Fogyni szeretnél, hogy jobban nézz ki? Szeretnél egészségesebb lenni? Vajon mi működik a sok módszer közül, melyik diéta visz közelebb a célodhoz? Bemutatunk 9 diéta-típust, leírjuk, mekkora eséllyel vihetők sikerre, mik az előnyeik, mik a veszélyeik!

1. Monodiéták

Mit jelent?

Csak egyetlen élelmiszert – például csak tojást, csak káposztalevest – szabad fogyasztani egy bizonyos ideig.

Működik?

Ha valaki kibírja, nagy valószínűséggel fogyni fog.

Veszélyei:

 • Nem biztosítja a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt az alaptáplálékokból: szénhidrátból, fehérjéből és zsírokból, pedig ezek mindegyikére szüksége van a szervezetünknek. Vitamin- és ásványi-anyaghiány is kialakulhat.
 • Nem szokunk hozzá a helyes táplálkozáshoz, hiszen ezzel nem is próbálkozunk.
 • Ráadásul, ha a diéta végén visszatérünk az egészségtelen étrendhez, akkor a kilók is visszatérnek.

2. El- vagy szétválasztásra épülő diéták

Mit jelent?

A táplálékokat különböző kategóriákba sorolhatjuk: pl. fehérjedús, keményítőt tartalmazó, savas (pl. gyümölcsök) ételek. Egy bizonyos étkezésre csak az egyik típust szabad fogyasztani, vagy egy bizonyos típust egy másikkal nem szabad együtt fogyasztani. Pl. nem szabad húshoz tésztát, kenyérfélét enni. Reggelire csak gyümölcsöt, vacsorára állati eredetű fehérjét és zöldséget szabad enni.

Működik?

Mivel elég szigorúan előírja, hogy melyik étkezésre mit szabad enni, ezzel a napi kalóriabevitelt is csökkenti, várható a fogyás.

Veszélyei

Mivel csökkenti az állati eredetű táplálék mennyiségét, csökkenhet a cink, B12-, D-vitamin, kalcium mennyisége is. A növényi és állati eredetű élelmiszerek elkülönített fogyasztása hátrányosan hathat az ásványi anyagok, vitaminok felszívódására is.

3. Eliminációs diéták

Mit jelent?

Egy bizonyos tápanyagot / táplálékot teljesen kiiktatunk az étrendből: pl. egyáltalán nem eszünk tejterméket, búzalisztből készült ételeket, tojást, csokoládét stb.

Működik?

Ennek a diétának nem a fogyás, hanem az emésztési problémák feltárása lehet az értelme. Ha étkezések után valamilyen kellemetlen tünetet érzékelünk: hasfájást, puffadást, hasmenést, fejfájást, bőrpanaszokat, akkor érdemes tudatosan megfigyelni, hogy mi váltja ki. Jó, ha étkezési naplót vezetünk, majd, ha megvan a gyanúsított, néhány hétre teljesen hagyjuk el. Ezután először egy kis mennyiséget fogyasszunk belőle, ha nincs panasz, lehet emelni az adagot. Így lehet igazolni, hogy tényleg az a táplálék okozza a problémát. Ha megtaláltuk a bűnöst, konzultáljunk az orvosunkkal, és kérdezzük meg, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség, ha valóban nem fogyaszthatunk valamilyen tápláléktípust.

Előnyök és hátrányok?

Igazán csak ételérzékenység esetén van értelme. Ilyenkor elképzelhető, hogy „mentes” termékekkel helyettesítjük a táplálékot. De vigyázat! Attól, hogy valami gluténmentes, nem biztos, hogy a kalóriatartalma is alacsonyabb! Ne csapjuk be magunkat, ha fogyni akarunk a kalóriabevitelt kell csökkenteni! Ráadásul, ha kényszeresen kerülünk egy-egy tápanyagcsoportot, például űrhajós diéta esetén a gyümölcsöket, akkor ez a rosthiány miatt emésztési panaszokhoz vezethet.

4. Alacsony szénhidráttartalmú diéták

Mit jelent?

A táplálkozásból a szénhidrátokat hagyjuk el, vagy radikálisan csökkentjük a bevitelüket. Vagyis a zsír és/vagy fehérje felé toljuk el az arányokat. 

Működik?

Gyors fogyást lehet elérni.

