Aki nem teljesen egészséges, nagyobb eséllyel kerül a súlyos beteg Covid-19-páciensek közé. Diabétesz esetén is ez a helyzet: kétszer több cukorbeteg hal meg koronavírus miatt, mint a betegséggel nem küzdő ember. Hogyan csökkenthető a kockázat?

Egyre több embert érint világszerte a diabétesz. Sajnos, már nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is gyarapodik a számuk.

A koronavírus-fertőzések kapcsán kiemelten fontos beszélni a cukorbetegekről. Sajnos, a Covid-19 esetében – a szív- és érrendszeri megbetegedések után – a diabétesz az a krónikus állapot, amelyet leginkább sújt a fertőzés. Ezen emberek körében a legmagasabb a halálesetek száma.

Vagyis, nekik kétszer nagyobb esélyük van rá, hogy meghaljanak a koronavírus miatt, s ha a cukorbetegség nincs kezeltetve, még rosszabb a helyzet.

Az ok abban keresendő, hogy amennyiben a beteg vércukorszintje állandóan magas, nő a fertőzésekre való érzékenység, s közben mérséklődik a szervezet védekezőképessége.

Amellett, hogy valaki diabéteszben szenved, a túlsúlya, nem jó állapotú érrendszere, meglevő anyagcserezavara, az elhízás miatt kialakult anyagcsere-rendellenességek és a fertőzésre való fokozott hajlam is csökkentik szervezete védekezését.

 

 

Amögött, hogy a cukorbetegeket jobban sújtja a koronavírus, több dolog húzódik meg. A cukorbetegséggel ugyanis szövődményként gyakran jár együtt szív- és érrendszeri probléma, vesekárosodás. A vércukorszint tartósan magas, ez pedig kedvez a testet károsító mikroorganizmusoknak, így a baktériumoknak és a gombáknak is. Nem csoda, ha dupla nyomás nehezedik a szervekre, többfelől támadják azokat.

A küzdelemben gyengülni kezd az immunrendszer, s ilyenkor a kórokozóknak könnyebb dolguk van. Gondot okoz az erőteljes immunválasz is, ugyanis ha a nagy számban jelen levő fehérjemolekulák gyulladást váltanak ki, az a vírusnál is rombolóbb hatást kelt a szervekben.

Mit tegyünk cukorbetegség esetén?

Amennyiben diabétesz esetén el akarjuk kerülni a koronavírus-megbetegedést, vagy szeretnénk kisebb problémával átvészelni, több dolgot is tehetünk.

 

Előszöris, betegségünket minél alaposabban kezeltessük (végezzünk gyakran vércukor-ellenőrzést!). Ugyanez igaz a szív- és érrendszeri problémákra is. Ne menjünk emberek közé, ha nem muszáj és dolgozzunk otthonról.

Tartsuk be a távolságtartással és a maszkviseléssel kapcsolatos szabályokat. Lehetőleg 1,5 méterre álljunk másoktól, nagyívben kerüljük azt, aki köhög vagy tüsszög. Ha nem tiszta a kezünk, ne érjünk arcunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz. Kezünket gyakran mossuk és fertőtlenítsük.

Szervezetünket is erősítsük meg: fogyasszunk sok vitamint – különösen D-vitamint, legalább 3000 NE dózisban -, együnk gyümölcsöket, zöldségeket, melyek ellátnak minket ásványi anyagokkal.

 

Ha tüsszenteni, köhögni kell, mindig használjunk zsebkendőt, de újra ne használjuk. Ha nincs nálunk, könyökhajlatba tüsszentsünk.

Érdemes gyakran fertőtleníteni azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran megfogunk. Ilyen a telefonunk, a távirányító, de az ajtók kilincse is. Igyunk minél több tiszta vizet!

Bár mostmár a Covid-19-oltás is kérhető, influenza ellen is fontos felvenni a vakcinát cukorbetegség esetén.

Mi a teendő, ha elkaptuk a koronavírust?

Amennyiben már fertőzöttek vagyunk, nagyon fontos betartanunk az alábbi szabályokat.

Értesítsük telefonon házi- és szakorvosunkat. A kezelésünket semmiképpen se hagyjuk abba, a gyógyszert és az inzulint sem szabad elhagyni. A megfelelő mennyiségből 1 hónapra előre tárazzunk be.

Beszéljünk szakorvosunkkal és ha kell, módosítsunk a kezelésünkön – koronavírus esetén természetesen csak telefonon vagy távkonzultációban tegyük ezt meg! A vércukorszint mérése legyen állandó. Fontos, hogy ilyenkor végezzünk ketontest-ellenőrzést a vizeletben.

Cukorbetegség és testmozgás

A testmozgás visszaszorulása teljesen természetes, amikor az embert legyűrte egy vírus. Ha azonban sem a kardiológiai, sem egyéb vizsgálatok nem mutattak szervi elváltozást és a mozgás nem ellenjavallott, nyugodtan el lehet kezdeni fokozatosan újra felépíteni a mozgást, a sportolást.

Ha korábban nem mozogtunk rendszeresen, érdemes felmérést végeztetni, esetleg az edzés típusáról is kikérni szakember véleményét. Fontos, hogy elérjük a betegség előtti fittségünket, vagy sokkal jobb formába is lendüljünk ezután.

(Forrás: napidoktor.hu)