Az egészséges táplálkozáskor az energia és a tápanyagbevitel megfelel az élettanilag szükséges értékeknek. Az egészséges táplálkozás előfeltétele az adott életkörülményekhez igazodó, optimális összetételű, változatos, megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer, illetve étel elfogyasztása. Az egészség nem kizárólag a helyes táplálkozás eredménye. Meghatározó súllyal szerepel még a fizikai aktivitás, a káros szenvedélyek elkerülése és az elegendő alvás is.
Alapelvek
1. Az első és talán a legfontosabb alapelv, hogy a testtömegünk érje el vagy közelítse meg az ideális értéket
2. A napi tevékenységnek megfelelő energia-felvételünk ne haladja meg a kívánt értéket.
3. Változatosan többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési eljárásokkal állítsuk össze étrendünket.
4. Étkezzünk gyakrabban, négyszer, ötször naponta.
5. Egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget.
6. Használjuk a modern konyhatechnikai eszközöket és eljárásokat.
7. Csökkentsük a zsírbevitelt, mennyisége ne haladja meg a napi energiaszükségletünk 30%-át.
8. Kerüljük a cukrot, a cukrozást, a napi energia-bevitelnek csak 10%- legyen cukor.
9. Keressük a rostokban gazdag élelmiszereket, lehetőleg nyersen fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt.
10. Kerüljük a túlzott sózást.
11. Naponta fogyasszunk kb. fél liter tejet vagy tejterméket (lehetőleg alacsony zsírtartalmút).
12. Mérsékelten fogyasszunk alkoholtartalmú italokat