Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a vérképpel kapcsolatos eredményekre vonatkoznak.

Teljes hormonvizsgálatok

teljes pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, vese hormonok, vérnyomást szabályozó hormonok, vitamin szintek, növekedési hormonok, egyéb hormonok

Az alábbi hormonvizsgálatokat tudják elvégezni laborokban:

  • Pajzsmirigy hormonok
  • T3
  • T4
  • rT3
  • TSH
  • Thyreoglobulin
  • Nemi hormonok és kapcsolódó laborvizsgálatok
  • Ösztradiol
  • Progeszteron
  • 17-OH progeszteron
  • Androszténdion
  • DHEA-szulfát (DHEA-S)
  • Luteinizáló Hormon (LH)
  • Sexual Hormon Binding Globulin (SHBG)
  • Tesztoszteron
  • Follikulus Stimuláló Hormon (FSH)
  • Agyalapi mirigy hormonok
  • ACTH
  • Növekedési hormon (HGH)
  • Prolaktin
  • Mellékvese, vese hormonok
  • Kortizol
  • Napi kortizol görbe
  • Aldoszteron
  • Renin
  • Egyéb hormonok
  • Anti-Müllerian Hormon (AMH)
  • D vitamin
  • Human Chorio-Gonadotropin (HCG)
  • Inzulinszerű növekedési faktor (IGF) I
  • Inhibin B
  • Inzulin
  • Vizelet VMA ürítés
  • Vizelet 5HIAA ürítés

Ételintoleranciák és ételallergiák

Ételallergia

A vérvizsgálatokon túlmenően számos olyan nehezítő körülménnyel élünk együtt nap mint nap, amelyek rontanak kedélyállapotunkon, folyamatosan kellemetlen érzetet okoznak és a táplálkozásban kedvünket szeghetik. Egészségügyi problémákat és hormonális elváltozásokat is előidézhetnek.

Az ételallergia (táplálékallergia) egy specifikus, a problémát okozó élelmiszer vagy azt tartalmazó ételek fogyasztása után jelentkező tünet-együttes. Az élelmiszerallergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). Bármely életkorban, de legtöbbször gyermekkorunkban fény derül rá. Az ételallergia tünetei nem csak az emésztőrendszert érinthetik. Olyan panaszok is jelentkezhetnek, melyek más betegségekre jellemzőek, ezért mindig fontos a szakorvosi konzultáció. A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek: tej, tojás, földimogyoró, búza, szója, diófélék. Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség emberről emberre változhat.

Az ételallergia tünetei lehetnek:

  • ekcéma, csalánkiütés, bőrpír, bőrduzzanat
  • száj körüli irritáció, arc- és/vagy torokduzzanat
  • végtagduzzanat
  • hasfájás, haspuffadás, bélgázosodás, büfögés, székrekedés, hasmenés, hányás
  • nehézlégzés
  • orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, ismétlődő felső légúti tünetek
  • savós középfülgyulladás

Az ételallergia a felnőttek kb. 1 százalékát, a gyermekek 7 százalékát érinti. A gyermekkori ételallergiát az érintettek jelentős része 5-10 éves korára kinövi. Sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel.

Hogyan tudhatod meg, mire vagy allergiás?

IgE alapú ételallergia vizsgálattal, amelyből többféle létezik. Vizsgálnak 20-30-40 tételt vagy akár komplexebb csomagokat is kínálnak a laborok, ahol több mint 200 vizsgált tétel az alapja a vizsgálatnak.

A leggyakoribb IgE 40 vizsgálat általában ezekre terjed ki: disznóhús, marhahús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kivi, mangó, ananász, alma, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, élesztő, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt.

Az IgE 30 vizsgálat általában ezekre terjed ki: bromelain, HR peroxidáz, ascorbat oxidáz, földimogyoró, szójabab, mogyoró, dió, rák/garnéla, tőkehal/lazac, tintahal/kagyló, borsó, sárgarépa, zeller, alma, narancs, kivi, burgonya, búzaliszt, rozsliszt, paradicsom, étkezési paprika, hagyma, mangó, banán, tojásfehérje, tojássárgája, tej, lactoalbumin, lactoglobulin, kazein.

Az IgE 20 vizsgálat általában ezekre terjed ki: tojás, tehéntej (alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein), tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, marhahús, rák, kivi, zeller, mandula, mogyoró.

Ételintolerancia

Az ételintolerancia – a táplálékallergiával ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető). Intolerancia esetén egyéb mechanizmusok, pl. enzimhiány állnak a tünetek hátterében. A tünetek nagyon hasonlóak az ételallergia tüneteihez.

Hogyan tudhatod meg, milyen ételre van intoleranciád?

IgG alapú ételintolerancia vizsgálattal mutatható ki.

A vizsgálat legtágabb tételei:

Tej, tejkészítmények: α- lactalbumin, β-lactoglobulin, bivalytej, juhtej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojásfehérje, tojássárgája.

Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal, kalamári tintahal, szépia, tonhal, tőkehal.

Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya.

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete / fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander (levél), kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya.

Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, osztriga, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús.

Zöldségfélék: articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, lilakáposzta, kapribogyó, karfiol, kobaktök / futótök, mángold, mogyoróhagyma, padlizsán,

paprika, póréhagyma, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, torma, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse.

Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula.

Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz, köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, guinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, zab.

Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő, gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka.

Egyéb ételintoleranciák

Az ételintoleranciák mellett számos más mechnizmusra visszavezethető ételintoleranciát ismerünk. Ezek közül legtöbb valamilyen enzim hiányára vagy csökkent működésére vezethető vissza. Leggyakoribb ételintolerancia a laktózintolerancia.

