A mióma okai és a mióma gyógyításának természetes módjai után kutatva kiderült, hogy az Omega-3 esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a női szervezet kiegyensúlyozott működése, a hormonális egyensúly és a  jóindulatú daganatok megelőzése szempontjából. A mióma kialakulásához az Omega-3 zsírsav (gyulladáscsökkentő) tartós hiánya is hozzájárulhatott.

38+? Omega-3 a nőgyógyászati panaszok ellen!

Az Omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a menstruáció előtti kellemetlen tünetek.  Emellett inzulin semlegesítő hatású, helyreállítja az anyagcserét segíti a méregtelenítést, csökkenti az ösztrogén szintet, semlegesíti a káros savakat.

Az Omega-3 zsírsavak hormonegyensúly teremtő hatásúak, enyhítik a menstruációs görcsöket

Általában segít épségben tartani a női szaporító szervek rendszerét, szépíti a körmöket, a hajat és a bőrt, serkenti a vérkeringést, növeli a fizikai, szellemi teljesítményt. Az ösztrogén-érzékeny állapotoknál a fájdalmas menstruációs görcsökhöz hozzájárul a prosztaglandin szintézise a testben.

A prosztaglandinok természetesen előforduló zsírsavak. A szervezet különböző típusú prosztaglandinokat állít elő. Vannak „jó” és „rossz” prosztaglandinok.  A „rosszak” növelik a méhösszehúzódásokat, míg a „jók”–nak csillapító hatásuk van.

Az olajok megváltoztatásával a „jó” prosztaglandinok stimulációja eredményeképpen elérhető a méh ellazítása. Ezek az olajak az Omega 3 zsírsavak, melyek pozitív prosztaglandin termelését eredményezik. Szervezetünk nem képes maga előállítani ezeket a zsírsavakat, működéséhez mégis elengedhetetlenek.

Mindennapi ételeink sajnos nem tartalmaznak elegendő Omega 3 zsírsavat. Fény, hő, levegő és fémek hatására pedig minden esszenciális zsírsav gyorsan lebomlik.

Az Omega-3 zsírsavak hidratálják a szöveteket

Hatalmas előny lehet nekünk nőknek, a rendszeres fogyasztása, mivel kedvező hormonális hatása mellett, megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket. Az esszenciális zsírsavak tetejében csökkentik az izmok lebomlását, csillapítják a gyulladásokat, elősegítik az izomtömeg növekedést.

Az ingerület átvitel támogatásával segíti az agyműködést. Az Omega-3 zsírsavak az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőelemei. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. Ezzel függhet össze hogy az Omega-3 zsírsavak hangulatjavító hatásúak. A depresszió leküldésének egyik eszköze.

Az Omega-3 zsírsav hiány és a levert hangulat

A depresszióra kifejtett jótékony hatását azzal magyarázzák, hogy az Omega-3 zsírsav hiány az agyműködés zavarát okozza. Csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet. Tehetetlen állapot kialakulásán keresztül vezet a depresszióhoz.

Az Omega-3 zsírsavak az “okosító vitaminok”

A gyerekek agya 14 éves korig  fejlődik a legnagyobb ütemben, ezért naponta adjunk a gyerekeknek Omega-3 zsírsav tartalmú étrend-kiegészítőt.

Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek

Az állati eredetű Omega-3 zsírsavak

A halfélék nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat. Főleg hideg vízi halfajtákban, mint tonhal, pisztráng, óriási lapos hal, szardínia. A szardíniás pizza egy nagyon egyszerű és gyors étel, és még a gyerekek is szeretik.

A növényi eredetű Omega-3 zsírsavak

Az állati eredetű élelmiszerekben található Omega-3 zsírsavak hatékonyabbak mint a növényi élelmiszerekben található Omega-3 zsírsavak.  A lenmag, kendermag, dióbél és chia mag tartalmaz nagyobb mennyiségben Omega-3 zsírsavakat.