h-vitamin

A H-vitamin (használatosabb nevén biotin) nyolc izomerből áll, amik közül biológiailag csak a D-biotin aktív. A biotint bélbaktériumok is előállítják a bélrendszerben, tehát valójában nem vitamin, amit külső forrásból pótolni kell. 

Egyéb elnevezései:

B7-vitamin, biotin, Koenzim-R

Hatásai

A biotin néhány karboxiláz koenzimje zsírsavak előállításában és átalakításában vesznek részt, illetve a glükóz újra előállításában és aminosavláncok átalakításában.

Forrásai

Máj, vese, tej, tojás, tejtermékek.

Egészségprotokoll

Mihez szükséges a biotin?

  • Fehérje-anyagcsere
  • Szénhidrát-anyagcsere
  • Aminosav-anyagcsere
  • Koleszterin-anyagcsere

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek.

A táplálékokkal bevitt biotin szabadon, vagy fehérjéhez kötötten fordul elő.

A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel.

A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik.

Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul.

Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

Felszívódási vesztesége kb. 50%.

biotinszükséglet /mikrogram /nap

túladagolásveszély nélkül/mg/nap

h-vitamin tudástár

Hajnövesztés

Egyes köröm- és hajápoló termékeken, samponokon feltüntetik, hogy biotint tartalmaznak.

A biotin valóban szükséges az egészséges haj növekedéséhez, és az is igaz, hogy komoly biotinhiány esetén a haj kihullik, majd a biotin pótlásával újra kinő.

A más okból kihulló hajat azonban a biotin nem növeszti vissza.

Lótenyésztés

A lótenyésztésben ismert, hogy biotin adagolása erősebbé teszi a patáját.

Emberre vonatkozóan nincsenek megbízható adatok, de ha a köröm törékeny, érdemes lehet megpróbálni nagyobb adagokat (napi 1–3 mg) a szervezetbe juttatni, mert nincs túladagolásveszély.

Bőrvitamin

A H-vitamin, biotin neve a német Haut szóból származik (jelentése: bőr), mivel hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást okoz.

Számos karboxiláló enzim koenzimje, amelyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében.

A biotin jelenlegi ismereteink szerint a DNS replikációban és a transzkripcióban is részt vesz.

Miben található meg a H-vitamin?

A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítása nehézségekben ütközik a bélbaktériumok termelése miatt, kb. 50-200 µg közé tehető.
Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet.
Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.
A legtöbb multivitamin-tabletta és B-komplex készítmény alkotórésze. Egymás hatását elősegítik a B2-, B6- és A-vitaminnal, és a niacinnal.

Ellenségei:

Ellenségei a nyers tojásfehérje (annak avidin tartalma miatt, amely a biotinnal felszívódásra alkalmatlan komplexet képez), a fény, erős savak és lúgok, az ösztrogén-tartalmú gyógyszerek, az alkohol és különböző ételtartósítási eljárások.

Túladagolás és hiány:

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

 

Mik a hiánytünetek?

 

A biotin hiánya összefüggésbe hozható különféle anyagcserezavarokkal, levertséget, étvágytalanságot, émelygést okoz, de a fent említett okok miatt elsődlegesen a haj állapotából (foltokban hullás, törékenység, extrém szárazság) következtethetünk. A gyulladt, sebes száj, ekcéma, a szőrzet kihullása, a nemi vágy csökkenése, a koleszterinszint-emelkedés és a vérszegénység mind utalhat biotinhiányra.

A dohányzás jelentősen megnöveli a biotinszükségletünket, és ha antibiotikumot vagy szulfonamid-tartalmú baktériumölőt szedtünk, szükséges lehet a pótlása, hiszen a felborult bélflóra miatt csökken a biotintermelés is. Az alkoholfogyasztás csökkenti a biotin felszívódását.

Mennyi h-vitamin elég?

Ha Ön multivitamint szed, az nagy valószínűséggel tartalmaz biotint, más néven B7 vitamint. Az EU által javasolt biotin bevitele napi 50 μg, és a már említett vitamin-készítmények általában ezt a biztonságos mennyiséget tartalmazzák. Azonban jóval magasabb szintek fordulnak elő a széles körben elterjedt táplálék kiegészítőkben, amelyeket a haj, a bőr és a körmök regenerálására ajánlanak. Ezek a tabletták akár 10 mg (10000 μg) biotint is tartalmazhatnak, ami a javasolt napi bevitel 200-szorosa. Ez a nagy dózisú biotin hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre.

Milyen teszteket befolyásolhat a biotin?

