Dobozos margarin terméktesztünk vizsgálatai során kíváncsiak lettünk, vajon a különböző élelmiszerek mennyi omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmazhatnak. El is vittünk néhány – e témában sokat emlegetett – terméket a Nébih laboratóriumába. Lássuk az eredményeket! Sokat lehet olvasni arról, hogy a zsírok nélkülözhetetlen tápanyagok. Mivel az omega-3 zsírsavként ismert alfa-linolénsavat és az omega-6 zsírsavcsaládba tartozó linolsavat a szervezetünk nem képes előállítani, ezeket külső forrásból, étkezés útján kell bevinnünk. A legújabb kutatások arra is rámutatnak, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát a napi étkezés során 1:4 arányban érdemes tartani. Nem csoda tehát, hogy nagy érdeklődés övezi, mennyi esszenciális zsírsavat tartalmaznak a különböző élelmiszerek.

Megbízható omega3 készítményt keres? Ezt ajánljuk – nagyon fontos, hogy polifenollal készült! >>>

Rendhagyó vizsgálatsorozattal szakította meg a terméktesztek sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja.

Margarintesztünk során természetesen megmértük a margarinok ígért omega-3 és-6 zsírsav tartalmát is. Ennek során jutott eszünkbe: vajon más élelmiszerekben mekkora lehet ezek mennyisége, illetve hő hatására történik-e velük valamilyen változás? Persze bőven akadnak erről irodalmi adatok, mi azonban kísérletező kedvünkben voltunk, vagyis a saját laboratóriumunkban elvégzett mérések útján szerettük volna megtalálni a választ kérdéseinkre. Fontos megemlíteni, hogy vizsgálatsorozatunk nem reprezentatív, mivel ahhoz kevés mintát vizsgáltunk, hogy a kapott számok tudományos hivatkozási alapként szolgáljanak, de a mérési eredmények összhangban állnak a jelenleg elérhető tudományos adatokkal.

Térjünk vissza kicsit a dobozos margarin terméktesztünkre!

A teszt során több olyan dobozos margarint is vizsgáltunk, amelyen tápanyag-összetételre, illetve egészségre vonatkozó állítást tüntettek fel az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalommal összefüggésben. Ezeknek az állításoknak az alapszabályait uniós rendelet fekteti le.

A margarinok dobozán jellemzően 10 g-ban határoznak meg egy adagot, vagyis annyit, amennyi körülbelül egy nagy szelet kenyér megkenésére elég. Ezzel szemben mi a vizsgálatunkon a napi fogyasztási adagot – azaz azt, amit az ésszerűség elve alapján fejenként egy nap alatt megeszünk – átlagosan 20 g margarinnak tekintettük, hiszen azt feltételeztük, hogy több étkezéshez is fogyasztunk margarint. Tehát megmértük, hogy a csomagoláson jelölt omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyisége eléri-e a jogszabályi előírás szerinti értékeket 20 g margarin elfogyasztása esetén.

A 17 vizsgált termékből 5 margarin csomagolásán emelték ki az omega-3 zsírsav tartalmat, ebből 3 terméken az omega-6 zsírsavak mennyiségét is jelölték.

Íme, a vizsgálatsorozat!

Terméktesztünk hozadékaként tehát vizsgálatokat végeztünk, hogy kiderítsük, valóban nagy mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak-e a különböző élelmiszerek. Konkrétan a lenmag, a lenmagolaj, a hal és a margarin kerültek a laboratóriumba. A halak esetében arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hőkezelés hatására változik-e bennük a fenti zsírsavak mennyisége. Hiszen lássuk be, Magyarországon legtöbbször megsütjük, grillezzük a halat! (Hű, de jól hangzik!)

Szóval, mielőtt messzire elkalandoznánk…, a vizsgálat során termékenként napi egy adagnak tekinthető mennyiségből mértük a zsírsavösszetételét, azaz 20 g bio lenmagolajban, 20 g margarinban, 10 g natúr lenmagban és a halhúsok esetén 100 g-ban.

Lássuk az eredményeket!

ÖRÖMTELI EREDMÉNY, HOGY VÁLTOZÓ MENNYISÉGBEN ÉS ARÁNYBAN, DE VALÓBAN MIND AZ 5 TERMÉKBEN MEGTALÁLHATÓ AZ OMEGA-3 (ALFA-LINOLÉNSAV) ÉS OMEGA-6 (LINOLSAV) ZSÍRSAV!

 

Az eredmények megmutatták, hogy valóban mind az 5 termékben megtalálható a két zsírsav. A termékek közül a lenmagból sajtolt olaj és egy magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin tartalmazta a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezeket követte a norvég lazac és a natúr lenmag, majd a busa. Jó hír, hogy a hőkezelés során nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége a halakban.

