K-vitaminok

Hatásai:

 • A K-vitamin segíti a gamma-karboxi-glutaminsav (Gla) előállítását a májban. A Gla alapvető összetevője a prothrombinnak (faktor II) és más, véralvadásban szerepet játszó tényezőknek (VII, IX és X).
 • A K-vitamin a véralvadáshoz nélkülözhetetlen összetevő.
 • Gla-t tartalmazó egyéb proteinek előállításához is K-vitamin szükséges. Ezek között van a csontmész (osteocalcin).

Fajtái

K1, K2

A természetben két változata fordul elő: fillokinon (más néven: fitonadion) (K1), amit a zöld növények, valamint a menakinon homológok (K2), amelyeket a bélbaktériumok szintetizálnak.

További változatai

További változatai szintetikusan előállított vitaminhatású vegyületek, amelyek tulajdonképpen vitamin prekurzorok.[6] Ilyen a menadion (K3), menadiol (K4) és 2-metil-4-amino-1-hidroxinaftalin (K5).

Az organikus jobb

 előállítása drágább, mint a mesterségesé, de hatásosabb a szervezet számára.

Egészségprotokoll

A K-vitamin hiánya:

 • A legárulkodóbb jel, hogy a legkisebb sérülés esetén is a vérzés lassan áll el.
 • A bőrt ért kisebb horzsolás is nagy feketés-kék nyomot hagy.
 • Orrvérzés; vagy vér a vizeletben.
 • K-vitamin-hiányra utal a lassú véralvadás és az alacsony prothrombin aktivitás.
 • Az újszülöttek bélrendszere steril, szervezetük kevés K-vitamint tárol, ezért születés után K-vitamin-injekciót kapnak a vérzékenység elkerülésére.
 • A véralvadás gátlására szedett warfarin és dikumarol blokkol néhány enzimet, amik a májban a K-vitamin-függő alvadási faktorok előállítását végzik.

A fentebb leírt állapotok vagy tünetek észlelése esetén véralvadási időt kell mérni és prothrombinszint-vizsgálatot kell kérni az orvostól. Ha az eredmények K-vitamin-hiányt jeleznek, további vizsgálatok szükségesek az ok kiderítésére.

gyerekeknek /mic.g/nap

felnőtteknek /mic.g/nap

K-vitamin tudástár

K-vitamin források

Sötétzöld leveles zöldségek, például spenót, brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, növényi olajok (különösen a szójaolaj), máj, lucerna. A tojás, a tej és a hús keveset tartalmaz belőle.

Egy csésze zöld tea 16 μg K-vitamint tartalmaz.

Főzéskor nagyon kevés megy veszendőbe a K-vitaminból.

Ajánlott adagolás

Nincs egyetértés a mennyiséget illetően, mert a hiányát nehéz előidézni.

A javasolt adag 0,5-1,0 μg per kg/nap. Amerikai tanulmányok alapján az ajánlott mennyiség csecsemőknek 2 μg/nap, gyerekeknek 30-75 μg/nap, és 70-100 μg/nap felnőttek számára.

 

Bélben lakozik

Az ember K-vitamin-szükségletét a táplálék K1-vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb. fele-fele arányban fedezi.

Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin-ellátottsága megfelelő. A K-vitamin 10-70%-a szívódik fel.

Túladagolása:

A K-vitamin túlzott bevitele általában nem jár mérgezési tünetekkel, de 100 μg-nál nem szabad többet bevenni, mert májkárosodást okozhat.

Szintetikusan előállított K3-vitamint (menadion) használnak koponyán belüli és tüdővérzés esetén koraszülötteknél, ilyen esetekben előfordulhat, hogy a túladagolás a máj és az agy mérgezésével jár.

A véralvadás gátlására szedett warfarin és egyéb gyógyszerek mellett nem szabad K-vitamint tartalmazó kiegészítőket szedni, mert akkor a gyógyszer nem fejti ki a hatását.

Sejtnövekedés

A K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék beépüléséhez, ami nagyon fontos a sejtek növekedéséhez és termelődéséhez.

A K-vitamin tehát a sejt életében is fontos szerepet játszik. A K-vitamin ezenkívül különösen fontos az idegsejtek egészségének megőrzésében.

Véralvadás

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha a vérben nem képződnének vérrögök, akkor az életveszélyes állapotot okoznak.

A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. A K-vitamin olyan erős, hogy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani.

A csontok növekedése és karbantartása

A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba.

E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

Egy 1999-es tanulmány bebizonyította, hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a megnövekedett csípőtáji törésekkel.

 

Összefoglalva

A K1 vitamin

elengedhetetlen a véralvadási faktorok aktiválásához, melyek sérülés esetén elzárják a vérző nyílást az érfalon. Hiányában a vérzékenység alakulhat ki. Nagy mennyiségben található zöld leveles növényekben, mint a spenót, brokkoli, saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, illetve a tojás és a tej. 

A K2 vitamin

fontos szerepet játszik a csontsűrűség megfelelő szinten tartásában. Hiánya csökkenti az aktív oszteokalcin szintjét, növelve ezzel a csonttörések és csontritkulás kialakulásának lehetőségét. A csontsűrűség megőrzéséhez ezért kiemelten fontos változókorban lévő nőknél a K2 vitamin megfelelő szinten tartása. Természetes forrása a baktériumos erjesztéssel készült ételek, például az érlelt sajtok.

Milyen esetben javasolt K-vitamin vizsgálat?

A K vitamin szintjének laboratóriumi vizsgálata abban az esetben javasolt, ha a tünetek alapján K vitamin hiányának, vagy felhalmozódásának gyanúja merül fel.

 

Milyen tünetek utalhatnak a K-vitamin hiányára?
 • lassú véralvadás sérülés esetén
 • kisebb ütés hatására is kiterjed véraláfutások keletkeznek
 • gyakori orrvérzés
 • vér a vizeletben
 • alacsony prothrombin aktivitás
 • csontritkulás
Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

Ha a K vitamin szintje a normál értékhatáron belül van, akkor biztosított a véralvadáshoz és a csontszerkezet megőrzéséhez szükséges mennyiségű K vitamin a szervezetben.

A normál értéktartomány alatti eredmény az adott K vitamin hiányára utal. Mivel a K vitamin pótlása befolyással lehet a vérhígító és véralvadásgátló gyógyszerek hatására, ezért minden esetben forduljon a vizsgálatot elrendelő szakorvoshoz a megfelelő terápia meghatározásáért.

A normál értéktartomány feletti érték túladagolásra utal, melynek hosszútávon májkárosító hatása lehet.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Ajánló

Te is szedsz vitaminokat? Tudod, mi az a drága széklet? Amikor úgy leperegnek a sejtekről a tápanyagok, mint száraz szivacsról a víz, majd érintetlenül távoznak belőled. A megfelelő Omega-3 arány elérésével változtathatunk ezen. Ez a termék polifenollal együtt készült, működik, a hatékonyságát saját laborteszt mutatja.

Érdeklődés:

(70) 516-0741