B5 Vitamin =

pantetin, calcium-pantothenate

A B5-vitamin, más néven pantoténsav testünk minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek  termelésében játszik kulcsszerepet. A felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja.

Optimális egészségi állapot

Mivel a B5-vitamin a szerotonin s acetilkolin termelését támogatja, a kutatások azt sugallják, hogy memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán felül a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésekor is hasznos lehet. A B5-vitamin szerotonintermelést serkentő hatása a migrénes fejfájások kezelésekor is segítségünkre lehet.

A B5 vitamin testünk természetes antitest termelését is segíti, így erősítve az immunrendszert és biztosítva hatékony védelmet a pattanások ellen. Hasznosnak bizonyult a bélrendszeri megbetegedések kezelésekor is.

A B5-vitamin egy speciális alakja, a pantetin szignifikánsan csökkenti az LDL koleszterin szintet miközben a HDL koleszterin szintjét növeli. Az egyszerű B5-vitaminnak nincs meg ez a hatása.

a pantoténsav a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Szorongás

Depresszió

G

Stressz

\

Migrén

Alkoholizmus

Herpesz

Migrén

fájdalmak

enerváltság

Energiaszint növelése

A B5-vitamin az acetil-koenzim-A nevű enzim termelését segíti elő, ami esszenciális az energiatermelés szempontjából. Ezenfelül a zsírok energiává történő átalakításának folyamatához is szükség van a B5-vitaminra – sok egyéb B-vitamin mellett.

Bár a B5-vitamin szükséges az energiatermeléshez, és néhány kutató szerint megemelheti az energiaszintet, a kutatások nem támasztják alá a teljesítménynövekedés érdekében történő önálló szedését. A B5-vitamin egy B-komplex részeként mindazonáltal segíthet a tápanyaghiány következtében bekövetkező fáradtság csökkentésében.

Terápia

A B5-vitamint klinikailag a gyomorégés ellen használják, kolinnal és thiaminnal kombinálva. Mivel a jelek szerint szabályozza a vérbőséget, allergiás panaszokra is hatékonyan alkalmazták. A B5-vitamint az orvosok gyakran javasolják az arthritisz miatti reggeli fájdalomban és merevségben szenvedő pácienseknek.

A pantoténsav hiánytünetei

 • Haj és fejbőr rendellenességek
 • Fáradtság/gyengeség
 • Insomnia/alvászavarok
 • Bélrendszeri megbetegedések
 • Kéz-és lábzsibbadás
 • agy
 • vese
 • pajzsmirigy

Következtetés

Bár a B5-vitaminnak sokféle hasznos tulajdonsága van, inkább B-komplexek vagy jóminőségű multivitaminok alkotóelemeként találkozhatunk vele. Vannak példák a B5 vitamin önálló használatára, pl. hiánytünetek semlegesítése, a neurotranszmitterek termelésének elősegítése, a zsíranyagcsere, a koncentrációképesség továbbá más testi funkciók támogatása céljából történő alkalmazása.

A sport és a B5-vitamin

Miért használják a sportolók a pantoténsavat?

A B5 vitamint széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezőképességet. Néhány orvos magas koleszterinszintű, arthritiszes fájdalomtól, allergiától vagy gyomorégéstől szenvedő pácienseinek javasolja használatát. Vizsgálják továbbá azt a képességét, miszerint megnöveli az edzések során hasznosítható energiát.

A pantoténsav forrása

Hol találjuk meg a pantoténsavat?

A karfiol, az avokádó, a lazac, a csirke, a tojássárgája és a sajt egyaránt jó B5-vitamin források.

 

Napi mennyisége:

mg/nap

Képes növelni az energiaszintet és az állóképességet: segíti a zsírsavak szállítását és felhasználható energiává történő átalakítását

Növeli a hormonok termelését, mint pl. a mellékvese által kiválasztott kortizonét, így enyhítve a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteit. Segíti az acetilkolin termelést; ez egy kritikusan fontos kémiai anyag az agy számára, mely a neuromuszkuláris reakciókért felelős

Bár a B5-vitamin nagyon biztonságos, a hosszan tartó, nagy mennyiségű (napi 2-3 gramm feletti) használata hasmenést okozhat.

Tudtad?

A pantoténsav szinergistái: B1-vitaminnal (thiamin) és kolinnal együtt szedve a gyomorégés ellen jól alkalmazhatóak.

Túladagolva, különösen egyéb B vitaminok nélkül, felboríthatja az anyagcserét, bár ez csak extrém nagy adagok mellett lehetséges, amennyit normál körülmények között képtelenség a szervezetbe juttatni.

A pantoténsav szükségletét nem túl könnyű meghatározni hiszen mint fent is utaltunk rá, szinte minden élemiszerben előfordul. Stabil, de a savak (például ecet), a sütőpor és a hő együttes hatása mégis elindíthatja lebontását.

Más B-vitaminokkal együtt – pl. B-komplexben vagy multivitamin formájában – étkezésekkor beszedve a leghatásosabb.

Hiánytünetek általában csak nagyon egyoldalú, túlságosan sok finomított élelmiszert tartalmazó étrendnél alakulnak ki hiánytünetei leggyakrabban a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoznak elváltozásokat.

 

 

 

 

 

 

 

a B5-vitamin hiánya

 • Leggyakrabban napi 25-50grammot fogyasztanak belőle, mindazonáltal nagy stressz vagy intenzív fizikai igénybevétel esetén gyakoribb a 100mg-os mennyiség.
 • Koleszterinszint csökkentésre: 300 pantetin (speciális formája a B5-vitaminnak) ajánlott napi 3 alkalommal.
 • Egyéb felhasználás: arthritiszes jellegű fájdalmakra, allergiára és gyomorégésre az orvosok javaslata szerint 1000mg szükséges naponta.

Top B5-vitamin készítmények:

B5-vitamin 100 mg, nagy dózisú, 180 db vegán tabletta

Nyugalom, erős idegek és selymes sima bőr. Foltok, pattanások és sebgyógyulás esetén is ajánlott a szedése. Elősegítheti a koncentrációt. Mesterséges adalékanyagok nélkül (magnézium-sztearát, titán-dioxid stb.) készült, GMO-mentes, vegán. 

B5-500 mg - 70 kapszula - Pantoténsav - Nagy dózis - Vegán

70 kapszula, 500 mg tiszta pantoténsav val. A B5-vitamin nagy dózisát gyakran használják foltok és pattanások kezelésére. A B5-vitamin hozzájárul a normál metabolizmushoz, mentális teljesítményhez, csökkenti a fáradtságot.

Fairvital - B-5 vitamin 500mg - Pantoténsav - 60 kapszula

A B-5 vitamin előfeltétele a bőr és a nyálkahártyák fejlődésének és normál működésének. Fontos szerepet játszik a regenerációs folyamatokban, mint például a sebgyógyulás és a bőrképződés. Ezenkívül fontos szerepet játszik a bőr faggyútermelésének mértékében, és elősegíti a tiszta arcszínt.