Nemcsak savanyúságként fogyaszthatja a céklát, hanem levesként, de akár köretként is. Rengeteg vitamint tartalmaz, a vérkeringésnek, és a magas vérnyomásnak is jót tesz.

A vaj a püré titka

Gáspár Bea gyakran készít céklapürét. – Belecsavarom az egész céklákat alufóliába, teszek hozzá egy kis sót, és egy kis olívaolajat. Kétszáz fokon minimum egy órán keresztül sütöm. Szépen átpuhul, amikor elkészül. Egy fogpiszkálóval leellenőrizheti, hogy megsült-e. Ezután apró kockákra vágom és krumplinyomóval összetöröm, majd megfűszerezem sóval, borssal és egy kis rozmaringgal. A legfontosabb, hogy rengeteg vajat kell hozzáadni, hogy ne legyen ikrás – mondta el a Borsnak A konyhafőnök VIP szériájának egykori nyertese. Bea szerint, ha még selymesebb pürét szeretne elérni, akkor botmixerrel is átmehet rajta, így sokkal krémesebb lesz.

Félig nyersen a grillre

Nyugodtan rádobhatja a grillre is, ha egészséges köretre vágyik.

– Hasonlóképpen alufóliában sütöm meg, mint a pürénél, de csak félig. Miután kivettem a sütőből és megfűszereztem, kockákra vágom, vagy hosszában szeletelem és egy grill-lapon sütöm tovább – mondja Gáspár Bea.

Citromsavval tartósítható

Házilag is könnyen elkészítheti a magas vastartalmú energiabombát. Ha van gyümölcscentrifugája, akkor a megmosott céklát nyersen ledarálja, és az így kinyert levet már fogyaszthatja is. Ha tartósítani szeretné, akkor egy kis citromsavat adjon hozzá, de még így is egy-két napon belül fogyassza el. Ha nincs gyümölcscentrifugája, akkor reszelje le a céklát, majd hagyja állni egy kicsit, hogy levet eresszen, ezután kézzel vagy krumplinyomóval préselje ki a levét. Ha túl intenzívnek érzi az ízét, adhat hozzá különböző gyümölcs- vagy zöldséglevet, almalével is kiválóan párosítható.

Csillagánizs jó a leveshez

Levesként is felhasználhatja a zöldséget. Miután megdinsztelte a hagymát, a meghámozott és felkockázott cékladarabokat kicsit pirítsa meg vele együtt.

– Én csillagánizst szoktam használni. Megfűszerezem sóval, borssal és cukorral. Ezek után felöntöm vízzel és puhára főzöm a cékladarabokat. Ha eléggé megpuhultak, tejszínt öntök hozzá és egy turmixgépben krémesre pürésítem – mondja Marton Adrienn, aki polentával szereti díszíteni krémlevesét. Ehhez felforral 1 deciliter tejet egy evőkanál vajjal. Hozzáadja a kukoricadarát, majd miután elkészült, egy tepsiben egy centiméter vastagságban kihűti. Csillag formát készít belőle, amivel remek díszítést kap a levese.

Természetes a habosodás

Otthon is elkészítheti saját savanyított cékláját. Nem is kell más hozzá, mint egy nagyobb, körülbelül 720 milliliteres befőttes üveg, 6 darab közepes fej cékla, fokhagyma, és egy kis fűszer.

 

(Forrás: http://www.borsonline.hu)