A tél igazi vitaminbombája a naspolya, ami szépnek nem nevezhető, de nagyon finom, és igazán egészséges! A csípős fagyok után az igazi – betakarítás után rendszerint még érlelni kell, mire ehető lesz. 

Mi az a naspolya?

Egy barna gyümölcs, ami a rózsavirágúak rendjébe tartozik, az alma, a körte, a birs rokona. Egyes források szerint Japánból származik, másutt úgy tudják, hogy egy kínai kantonból lopták át Európába. A naspolya nem „szabályos” gyümölcs: a színe barnás, mintha romlófélben lenne, nem lehet egy jó nagyot harapni belőle, az íze is szokatlan – de azért érdemes felfedezni.

Három fajtája van:

  1. a szentesi rózsa naspolya, 
  2. a hollandi óriás naspolya és 
  3. a nottingham naspolya.

A gyümölcsöt ősz végén szüretelik, de ezután még ki kell teríteni egy száraz helyre pár napra, hogy rendesen bebarnuljon. Ekkor lesz finom édes, és a héja is könnyen leválik ilyenkor. Nyersen is ehető, de lekvárt, vagy egyebet is készíthetünk belőle.

Amit viszont kevesen tudnak, hogy mennyire egészséges:

  • A pektintartalma miatt védi az emésztőrendszert, akárcsak az alma. Akár székrekedés, akár ellenkezőleg, a naspolya biztosan helyretesz!
  • Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott: a naspolyafa kérgének főzetét a népgyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.
  • Talán nem is meglepő, hogy teli van C-vitaminnal (12 mg/100 gr) és antioxidánssal, de vashiány esetén is javasolják fogyasztását.
  • Erősíti a csontjainkat, erős gyulladáscsökkentő, és a népi gyógyászatban a kérgéből csináltak főzetet, amit a vérzés csillapítására használtak.
  • Te is emlékszel a naspolyára gyerekkorodból? Voltak, aki szalmán szárították.

Érdemes beszerezni a boltokból, és felturbózni vele az immunrendszerünket a téli napokra! Sőt, be is tartalékolhatunk belőle: lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Sokféle süteménybe, krémbe, egyéb édességbe felhasználható.