Mi jut eszedbe először, ha a „szuperélelmiszerre” gondolsz? Sosem látott egzotikus gyümölcsök, mint az acai bogyó vagy a durian? Netán ezek préselt levei és mindenféle magok keveréke? Vagy a búzafű, a chlorella, az italokba keverhető különféle zöld porok, a homoktövis? Esetleg a gránátalma, tán a méz? A zöld tea vagy a fokhagyma?

Ezek mind jó választások, és a “szuperélelmiszer” elnevezés is jogosan illeti meg őket, de mi a helyzet a rendszeres májfogyasztással?
Önmagában a májételekről senkinek nem az jut az eszébe, hogy szuperélelmiszer. És ez bizony nagy kár, mert a máj valójában a természetben megtalálható egyik abszolút legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel az emberi biológia tekintetében. Sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyből a legtöbben nem fogyasztunk eleget (néhány ilyen a teljesség igénye nélkül):

Retinol

Az A-vitamin aktív formája, ami többek között nélkülözhetetlen az egészséges bőr, a termékenység és a várandósság, a látás, az immunrendszer és a pajzsmirigyműködés szempontjából.

Kolin

A DNS replikáció, a várandóság, az agyműködés és az egészséges idegrendszer elengedhetetlen tápanyaga (a fejlődő magzat neuro-endokrin rendszere képtelen nélküle megfelelően fejlődni). Bizonyos becslések szerint a lakosság 95%-a kolinban szegény táplálkozást folytat!

B12 és folát

Ez a két B-vitamin létfontosságú a metilációs folyamatokban, ami a gén expressziótól a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) előállításán át a „méregtelenítési” folyamatokig mindenhez rendkívül fontos. A májételek B12 és folát tartalma minden genetikai prediszpozicióval jól hasznosítható (pl. MTHFR-mutáció).

Cink és réz (és egyéb nyomelemek)

A cink és a réz együtt támogatják az immunrendszer működését, az anyagcserét (például pajzsmirigyműködés), valamint az idegrendszert is. Egyetlen adag máj 3-6 napra elegendő rezet biztosíthat a szervezet számára.

De akkor miért nem eszik mindenki májat?

Először is, a modern étkezésben sajnos elvesztették népszerűségüket a belsőségek. Nagyszüleink/szüleink még igen gyakran ették ezt a szuperélelmiszert. Gondoljunk csak például a hurkára.
Másodszor,  túl az ízlés kérdésein, sok félreértés és tévinformáció kering arról, hogy a máj “tele van toxinokkal”. Ez egyszerűen nem igaz.
Bár a máj részt vesz a toxinok feldolgozásában, a méreganyagok nem a májban, hanem a zsírszövetekben tárolódnak (vagy keringenek a véráramban). Nincs bizonyíték arra sem, hogy a májfogyasztás növelné a szervezet toxin terheltségét. Éppen ellenkezőleg, a máj tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges méregtelenítési folyamatokhoz, mint pl. a fent említett B12-vitamin, a folát és a kolin.
Ráadásul a tudományos alapossággal elvégzett vizsgálatok az is kimutatták, hogy belsőségeket nagyjából ugyanannyi toxint tartalmaznak, mint a színhúsok.