Egy friss tanulmány szerint kisebb eséllyel alakulnak ki autoimmun betegségek, ha ezekkel egészíti ki táplálkozását.

Nemrég kutatók vizsgálták a D-vitamin és az Omega-3 halolaj-kiegészítés és az autoimmun betegségek kialakulása közötti kapcsolatot, és összefüggést találtak mindkét táplálékkiegészítő, de különösen a D-vitamin 5 éven át történő szedése és az autoimmun betegségek csökkent aránya között – írja a Medical News Today alapján az EgészségKalauz.hu.

Az autoimmun betegségek fajtái

Az autoimmun betegségek olyan krónikus állapotok, amelyekben a szervezet spontán gyulladásos immunválaszt ad, még akkor is, ha nincs jelen fertőzés. Az autoimmun állapotok közé tartoznak:

  • autoimmun pajzsmirigybetegség
  • (Hashimoto)
  • 1-es típusú cukorbetegség
  • gyulladásos bélbetegség
  • sclerosis multiplex
  • pikkelysömör
  • reumatoid artritisz (RA)

A D-vitamin és az omega-3 pótlás ereje

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin és az Omega-3 halolaj képes lehet szabályozni a gyulladásban és a veleszületett immunválaszokban szerepet játszó géneket. Egy nemrégiben készült tanulmányban bostoni kutatók az Egyesült Államokban egy országos, placebokontrollált vizsgálatban a D-vitamin- és Omega-3 zsírsav-kiegészítők és az autoimmun betegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálták.

Megállapították, hogy a D-vitamin-pótlás 22%-kal alacsonyabb arányban vezetett az autoimmun betegség kialakulásához. Emellett az Omega-3 zsírsav-kiegészítés 15%-kal kisebb autoimmun betegség kialakulásának kockázatát eredményezte, bár ezek az eredmények statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

„Az autoimmun betegségek több mint 80 különböző, egymással összefüggő betegség csoportját alkotják, és előfordulási gyakoriságuk és egészségügyi hatásuk az életkor előrehaladtával növekszik”

– mondta Dr. Karen Harte Costenbader, a bostoni Brigham and Women’s Hospital orvosprofesszora. „Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy tehetünk valamit a megelőzésük érdekében az idősebb felnőtteknél”.

A kutatók a résztvevőket egy kiterjesztő vizsgálatban 2 évig követjük tovább, hogy teszteljék a D-vitamin és az Omega-3 autoimmun betegségeket csökkentő hatásának az időbeli lefolyását.