Veszélyei:

Ha a szénhidrátbevitelt a normális – a korunknak, nemünknek, súlyunknak megfelelő – mennyiségig csökkentjük, akkor még jótékony is lehetne, de a szénhidrátok teljes elhagyása veszélyes. Ebből a tápanyagból van szervezetünknek a legnagyobb mennyiségre szüksége, a szénhidrát a legfőbb energiaforrásunk. Ezért sportolóknak például kifejezetten tilos ez a diéta! De a cukorbetegeknek is rendszeres időközönként kell megszabott mennyiségű szénhidrátot bevinniük.

Az egyik legismertebb szénhidrátcsökkentő diéta a ketogén diéta. E szerint a napi kalóriabevitel 75-80%-át zsírokból, 15-20%-át fehérjéből és 5-10%-át szénhidrátból kell megszerezni. Miközben az általános ajánlások szerint egy egészséges felnőtt embernek a teljes energiaszükséglet 66%-át szénhidrátból, 18%-át fehérjéből, 16%-át zsírból kellene fedeznie. A ketogén diéta teljesen eltér ettől! A szervezet e miatt a zsírraktárakhoz nyúl. Az alacsony szénhidrátbevitel azonban már rövidtávon is fáradtságot, koncentrációhiányt, alvászavarokat okozhat. A túlzott zsírbevitel emésztőszervi megbetegedéseket vagy a vérzsírértékek eltolódásával a szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak.

A Keto Actives fogyást támogató étrend-kiegészítő, különösen ajánlott a ketogén diétát alkalmazó személyek számára. Egy hatékony készítményben összekapcsolt 8 összetevőből áll, melytámogatja a zsírszövetek csökkentését, valamint megakadályozza annak kialakulását. Ezen túlmenően a Keto Actives megkönnyíti a megfelelő koleszterin szint, valamint a vér glükózszint megőrzését. Az étrend-kiegészítő túlzott étvággyal rendelkezők számára is ajánlott, mivel a termékben található kivonatok és ásványi anyagok csökkentik az étvágyat.

A Keto Actives energiát ad, növeli a szívósságot és a koncentrációt, ezért különösen nagy segítséget nyújt a ketózisra való átálláskor. A kapszulák diétával összekapcsolva meghozzák a látható első eredményeket már néhány hét alkalmazás után. Kétség kívül ez egy olyan étrend-kiegészítő, mely eddig hiányzott a piacról.

5. Böjtölés

Mit jelent?

A böjtölést nehéz pontosan meghatározni. Lehet, hogy csak a hét egy napján hagyunk el egy bizonyos fajta ételt: például a húsokat, édességeket, élvezeti értékkel bíró ételeket. Lehet, hogy egy hónapig csak a nap egy bizonyos szakában szabad enni és inni: pl. csak este vagy csak 11 és 18 óra között. Lehet, hogy csak folyadékot szabad bevinni több napon át. A böjt oka lehet vallási előírás, de lehet, hogy fogyókúrás, méregtelenítési céllal végzik.

Működik?

Ha a böjt elég tartós és elég szigorú, és a böjtölő betartja a szabályokat, gyors fogyást is tapasztalhat.

Nem elhízott embereknél vizsgálták, hogy hogyan hat a testsúlyukra, ha szabad táplálkozási napokat váltogatnak böjti napokkal 22 napon át. Átlagosan 2,55%-ot vesztettek eredeti testsúlyukhoz képest, és 4%-nyit csökkent testzsírtömegük. A vércukorszintjük nem változott, de inzulinszintjük emelkedett. A böjti napokon azonban éhesek voltak a kísérleti alanyok, vagyis hosszú távon nem tudják ezt folytatni. Ezért érdemes az igazi böjt helyett kis mennyiségű ételt fogyasztani böjti napokon.

Vizsgálták ezt a második módszert is, amikor a kísérleti alanyok energiaszükségletük 25%-át fogyasztották el a böjti napokon, de a „szabad” napon bármit, bármennyit ehettek. A vizsgálat 10 hétig tartott 3 szakaszban. Először 2 hétig felmérték a kiinduló állapotot, majd 4 hétig felügyelet mellett váltogatták a böjti és a szabad napokat, végül 4 hétig a résztvevők felügyelet nélkül önállóan folytatták. Érdekes, hogy a nem volt különbség a felügyelt és az önálló szakasz eredményeiben: 0,67 kg fogyást tapasztaltak hetente. A testzsír 3 százalékpontnyit csökkent. És csökkent a „rossz” LDL koleszterinszint és a trigliceridszint is, míg a „jó” HDL-koleszterin értéke változatlan maradt. Csökkent továbbá a vérnyomás is.

