Az egészséges táplálkozáskor az energia és a tápanyagbevitel megfelel az élettanilag szükséges értékeknek. Az egészséges táplálkozás előfeltétele az adott életkörülményekhez igazodó, optimális összetételű, változatos, megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer, illetve étel elfogyasztása. Az egészség nem kizárólag a helyes táplálkozás eredménye. Meghatározó súllyal szerepel még a fizikai aktivitás, a káros szenvedélyek elkerülése és az elegendő alvás is.

 

Alapelvek

1. Az első és talán a legfontosabb alapelv, hogy a testtömegünk érje el vagy közelítse meg az ideális értéket

2. A napi tevékenységnek megfelelő energia-felvételünk ne haladja meg a kívánt értéket.

3. Változatosan többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési eljárásokkal állítsuk össze étrendünket.

4. Étkezzünk gyakrabban, négyszer, ötször naponta.

5. Egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget.

6. Használjuk a modern konyhatechnikai eszközöket és eljárásokat.

7. Csökkentsük a zsírbevitelt, mennyisége ne haladja meg a napi energiaszükségletünk 30%-át.

8. Kerüljük a cukrot, a cukrozást, a napi energia-bevitelnek csak 10%- legyen cukor.

9. Keressük a rostokban gazdag élelmiszereket, lehetőleg nyersen fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt.

10. Kerüljük a túlzott sózást.

11. Naponta fogyasszunk kb. fél liter tejet vagy tejterméket (lehetőleg alacsony zsírtartalmút).

12. Mérsékelten fogyasszunk alkoholtartalmú italokat