A szívelégtelenség gyógyszeres kezelésének a kiegészítésére, a szívizom erősítésére a gyógynövények és a vitamin-szerű anyagok között is találhatók igazoltan hatásos megoldások. A szív pumpáló erejének a csökkenése, a szívizom gyengülése életveszélyes panaszokhoz is vezethet. A galagonya patikaszerei és a koenzim Q10 (ubidekarenon, ubikinon, CoQ10) készítményei egyaránt jótékony hatásúak lehetnek.

Ha gyengül a szívizomzat ereje

Ha a szívizom veszít az erejéből és a szívösszehúzódások ereje csökken, akkor csak kevesebb vér pumpálódik az erekbe. Az oxigénben és tápanyagokban dús vér hiányának pedig az egész szervezet kárát láthatja. A kórkép a szívelégtelenség, aminek különbözős súlyossági fokozatú stádiumai (NYHA I-IV. stádiumok) vannak.

A szívelégtelenség első tünetei közé a fizikai teljesítőképesség csökkenése és a fáradékonyság tartozik. Emellett jelentkezhet köhögés, a bokák és a lábszárak dagadása, illetve előrehaladottabb állapotokban hasi folyadékgyülem és folyadékfelszaporodás a tüdők környékén.

Létezik ugyan gyógyszeres kezelés a szívizom támogatására, az összehúzódások erejének a fokozására, azonban a gyógyszeres terápia lehetőségei korlátozottak. Az eredeti állapot visszafordítására, a szívizom regenerálására nem képesek a gyógyszerek sem; jó esetben a további állapotromlás akadályozható meg segítségükkel.

Szívvitaminok: a szívelégtelenség gyógyszeres kezelésén túl

Természetes az igény az alternatív megoldások keresésére. A gyógynövények és a vitaminszerű anyagok között vannak olyanok, amik hozzájárulhatnak a szívizmok erősítéséhez, a vérellátás javításához. A gyógynövények közül a galagonya készítményei emelhetők ki, a vitaminszerű anyagok közül pedig a koenzim Q10 (más néven ubidekarenon, ubikinon, CoQ10).

Magyarország nemzetközi összehasonlításban a nagy szív- és érrendszeri rizikójú országok közé tartozik. Hazánkban körülbelül minden 50. embert érint a szívelégtelenség enyhébb vagy súlyosabb formája. Ennek ismeretében még nagyobb szerep hárul azokra az alternatív kezelési lehetőségekre, amik a szívelégtelenség terápiájában alkalmazott gyógyszerek mellett alkalmazhatók.

Galagonya

A galagonya összetevői javítják a szívizom vérellátását és anyagcsere-folyamatait. A galagonya adásával kapcsolatos klinikai vizsgálati eredmények különösen jónak bizonyulnak a szívelégtelenség enyhébb stádiumaiban (NYHA I-III). Emellett, a galagonya-alapú szerek a magas vérnyomás, a kedvezőtlen vérzsírszintek, az angina és a szívritmuszavarok kezelésében is pozitív hatásúak lehetnek.

Galagonyás készítmények, sok esetben kombinációban az érrendszer egészségét szolgáló fokhagymával és/vagy páfrányfenyővel, kaphatók a gyógyszertárakban.

Koenzim Q10

A CoQ10 életkorral csökkenő szervezetbeni szintje, illetve a CoQ10 esetleges hiánya kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel. Számos klinikai vizsgálat eredményei mutatnak rá arra, hogy a szívelégtelen betegeknél a koenzim Q10 adagolása a fizikai teljesítőképesség javulásához, a kórkép miatti elhalálozás csökkenéséhez járul hozzá. A koenzim Q10 tehát hatásos és biztonságos terápia-kiegészítőnek minősül a szívelégtelenség kezelésében. Emellett, a CoQ10 alkalmazható a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzésére is, mivel az például magas vérnyomásos betegeknél csökkentheti a vérnyomást.

A forgalomban lévő koenzim Q10-tartalmú készítmények, amik között gyógyszer és számos étrend-kiegészítő is található, jelentősen különböznek egymástól koenzim Q10-tartalmukban: az tablettánként vagy kapszulánként 10-mg-tól 100 mg-ig terjedhet. 

Ha galagonyás vagy koenzim Q10-es szert vásárol

A galagonya-kivonatot, illetve koenzim Q10-et tartalmazó szerek skálája széles, a termékek közötti választásban érdemes a kezelőorvos vagy a gyógyszerész segítségét kérni. Megjegyzendő, hogy mind a galagonyás, mind a koenzim Q10-tartalmú szereknél hosszú távú, rendszeres alkalmazás javasolt.

 

 

(Forrás: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész, egészségkalauz.hu)