A méregtelenítési célból végzett böjtölés teljesen felesleges. Ha csak az emberi fogyasztásra alkalmas táplálékok káros hatásai ellen szeretnénk védekezni, akkor ezt a májunk, gyomor- és bélrendszerünk, a tüdőnk és a bőrünk nap, mint nap megteszi, nem kell időszakosan méregtelenítenünk.

Előnyök és hátrányok

Mivel a böjt fajtái nagyon eltérőek lehetnek, ezért lehet olyan változata is, ami nem okoz károkat, de a hosszabb távú, radikális böjtök veszélyesek lehetnek. A böjt alatt csökkenhet a koncentrációs képesség, fáradtak lehetünk, sőt a szervezet a zsír mellett az izmokat is le fogja bontani. Ráadásul a böjt után azonnal elkezdjük gyorsan visszaszedni a leadott kilókat. Sőt mivel a szervezetünk érzékeli, hogy nem biztos, hogy mindig hozzájut a szükséges tápanyagokhoz, a zsírt raktározni fogja. A szigorú böjt alatt káros anyagcsere bomlástermékek keletkezhetnek, amelyek megterhelik a vesét. Cukor- vagy a vesebetegeknek kifejezetten károsak lehetnek a böjtök.

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA, Hírlevél, VI. évfolyam 6. szám, 2013. július

 

6. Nyers-diéta, alkonyat-diéta, anyagcsere-pörgető diéta

Folytathatnánk a diéták sorát a végtelenségig, hiszen létezik diéta, amelyben csak nyers ételeket szabad enni,  amelyben alkonyat után nem szabad enni. Ezekkel ugyanaz a gond, amit már a korábban bemutatottakkal kapcsolatban elmondtunk: vagy hiánybetegséghez vezetnek, vagy mivel nem szabályozzák a teljes napot, nem biztos, hogy hatékonyak, ráadásul nem szoktatnak hozzá a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozáshoz. Ezek elemzése helyett nézzünk inkább helyes módszereket!

A Piperinox a fogyást támogató étrend-kiegészítő, mely kivételesen gazdag formulával rendelkezik és összetevői között megtalálható 7 specifikus, természetes összetevő. A kapszulákban kulcs szerepet tölt be a fekete bors gyümölcs kivonat (BioPerine®), melynek fogyasztása súlycsökkenést eredményez. A Piperinox kivételes keverék, melyet minden testsúlyát csökkenteni kívánónak fontos lehet.

A termék támogatja az emésztési folyamatokat, felgyorsítja az anyagcserét, segíti a vércukor megfelelő szintjének megőrzését, valamint lehetővé teszi a szervezet méregtelenítését. A sokoldalú hatása révén a Piperinox terméket sok fogyni kívánó értékeli , függetlenül a túlsúly, vagy elhízás mértékétől és az életstílustól.

7. Kalóriaszámolás

Mit jelent?

Súlyunk, nemünk, korunk és életmódunk alapján tudható, hogy napi hány kalóriára van szükségünk. Vagyis, ha számoljunk, hogy mennyit viszünk be, megállhatjuk, hogy többet együnk a kelleténél. Ha fogyni szeretnénk, akkor kevesebb kalóriát kell enni, mint amennyit felhasználunk. Ezt mindennap betartjuk. Ugyanakkor időszakosan sem szükséges radikálisan csökkenteni a táplálkozást. Az egészséges fogyás tempója heti 0,5-1 kg. Ezzel a lassú tempójú fogyással érhetjük el, hogy a testzsírt és ne az izmainkat fogyasszuk.

Működik?

Igen, de lassabb ütemű, mint a fent felsoroltak.

Előnyök és hátrányok

 • Az eredmény tartós lesz.
 • A fogyókúrázó nagy valószínűséggel hozzászokik a rendszeresen alacsonyabb kalóriaértékű bevitelhez, tudatosabb lesz, és a fogyókúrán kívül sem tér vissza korábbi rossz szokásaihoz.
 • A fogyókúra ideje alatt sem kíván túlzott lemondást, ettől betartható.
 • Nem zár ki bizonyos ételtípusokat, így nem alakul ki hiány ásványi anyagokból és vitaminokból.
 • Egy idő után a fogyás üteme lelassulhat.
 • Mindig az adott testsúlyhoz kell igazítani a beviteli értékeket.
 • Sokat kell számolni, minden étel kalóriaértékét meg kell keresni, fel kell jegyezni.

8. Életmódváltás

Mit jelent?

