hónapos gyermekek érintettek, szokás infantilis beriberit is megkülönböztetni.

Az infantilis beriberi arra vezethető vissza, hogy az édesanya szervezetében nincs megfelelő mennyiségű tiamin, ezáltal az anyatejjel nem tudja azt a csecsemő számára szükséges mennyiségben átadni. Az ilyen babák étvágytalanok, gyakran hánynak, hasmenésük van, soványak, testtömeg-gyarapodásuk nem megfelelő, alkalmanként izomgörcsök tapasztalhatók, köhögnek, nehézlégzés jelentkezik náluk, szívverésük szapora (tachycardia), szederjes, kékülő bőrükön (cyanosis) ödémák jelentkeznek.

ELÉRT EREDMÉNYEK

 • A beriberi B 1 -vitamin adagolásával viszonylag gyorsan megszüntethető, és gyakorlatilag teljes regenerálódás érhető és, kivéve a szívizom-károsodásokat.
 • Az idegi rendellenességek nagyon sok esetben tiaminhiánnyal kapcsolatosak és nagyobb mennyiségű tiamin adagolásával kezelhetők.
 • A tiaminhiány rontja – főleg gyerekkorban – a tanulási képességet. Tiamin adagolásával a tanulás hatásfoka gyerekeknél akár 20–25%-kal is növelhető, egyúttal gyorsul a tanulási folyamat.
 • Felnőtteknél a napi tiaminszükséglet 20-30-szorosának hónapokon át tartó rendszeres szedése világosabb, logikusabb gondolkodást és energikusabb életvitelt eredményezett.
 • Értelmi fogyatékosoknál a tiaminkezelés hatására javult koncentrációkészség és a meglévő alacsony szellemi képességek kihasználása is fokozottabb lett. Esetükben a tiaminanalógok (lásd alább) alkalmazása esetén erőteljesebb a pozitív hatás.
 • Igen gyakran tiaminhiányra vezethetők vissza a szenvedélybetegségek, a személyiségzavarok és az elmebetegségek. Egyes felmérések szerint a pszichiátriai osztályon kezelt betegek 30%-ánál tapasztalható B 1 -vitaminhiány.
 • Az agresszív viselkedés és a depresszió egyes típusai is jól kezelhetők B 1 -vitamin adagolásával. Extrém magas, 300-400 mg/nap bevitellel az agy által termelt acetil-kolin neurotranszmitter molekulák termelődése megfelelővé válik.
 • Az Alzheimer-kóros betegek vérében a B 1 -vitamin szintje mindig kisebb a normális értéknél. Ez esetben azonban a nagy dózisú tiaminbevitel sem javít a betegek állapotán, viszont feltételezhetően segít a további romlás megelőzésében.
 • A tiaminnak fájdalomcsillapító hatása is van bizonyos idegi eredetű betegségeknél. A diabéteszes neuropathia tünetei és a migrénes fejfájás igen nagy dózisú tiamin vagy allitiamin (lásd Tiamin analógok) alkalmazásával enyhíthetők.
 • Ízületi fájdalmakra szintén hatásos ellenszer a tiamin nagy adagja.

A tiamin napi szükséglete

A felmérések és tapasztalatok szerint az emberek különböző életkorú csoportjai számára napi legfeljebb 1-2 mg tiamin fedezi a szükségletet. Gyerekeknek és fiataloknak a kisebb testtömegük miatt kevesebb tiaminra van szükségük. A szervezetet terhelő hatások a vitaminszükségletet növelik: nőknél ez főképp a terhességi és laktációs időszakot jelenti, férfiaknál pedig elsősorban a fizikai munkát. Az alkoholfogyasztás szintén jelentős tiamin-többletbevitelt kíván.

A sportolás – főleg a fizikai számok és az élsport – ugyancsak sokkal több tiamint igényel, részben a fizikai terhelés, részben a versenyek okozta stressz leküzdésére.

 • Gyorsasági és erősportokban: 2-4 mg/nap
 • Állóképességi sportokban az edzési időszakban: 3-5 mg/nap
 • versenyidőszakban: 5-10 mg/nap

  A tiamin túladagolására visszavezethető, hipervitaminózisból eredő mérgező hatás(ok) jelenleg nem ismert(ek), a fölösleg ugyanis gyorsan kiürül a szervezetből, a szövetek és a szervek nem tárolják. Gyakori túladagolás esetén – 50 mg/testtömeg kg-ot meghaladó dózisok rendszeres fogyasztásakor – ugyanakkor ritkán előfordulhat idegesség, szívdobogás, remegés, herpesz és allergia. Bizonyos kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a nagy dózisú tiaminbevitelek fokozhatják a sejtek osztódását, és ezáltal növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát.

A B1-vitamin forrásai

A B1-vitamin fontosabb előfordulási helyei: sörélesztő, szárított élesztő hántolatlan rizs, korpás búza és a belőle készült pékáruk, korpa, hüvelyesek, gomba, máj, sertés- és baromfihús, olajos magvak, tej és tejtermékek, tojás, továbbá a zöldségféleségek.

Top B1-vitamin készítmények:

Greenfood B1-vitamin, 250 mg, 120 db vegán kapszula

Jó idegek, jó memória, boldogabb élet! Az idegi rendellenességek nagyon sok esetben tiaminhiánnyal kapcsolatosak és nagyobb mennyiségű tiamin adagolásával kezelhetők.

A B1 vitamin elengedhetetlen az egészséges idegrendszer, az egészséges izomfunkciók és az általános jólét szempontjából, és támogatja a testet a mindennapi élet stresszében.

SOLGAR Vitamin B1 500 mg 100 db tabletta

 Támogatja az egészséges és jól működő energia metabolizmust a szervezetben. Ez a termék kényelmes vegetáriánus adagolási formában fontos B1-et biztosít. 

 

Vitamin B1 100mg, Thiamin-HCl, 180 dv vegán tabletta

A B1-vitamin (tiamin) a B-komplexként ismert alapvető tápanyagok csoportjába tartozik. A kiegyensúlyozatlan étkezés gyorsan B1-vitaminhiányhoz vezethet.

A túlzott testmozgás, a gyógyszeres kezelés és a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása tovább növelheti a szükségletet, és ajánlott a B1-vitamin-státusz ellenőrzése.