A fogyókúra során különösen fontos odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttass a szervezetedbe, hiszen a lecsökkentett táplálékbevitel miatt nagy eséllyel a tápanyagigényedet nem elégíted ki.

Vitaminok, ha fogyókúrázol

A vitaminok a fogyókúrában is segítségedre lehetnek, mert gyorsíthatják az anyagcserét vagy éppen a zsírégetést. Az alábbiakban azokat mutatjuk meg, melyek fontos szerepet játszanak a diétában, de vízben oldódnak, és gyorsan kiürülnek a szervezetből, ezért napi utánpótlásra van szükséged belőlük.

Fogyókúrázni szabad, de csak okosan: a vitaminpótlás diétázáskor kiemelten fontos!

B1-vitamin

Segíti a szénhidrát-anyagcserét és a savtermelést, ezáltal hatást gyakorol az emésztésre és az étvágyra. Legfőbb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, húsfélék, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék, máj.

B2-vitamin

Támogatja a szervezet energiatermelését azáltal, hogy segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felszívódását, valamint szabályozza a pajzsmirigy működését. Legfőbb forrásai a tejtermékek, a tojás, a máj, a vese, az élesztő, valamint a spenót és a sóska.

B3-vitamin

Szerepet játszik a szervezet energizálásában, segít az emésztőrendszer hatékony működésének megőrzésében, és fokozza a jó koleszterin termelését. Legfőbb forrásai: sovány húsok, máj, olajos magvak, száraz hüvelyesek, avokádó, füge, szilva és a teljes kiőrlésű gabonák.

B5-vitamin

Segít a szénhidrátok és zsírok lebontásában és az egészséges emésztés megőrzésében. A fogyókúra során a bevitel fokozásával stimulálható a zsírok és szénhidrátok energiává alakítása. Legfőbb forrásai: máj, marha- és sertéshús, tojás, tejtermékek, gabonafélék, olajos magvak, rizsfélék.

B6-vitamin

A fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében játszik kulcsszerepet. Fogyókúra során különösen nagy szükség van rá, hogy segítsen a szénhidrátokat glükózzá alakítani, így megőrizni a normális vércukorszintet. Legfőbb forrásai: lazac, tonhal, marhamáj, burgonya, gabonafélék.

Folsav vagy B9-vitamin

Hozzájárul a gyomor, a bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez, és szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban. Legfőbb forrása: leveles zöldségek, máj, spárga, spenót, bab, brokkoli, gyümölcsök.

B12-vitamin

Szerepe van a fehérje- és nitrogén-anyagcserében, valamint a vörösvérsejtek képzésében. A fogyókúra során energiát ad, és fokozza az anyagcserét. Főleg állati eredetű ételekben található meg. Legfőbb forrásai: máj, makréla, hering, lazac, tejtermékek, tojás.

C-vitamin

Antioxidáns hatása ismert, de emellett közvetve segíti a zsírégetést is, ezért napi pótlása fontos a fogyókúra során. Legfőbb forrásai: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, a zöldségek, és nagy mennyiségben található a paprikában, az eperben és a narancsban.

P-vitamin

A C-vitamint kíséri, és segíti a felszívódását, valamint megvédi az oxidációtól. Ugyanazokban az élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, mint a C-vitamin.

Biotin vagy H-vitamin

Szerepet játszik a tápanyagok anyagcserében, és lebontja az aminosavat. Legfőbb forrása: dió- és mogyorófélék, a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol.

A vitaminok elengedhetetlenül fontosak az egészség megőrzése szempontjából, és, mivel a feldolgozott élelmiszerekben egyre kevesebb van belőlük, étrend-kiegészítők szedésével pótolható a mennyiségük a szervezetben.

Forrás: femina.hu