Az előző típust egészítjük ki a táplálkozási szempontokon túli elemekkel. Az ételek minőségi tulajdonságait is figyelembe vesszük, nemcsak a kalóriaértékét és mennyiségét: például teljes kiőrlésű gabonákat, alacsony GI-indexű táplálékokat, friss, nyers táplálékokat, rostban gazdag ételeket választunk. Rendszeresen fogyasztunk halat, zsírszegény húsokat. Minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget viszünk be, de kerüljük az ízfokozókat, mesterséges színezőanyagokat, a finomított cukrokat. A folyadék-bevitelre is odafigyelünk: eleget iszunk tiszta vizet, teát, gyümölcslevet, nem iszunk cukros és édesítőszeres üdítőket. Kontrollált mennyiségben és időközönként fogyasztunk csak alkoholt.

A táplálkozás mellett a mozgásra is odafigyelünk: növeljük a fizikai aktivitást is. Fogyásunk nagymértékben függ az izmainktól, ugyanis az izmok hétszer annyi kalóriát égetnek el, mint a zsír. Vagyis ha mozgással kombináljuk a fogyókúrát, akkor több energiát égethetünk el. De az is igaz, hogy kilókban nézve lassul a fogyás, hiszen az izom nehezebb is, mint a zsír.

Hozzuk egyensúlyba tevékenységeinket is, tanuljuk meg kezelni a stresszt. Legyen időnk a munka mellett családunkra, de magunkra is. Töltsünk elég időt pihenéssel, alvással is. Az alvás alatt regenerálódnak izmaink, ha nem alszunk eleget izomvesztést tapasztalhatunk. Az étvágyat generáló hormonok is alvás közben szabályozódnak, kevésbé leszünk éhesek, ha eleget alszunk!

A táplálkozásban is törekedjünk rendszerességre: ne egy alkalommal fogyasztjuk el az összes kalóriát, hanem a nap folyamán elosztva. Az egészséges emberek inzulinszintje is ingadozik a napon belül, étkezéseinket is ehhez kell igazítani. Ez a gyakorlatilag napi háromszori étkezést jelent, amelyek közül az ebéd a legtartalmasabb, fehérjében és szénhidrátban is gazdag.

Működik?

Könnyen belátható, hogy igazán csak ez módszer lehet célravezető. Hiszen ez már nem kúra, hanem maga a tudatos életvitel.

Előnyök és hátrányok

Aki képes életét átformálni, csak előnyeit fogja tapasztalni!

 

9. Cukorbetegek fogyókúrája

Fontos, hogy a cukorbetegek kordában tartsák a súlyúkat, mert a helyes táplálkozás és a fogyás segíthet a normális vércukorszint beállításában és a szövődmények elkerülésében. De a vércukorszint rövidtávú egyensúlyban kell tartása kizárja a koplalást. Az inzulinra szoruló diabéteszeseknek nem szabad kihagyniuk egyetlen inzulininjekciót sem!

Fogyás várható akkor is, ha a cukorbeteg rendesen betartja az előírásokat: nem fogyaszt több szénhidrátot a megengedett 120-180 grammnál, ezt 5-6 étkezésre osztja el. Sovány húsokat, alacsony a glikémiás indexű (GI) szénhidrátokat választ. Kevés telített zsírt és koleszterint fogyaszt, mértékkel eszik gyümölcsöket, finomított cukrot pedig egyáltalán nem, és rendszeresen mozog. Egy cukorbeteg számára csak a lassú, életmódváltással kombinált fogyás a járható út.

Más betegségek ismeretében is vigyázni kell, ezért fogyókúránkat egyeztessük háziorvosunkkal, ha valamilyen egészségügyi problémánk van, hosszútávon gyógyszert szedünk, illetve 10 kg-nál többet szeretnénk leadni.

 

Mi akadályozhatja a sikert?

Sajnos az is igaz, hogy még a valóban következetes életmódváltásnál is lehetnek olyan tényezők, amelyek akadályozzák a sikert:

 • Akadályozhatják a fogyást a hormonok. Ha mindent következetesen betartunk, és mégsem érünk el eredményt, érdemes orvostól segítséget kérni.
 • Nem tudjuk befolyásolni, hogy a zsír mely testrészünkről tűnjön el, ez bizony genetikai adottság.
 • Az életkortól is függ a fogyókúra hatékonysága: idősebb korban nincs szükségünk ugyanannyi kalóriára, mint korábban. Megváltozhat a tápanyag-igényünk is. Például menopauza időszakában a nőknek több szárnyasokból, halból és szójából származó proteint kellene fogyasztaniuk. A cukrot érdemes teljesen kerülni, ezek ugyanis felerősítik a hormonális tüneteket.

(Forrás: https://meggyogyulnek.blog.hu)