Sokat spórolhatunk, ha aszkorbinsavat íratunk fel receptre a készen kapható C-vitamin-tabletták helyett. Ugyanakkor hátránya is van az olcsóságnak. A megbetegedéses időszaknak még közel sincs vége, sokan védik szervezetüket C-vitaminnal – főleg a mostani időjárásban –, amit amúgy is ajánlott egész év­ben fogyasztani, hisz rengeteg jótékony hatása van. Fontos azonban tudni: a C-vitamin és az aszkorbinsav valójában ugyanaz.

– Kémiai öszzetételük nem különbözik egymástól, az egyik a tudományos, míg a másik a hétköznapi neve ennek az antioxidánsnak – szögezte le a Borsnak Gyermán Anna gyógyszerész. – Így a hatóanyag is ugyanaz, csak formai különbségek vannak a termékek között.

A tabletta formájú ké­szítményeket C-vitaminnak, a poralapúakat aszkorbinsavnak nevezzük, és jó ha tudjuk: ezt a kü­lönb­séget meg is fizettetik velünk. A Bors utánaszámolt, mennyibe kerül 1000 milligramm hatóanyag akkor, ha tablettaként vesszük és menyibe, ha „nyersen”, azaz porként. Van ám különbség.

 

Vesekövet is okozhat

A C-vitaminról mindenki tudja, hogy olyan vitamin, amit nem lehet túladagolni. Ugyanakkor mégis lehetnek kel­lemetlen mellékhatásai, emiatt érdemes odafigyelni a napi mennyiségre, mert vesekövet okozhat.

– Átlagosan egy felnőtt embernek naponta 100 milli­gramm C-vitaminra van szüksége. Az 1000 milligrammos dózis, csak nagyon legyengült állapotban ajánlott, és nem rendszeresen, mert ha ekkora mennyiség mellett nem viszünk be elegendő folyadékot – felnőttek számára napi 2-3 liter ajánlott –, akkor a C-vitamin vesekövet okoz – hívta fel a figyelmet a szak­értő.

De mivel a legtöbben 1000 milligrammos kiszerelésben vásároljuk, ebben a mennyiségben hasonlítottuk össze az aszkorbinsav illetve a C-vitamin néven vásárolható termékek árát.

Kétszer drágább a tabletta

A boltokban vagy az interneten megvásárolható, olcsóbb 1000 milligrammos C-vitamin-készítményekért átlagosan 20 forintot kérnek tablettánként. Az aszkorbinsavból 2 grammot, azaz egy csapott mokkáskanálnyit kell bevegyünk, ezért átlagosan 10 forintot kell fizetnünk.

– A por alakú aszkorbinsavval az a baj, hogy nagyon érzékeny. Hamar megbarnul, könnyen veszít hatóanyag-tartalmából. Ezen kívül tudni kell, hogy ez egy sav, ezáltal megmarja a fogakat és gyomorbántalmakat is okozhat. De ha ezekkel tisztában vagyunk, és odafigyelünk, jó választás ez is a C-vitamin pótlására – mondta a gyógyszerész.

A termékek árát sok minden befolyásolja. A tablettás vitaminokkal sokkal több előállítási munka van a por alapúhoz képest. Ezeken általában van egy védőréteg, ami nemcsak a gyógyszert védi, de minket is a benne lévő hatóanyagoktól. A bevonat gondoskodik arról, hogy ott szívódjon fel a vitamin a szervezetünkben, ahol kell. A minőség is árképző. A gyógyszerek bevizsgálása nagyon költséges – ezen kívül persze a márkát, a reklámokat is nekünk kell megfizetnünk.
Nem csak patikában kapható

 

Régen mindenki a gyógyszertárba ment bizonyos dolgokért. Ma már a drogériák térhódításával ez megváltozott. A gyógyszerekre és azok alapanyagára vonatkozó kémiabiztonsági szabályok szigorodtak.

– A gyógyszerkönyvi alapanyagok önmagukban történô kiadására különleges szabályok vonatkoznak, ezeket gyógyszerként, vény nélkül csak akkor lehet kiadni, ha a szabványos vénymintagyûjteményben szerepel az önmagában kiadható mennyiség és az általános adagolás. Az aszkorbinsav és számos más gyógyszerek alapanyagául szolgáló vegyület nem szerepel ezen a listán, így ezek önmagukban vény nélkül, bevételre szánt alapanyagként nem adhatók ki – tájékoztatta a Borsot dr. Sohajda Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke, hozzátéve: orvos által felírt recept szerint lehet vásárolni még mindig.

Az ét­rend-kiegészítőkre nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a gyógyszerekre. A gyógyszertárak pedig jobban odafigyelnek arra, miket forgalmaznak, és megbízható beszállítókkal dolgoznak.

(Forrás: borsonline)