A laboratóriumok többféle technikát alkalmaznak a különböző vizsgálatok meghatározásakor. A véráramban nagyon kis mennyiségben található anyagokat (pl. hormonok, egyes fehérjék) úgynevezett immunkémiai módszerekkel (immunoassay) vizsgálják. Az immunkémiai módszerek között van olyan, ahol a keresett anyagot biotin-streptavidint tartalmazó reagenssel mutatják ki. Ezért az ilyen típusú teszteket zavarhatja a vérben nagy mennyiségben jelen lévő biotin.

Egy nemrégiben készült tanulmány a biotin és metabolikus bomlástermékeinek hatását vizsgálta. Dr. Danni Li és munkatársai (JAMA. 2017 Sep 26; 318(12): 1150–1160) hat egészséges önkéntes vérmintáját tesztelték, biotin szedés előtt, valamint miután 10 mg biotint szedtek naponta, hét napon át. 37 vizsgálatot ellenőriztek, amelyből 23 tesztnél biotin-streptavidin volt a reagensben, 14 vizsgálatnál pedig nem tartalmazott biotint a reagens, ezeket használták kontrollként. A 14 vizsgálat esetében nem találtak interferenciát, vagyis a nagy dózisú biotin szedése nem befolyásolta az eredményeket. A 23 biotin-streptavidin alapú tesztből 9-nél kimutatták, hogy a nagy dózisú biotin szedése fals eredményt okozott.

A biotin magas szintje befolyásolhatja a következő állapotok diagnosztizálására használt vizsgálatokat, fals magas vagy fals alacsony eredményt produkálva:

• Pajzsmirigy betegség (pl. TSH, T3, fT3, T4, fT4)
• Szívbetegség (pl. NT-proBNP)
• Vérszegénység (pl. ferritin)
• Daganatok (pl. PSA)
• Egyéb hormonális betegségek (pl. prolaktin, PTH, D vitamin)

Mivel a laboratóriumi szakemberek vagy a kezelőorvos számára az álpozitív vagy álnegatív eredmények nem különíthetőek el egyértelműen a valódi eredményektől, ezért azok téves diagnózis felállításához vagy nem megfelelő kezeléshez vezethetnek.

Hogyan kerülhető el a félrevezető laboratóriumi eredmény?

Ellenőrizze az Ön által szedett étrend kiegészítőket, hogy megtudja, mennyi biotint tartalmaznak. Ha az ajánlott napi adag többszörösét szedi, beszéljen kezelőorvosával vagy laboratóriumi szakemberrel arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok előtt mit kell tennie.
A legtöbb vízben oldódó vitamin (ilyen a biotin is)  24-48 órán belül kiürül a szervezetből, de ez a szedett adagtól függően hosszabb ideig is eltarthat.

Ha Ön nagy dózisú biotint szed, akkor javasoljuk, hogy ezt mindenképpen közölje kezelőorvosával és a laboratóriumi szakemberekkel, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek a téves vizsgálati eredmények.

Milyen hatással van a biotin az SM betegekre?

Egy korábbi, kevés személlyel végzett kutatás azt találta, hogy a nagy dózisú (100-300 mg/nap) biotin az elsődleges progresszív és másodlagos progresszív SM betegek 91,3%-ának mérhető javulást hozott az állapotában a kezelés megkezdésétől számított 2-8 hónap után. [1]

Egy későbbi, több beteget vizsgáló, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált (azaz sokkal komolyabb) kutatás azt találta, hogy a 300 mg/nap biotin mindössze a vizsgált betegek 12,6%-ánál bizonyult hatásosnak. A hatásosság ebben az esetben azt jelentette, hogy a betegek EDSS értéke legalább 1 pontot − illetve EDSS 6-7-es betegek értéke legalább fél pontot − javult, vagy járási képességük minimum 20%-kal fejlődött. [2]

Ugyanakkor akadt olyan vizsgálat is, ami nem tudta kimutatni a biotin kedvező hatását. [3]

Külsőleg alkalmazva van hatása?

A szervezetünk a biotint felhasználja a sejtnövekedéshez, a zsírsavak termeléséhez, a zsírok és aminosavak anyagcseréjéhez (lebontásához és építéséhez).

Szájon át bevéve ajánlott a haj és a köröm erősítésére.

A bőrbe vagy a hajba azonban nem szívódik be, és helyileg használva nincs a bőrre gyakorolt ismert hatása.

Ajánló

Te is szedsz vitaminokat? Tudod, mi az a drága széklet? Amikor úgy leperegnek a sejtekről a tápanyagok, mint száraz szivacsról a víz, majd érintetlenül távoznak belőled. A megfelelő Omega-3 arány elérésével változtathatunk ezen. Ez a termék polifenollal együtt készült, működik, a hatékonyságát saját laborteszt mutatja.

Érdeklődés:

(70) 516-0741