Kálium ásványi anyag, makroelem

A kálium körülbelül 150 grammnyi mennyiségben található meg a szervezetben, szinte kivétel nélkül a sejteken belül, a sejtplazmában oldva. Legfontosabb szerepei a nátriummal együtt az ingerület-átvitel, ennek elengedhetetlen eleme.

VitaminokNyomelemek

Röviden és tömören

Mihez szükséges a kálium?

  • Sav-bázis egyensúly
  • Idegrendszeri ingerületek átvitele
  • Izomműködés
  • Sejtek energiaellátása

Mennyi az annyi?

Mennyi szükséges belőle?

Felnőtteknek az ajánlott napi bevitel 2000 mg.

Miben található meg?

A kálium minden élelmiszerünkben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Az állati eredetű termékek inkább nátriumot, a növényiek inkább káliumot tartalmaznak. Érdemes a jobb nátrium-kálium aránnyal rendelkező növényeket előnyben részesíteni.

Hiányállapotok

Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nehezen alakulhat ki, főleg hányás, hasmenés szerepelhet az okok között.

A szív működése zavarttá válik, izomgyengeség jelentkezik, a vesék működése károsodhat.

Túladagolás

A kálium túladagolása csak káliumkészítmények fokozott adagban való alkalmazása mellett képzelhető el. Ez napi 15-20 gramm kálium bevitelét jelenti, ekkor általános mérgezési tünetek lépnek fel.

káliumforgalom a szervezetben

A kálium ásványi anyag – káliumion a sejten belüli (intracelluláris) tér fő kation alkotója, a sejten kívüli térben csak igen kis mennyiségben (kb. 2,5g) található meg. A kálium ásványi anyag a bélből szívódik fel, és bekerül a szervezet folytonosan cserélődő káliumkészletbe.

Mi köze az inzulinhoz?

A kálium sejtekbelépése összefüggésben van a glukóznak az inzulin által szabályozott felvételével (így pl. cukorbetegek kezelése kapcsán a vércukor-csökkenéssel egy időben fokozódik a sejtek (főleg az izomsejtek) káliumfelvétele, ami pótlás híján a plazma káliumszintjének csökkenéséhez vezet).

Hogyan ürül ki a kálium?

A szervezet (átlagos kálium ásványi anyag tartalma kb. 150 g) a fölösleges káliumtól a verejték és széklet, illetve főleg vizeletürítés útján szabadul meg, a vesén át való Kálium ásványi anyag ürítés szabályozásában fontos szerepe van az aldoszteron hormonnak.

Tudtad?

A kálium és a nátrium kéz a kézben dologozik

A Na és K szint, illetve ioncsere szoros összefüggésben van egymással, biztosítva ezzel a sejtek közötti ozmótikus nyomásviszonyokat (só-víz háztartás). Ha a szervezetben fokozódik a káliumszint (káliumkészlet), fokozódik az aldoszteron hormon termelődése, ami fokozza a vese Na-K ioncseréjét, azaz fokozódik a Na visszaszívás, amit fokozott Kálium ürítés követ. Ezen kívül a sav-bázis egyensúly fenntartásában és az ideg-izom ingerületátvezetésben, működésben van szerepe

Tudtad?

Rengeteg ételünk lehet káliumforrás

A felnőtt ember napi kálium ásványi anyag igénye átlagosan 2-3 g (RDA – OÉTI alapján), amit a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás biztosít (zöldségek,klorofill, hús, banán, alma, cseresznye, ananász, avokádó, almaecet, ásványvizek, bab, borsó, lencse, szójaliszt, dió, mák, mazsola, mandula, tökmag, gesztenye, kakaó, paraj, burgonya, viszonylag kevesebb kálium tartalmú a teljes búza és rozsliszt, tej és tejtermékek, a karalábé, karfiol, kelkáposzta, retek és zellergyökér).

Tudtad?

A folyadékhiányt a munka végén érdemes pótolni!

 Gyermekek, terhes nők, lábadozó betegek esetében nagyobb lehet a kálium ásványi anyag igény, ezt a kálium többletet a szervezet a gyarapodó sejtek építésére használja fel. Fokozott izommunka során, fokozottan lépnek ki a sejtekből a káliumionok, így pl. a nagy melegben végzett fizikai munka során a verejtékkel igen nagy mennyiségű káliumvesztés jön létre, ekkor célszerű a folyadékhiányt gyümölcsnedvekkel pótolni, de csak a munka befejeztével, mivel a fokozott izom összehúzódások miatt amúgy is több a plazmában (izomsejtekből kilépő kálium miatt) a káliumszint.

Tudtad?

Ha veszélyben a káliumszint, veszélyben az izmaink

A szervezet kálium ásványi anyag, káliumkészlete kórosan csökkenhet pl. bélhurutban, egyes vizelethajtók esetében, és kortikoszteroidok szedése esetén. Káliumhiányban jellemző tünete lehet az izomgyengeség, és béltónus csökkenése (bélrenyheség). A káliumszint extrém növekedése (pl. veseelégtelenségben, kálium ásványi anyag túlzott adagolása esetén) szíven belüli ingervezetési zavarokhoz (blokkokhoz), sőt szívmegálláshoz vezethet.

ez is érdekes lehet

milyen témák érdekelnek másokat?

“Tények és tévhitek a vitaminokról”

 Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

“Kevéssé ismert vitaminfajták”

Vitaminfajták, amiket keveset emlegetünk, pedig  szükség van rájuk. Mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

“Antivitaminok!”

Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve gátolják azok működését.

„Mi kell a nőnek?”

Ezek a vitaminok biztosan! Vannak kimondottan a gyengébb  nemnek javasolt vitaminok is. Top 10 vitamin nőknek!

Top Kalcium és foszfát készítmények:

SCHUESSLER SÓ NO. 2 CALCIUM PHOSPHORICUM D6 - 400 TABLETTA, GLUTÉNMENTES

A csontok és a fogak sója.
Biokémia Dr. med. Schuessler
gluténmentes
A Homeopátiás Gyógyszerkönyv szerint készült Németországban

Sango Sea Coral - 180 kapszula

Természetes kalciumforrás (20%) és magnézium (10%) a szervezet saját arányában 2: 1. Magas dózis és Németországban gyártva

Schuessler só No. 2 Calcium phosphoricum D6 - 1000 tabletta, gluténmentes

A csontok és a fogak sója.
Dr. med. Schuessler
gluténmentes
A Homeopátiás Gyógyszerkönyv szerint készült Németországban

Top Kálium készítmények:

Tetesept Magnézium-kálium 400

Tudományosan megerősített hatás
Jó izomfunkció, teljesítmény, kitartós sportoláskor is
400 mg magnézium, 400 mg kálium + szabadalmaztatott tápanyagellátás
közvetlen újrahasznosítás

300 TABLETTA - CALIUM / 100% vegán kálium-glükonát, magas dózis 643 mg / tabletta

100% Vegán Kálium – A kálium az egyik elektrolit és ásványi anyag a szervezetben.

A kálium elsősorban a sejtekben található. A sejteken kívül az extracelluláris tér, a kálium csak alacsony koncentrációban fordul elő.
Ez a koncentrációs különbség nagyon fontos a normál sejtműködés szempontjából.

KALIUM 820 kapszula 100 db Kapszula

820 mg kálium-citrátot tartalmazó kapszulánként tartalmazó étrend-kiegészítő

Nettó súly: 100 kapszula = 92 g

Összetevők: 89% kalcium-citrát, zselatin (kapszula héj)