Meglepően egyszerű módszerrel úszhatná meg évi 3 millió ember az influenzát: nem kell hozzá semmilyen csodaszer, csak egy bizonyos vitamin.

Minden télen tombol az influenza és a nátha, holott 3,25 millió ember garantáltan megúszná a szenvedést, ha rendszeresen fogyasztana D vitamint – derül ki a londoni Queen Mary University friss kutatásából.

A szakemberek szerint a legjobb megoldás az elegendő D vitamin-bevitelre az volna, ha bizonyos hétköznapi táplálékba csempésznék azt a gyártók: többek között például a tejbe és a kenyérbe. Ennek gyakorlata bizonyos országokban már megvan: ilyen pl. Kanada, Ausztrália, Finnország, Svédország és az USA egyes államai.

A többség nincs is tisztában azzal, hogy a D vitamin mennyire fontos: ha legalább hetente egyszer fogyasztjuk, máris 50 százalékkal csökken a légzőszervrendszeri betegségek kockázata.

A tudósok most azt is megállapították, hogy amennyiben több D vitaminnal dúsított alap fogyasztási cikk kerülne a boltok polcaira, évente 3,25 millióval kevesebb ember esne ágynak nátha és influenza miatt.

Évente az Egyesült Királyság lakosságának 70 százaléka kényszerül szembenézni az influenza valamilyen formájával, és közülük 300 ezren kerülnek kórházba és 35 ezer halálesetre is sor kerül. A brit népesség közel harmada D-vitaminhiánnyal küzd, a nem megfelelő étrend, a mozgásszegény életmód és a szürke időjárás következtében.