Érdekesség, hogy a vizsgált termékek különböző arányban tartalmazzák a zsírsavakat. A busában kétszer több az omega-3 mennyisége, mint az omega-6-é. A tengeri lazacok esetében pedig éppen fordított ez az arány.

A hő hatása

Azt tapasztaltuk, hogy a hőkezelés során, 100°C-on 30 percig tartva, nem csökkent az esszenciális zsírsavak mennyisége a haltermékekben.

JÓ HÍR TEHÁT, HOGY ALAPOS SÜTÉS-FŐZÉS UTÁN IS MEGMARAD AZ ALFA-LINOLÉNSAV ÉS A LINOLSAV AZ ÉTELÜNKBEN.

A vizsgált termékek eltérő zsírsav tartalmát az alábbi grafikon is jól szemlélteti

*A Szupermenta termékteszten vizsgált dobozos margarinok között, a mérési adatok alapján a legmagasabb omega-3 és omega-6 zsírsav tartalommal rendelkező margarin. 

Bio lenmagolaj

Vizsgálatunk is megerősítette, hogy már egyetlen evőkanálnyi (kb. 20g) lenmagolajjal elfogyaszthatjuk akár a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához szükséges napi omega-3 szükséglet többszörösét is. Az, hogy bio alapanyagú-e az olaj, nem befolyásolja az esszenciális zsírsavak mennyiségét. A lenmagolaj fogyasztásánál mindenképpen érdemes figyelembe venni a napi javasolt szükségletet, mert a túlzott bevitel – mint minden étel esetében, úgy ennél is – problémát okozhat.

Margarin

Elmondható, hogy a magas esszenciális zsírsav tartalmú olajokból készült margarin fogyasztása hozzájárulhat a napi ajánlott beviteli érték eléréséhez. A Szupermenta margarintesztjén vizsgált termékek közül a legtöbb omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmú margarin eredménye szerepelt a vizsgálatban. A margarinokban az esszenciális zsírsavak mennyiségét a felhasznált olajok határozzák meg. Azt is hasznos lehet tudni, hogy a legtöbbet és a legkevesebbet tartalmazó termékek között akár több gramm eltérés is lehet.

Natúr lenmag

Kiderült, hogy amennyiben lenmagot választunk, várhatóan egy evőkanálnyi (kb. 10g) elfogyasztásával fedezhetjük a normál koleszterinszint fenntartásához szükséges esszenciális zsírsavmennyiséget. Felhasználását tekintve érdemes figyelni arra, hogy milyen formában visszük be a lenmagot szervezetünkbe.

Halak

A tengeri halak összességében nagyobb mennyiségben tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavakat, mint az édesvízi busa.

Az étkezésünk szempontjából tehát érdemes több fajta halat is fogyasztani, hiszen vitathatatlan, hogy a halak jelentős mértékben hozzájárulhatnak az egészségünk szempontjából kedvező mennyiségű esszenciális zsírsavak beviteléhez.

Szupermenta-tipp

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak a mindennapi étkezéseink alkalmával is bekerülnek a szervezetünkbe. Azonban ahhoz, hogy azok hosszú távon támogassák az egészségünket, érdemes odafigyelni arra, hogy a szakmai ajánlásoknak megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőlük! A tudatos táplálkozás egyik lépcsőjeként célszerű változatos étrendet követni, és figyelembe venni a termékeken esetlegesen feltüntetett zsírsav-mennyiségeket.

Vitaminmentor-tipp

Nem csalás, nem ámítás: mindvégig a szemünk előtt volt az az összetevő, ami eddig kimaradt az összes Omega-3 készítményből, és ami nélkül esélytelenül vártunk hatást tőlük. Egy neves tudós rájött, publikált, fejlesztett és láss csodát: valóban minden hatás megérkezik amit a tudomány eddig az Omega-3 pótlástól remélt. Vedd a kezedbe a megszokott Omega-3 készítményed, és nézd meg a címkéjét – mutatjuk mit keress!

Tudta?

Ahhoz, hogy egy terméken feltüntethessék azt, hogy a normál koleszterinszint fenntartásához hozzájárul , az omega-3 alfa-linolénsavból minimum 0,3g-ot kell napi adagonként tartalmaznia az élelmiszernek. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a jótékony hatáshoz naponta 2g-ot kell elfogyasztani az alfa-linolénsavból (hiszen más forrásból is fogyaszthatunk). Az omega-6 linolsavból már 1,5g-ot kell tartalmaznia a napi adagnak és egy nap alatt összesen 10g linolénsavra van szükségünk a normál koleszterinszint fenntartásához.

(Forrás: https://szupermenta.hu, fotók, illusztrációk nébih)