Gyulladást növelő ételek: van, amelyikről azt gondolod, hogy egészséges, pedig csak ront a helyzeteden.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a cukor és a finomított szénhidrátok nincsenek jó hatással az egészségre, hiszen amellett, hogy hizlalnak, magas vérnyomást, valamint más szív- és érrendszeri, esetleg emésztési problémához vezetnek.

Az egészségtudatos táplálkozásban látszólag könnyű leváltani a cukrot édesítőszerekre, és a feldolgozott hús vagy a gyorsételek elhagyása sem okoz különösen nagy problémát. Ha viszont az ember gyulladásos eredetű betegséggel küzd, minden apró részletre oda kell figyelnie.

Gyulladást növelő élelmiszerek

A szervezetben ugyanis nemcsak a cukor vagy a liszt növeli a gyulladást, de a sok keményítőt tartalmazó, magas glikémiás indexű élelmiszerek és a glutén is, sőt, a mindennap használt olajok vagy az egészségesnek tartott, ám túlzásba vitt élelmiszerek is észrevétlenül fokozhatják a bajt.

Bár az élelmiszerek nagy része nem okozhat problémát az egészséges szervezetben, ezért nem kell mindenáron száműzni az étrendből, a gyulladásos eredetű bélbetegségeknél vagy az autoimmun betegségeknél nagyon óvatosan kell bánni velük.

1. A természetes édesítőszerek közül a magasabb glikémiás indexű agavé, juharszirup és a méz is hirtelen emeli a vércukorszintet, ezért mértékkel szabad csak használni. Az eritrit vagy a sztívia jobb választás.

2. A napraforgó- vagy a repceolaj sem ajánlott, ha az ember gyulladásos betegséggel küzd, főleg feldolgozásukból eredő hexántartalmuk miatt. Az extra szűz és a hidegen sajtolt olajokkal viszont nem lehet gond.

3. A zöldségchips egészséges, de sokszor napraforgóolajban sül, ami omega-6-zsírsavakban is gazdag. Ez nagy mértékben nem szükséges, sőt, gyulladáshoz vezethet. Jobb aszalványokat választani inkább.

4. Keményítő- és szaponintartalma, valamint magas glikémiás indexe miatt a gyulladásos betegségeknél például a burgonya sem ajánlott.

5. Bár temérdek jótékony hatása van, a paradicsom a padlizsánnal együtt a burgonyafélékhez tartozik, ezért gyulladásos betegség esetén csak mértékkel szabad fogyasztani.

6. Bár a magvak többsége gyulladáscsökkentő, és tele van hasznos tápanyagokkal, a földimogyoró lektintartalma a belekben gyulladást okozhat, ezért bélbetegnek nem ajánlott.

7. A szója és a szójából készült termékek fogyasztását ugyancsak a lektintartalom miatt nem ajánlják a gyulladáscsökkentő diétákban.

8. A népesség nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet, ami ráadásul erős allergén is lehet, ezért a tejtermékek sem ajánlottak a legtöbb gyulladáscsökkentő diétában.

9. A rozs- vagy zabkekszek egészséges nassolnivalónak számítanak, mégis körültekintően kell bánni velük, hiszen cukortartalmuk sokszor nagyon magas.

10. A fruktóz megterheli a májat, hizlal, növeli a gyulladást, mégis szinte mindenben van. A glükóz-fruktózt kiszúrhatod gyümölcsjoghurtok, szörpök, gyümölcskonzervek címkéjén is.