Laktóz, fruktóz, laktulóz intolerancia vizsgálat

A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzékenység vagy laktózintolerancia.

Fruktóz a gyümölcsökben előforduló szénhidrát, az intoleranciát enzimhiány okozza, tünetei a laktózintoleranciával azonosak.

Hogyan vizsgálható?

1. Kilégzéses teszt

Kilégzéses teszttel vizsgálható a laktóz (tejcukor), fruktóz (gyümölcscukor), laktulóz intolerancia. A baktériumbontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul az érzékenység kimutatására szolgáló ún. hidrogén kilégzési teszt. Az éhgyomorra történő vizsgálat egy laktóz/fruktóz/laktulóz tartalmú tesztital fogyasztásával kezdődik, majd 15/30 percenként ellenőrzik a kifújt levegő hidrogén tartalmát. A vizsgálat 2 órás.

2. Genetikai teszt

A laktáz enzim működési hiánya lehet átmeneti (pl. fertőzés, bélgyulladás következtében), és lehet állandó – genetikai eltérés következtében. Azt, hogy a laktáz enzim működési csökkenése átmeneti vagy állandó, genetikai vizsgálattal határozható meg.

Az ételintoleranciák tünetei lehetnek:

  • köldök körüli (görcsös) fájdalom
  • puffadás, fokozott gázképződés
  • hasmenés
  • hányinger, hányás
  • fejfájás

Lényeges kiemelni a hisztaminintoleranciát is. A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek – orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor-és bélrendszeri panaszok – kialakulásában. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztaminszint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük.

Cöloákia – gluténérzékenység

A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél. A betegség kiváltója a búzában lévő gliadin. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben. A lisztérzékenységben szenvedőknél a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul. Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhonkon keresztül történik, a betegség súlyos felszívódási zavarokhoz vezet. Klasszikus, ám nem csak a lisztérzékenységre jellemző tünet a hasmenés, a puffadás, valamint a nagytömegű, laza (gyakran bűzös) széklet. Ezt a panaszt a felszívódni képtelen, a táplálékból nem hasznosuló zsírok okozzák.

Az elégtelen fehérjefelszívódás miatt vízvisszatartás jelentkezik, a víz a szövetek között marad. Különösen a boka és a lábfejek környékén gyakori az ödéma kialakulása is. Elsősorban a zsírban oldódó vitaminok, illetve egyéb nyomelemek felszívódásának akadályoztatása miatt hosszabb távon további panaszok jelentkeznek. A vas és a B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat, gyengeséggel, fáradékonysággal. A D-vitamin és a kálcium hiánya csontritkuláshoz vezethet. A kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget okoz. A K-vitamin hiánya véralvadási problémákkal jár.

A fentieken kívül gondolni lehet – egyebek mellett – lisztérzékenyégre az alábbi panaszok, betegségek esetén is:

  • bőrtünetek – szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén,
  • kopaszság – foltokban jelentkező kopaszság,
  • pikkelysömör,
  • ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés,
  • hölgyeknél a menstruáció elmaradása, meddőség.

Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzékenység egyetlen megnyilvánulása, ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell hogy merüljön a kórkép lehetősége. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége – ellentétben a gyermekgyógyászati esetekkel – nem alultáplált, sőt gyakran túlsúlyos. Felnőtteknél gyakran csak a tápanyag- és nyomelemhiány miatt kialakuló betegségek (vérszegénység, csontritkulás, stb.) kapcsán diagnosztizálják a betegséget.

A cöliákiával gyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a cukorbetegség, az autoimmun májgyulladás és pajzsmirigygyulladás is. A nem diagnosztizált lisztérzékenység gyakori ok női meddőség esetén is. Egyes kutatások szerint a lisztérzékenység hatással van a pajzsmirigy működésére, és a gluténmentes étrend segít visszaállítani a normál pajzsmirigyműködést is.

Hogyan derítheted ki, hogy van-e gluténérzékenységed?

Vizsgálatok lisztérzékenység gyanúja esetén vérvétel során a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a kórelőzmény megismerésén túl laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Jelenleg az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG) kimutatása az elfogadott, ez utóbbi érzékenysége és specificitása is 99 százalék fölötti. Pozitív laboreredmény esetén javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele gyomortükrözés során és szövettani vizsgálata.

Mire figyelj oda, ha bizonyítottan gluténérzékeny vagy?

A lisztérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a tünetek megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.

Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.

Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.

Pékáruk, tésztafélék

A sikérmentes extrudált kenyerek és pelyhek kiválóak. A sütőporok sikérrel szennyezettek. A gluténmentes száraztészták főzés után keményebbek maradnak. Sűrítéshez kiválóan alkalmas a rizsliszt, a kukoricaliszt, a kukorica-, vagy burgonyakeményítő.

Húsok

A húsok nem tartalmaznak sikért, így azokat bátran lehet fogyasztani, elsősorban sovány csirke- és pulykahúst, halakat, sovány sertéshúst. Panírozáshoz is alkalmazhatod a fentebb említett liszteket, és gluténmentes morzsát. A húskészítmények, felvágottak és konzervek gluténtartalmúak lehetnek, így érdemes tájékozódni előzetesen, vagy pedig előre csomagolt termékeket kell választani, amelyek biztosan nem szennyeződtek gluténnel. Ezt a csomagoláson feltüntetett áthúzott búzakalász jelzi.

Tejtermékek

Az ízesítetlen tej és a tejtermékek fogyasztása megengedett, amennyiben nem szenvedsz tejcukor-érzékenységben. Ajánlható a túró, a sajtok legtöbbje, azonban a natúr kefir, tejföl és joghurt készítése során az állományjavító lehet sikértartalmú. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listájáról érdemes tájékozódni a fogyasztható és kerülendő termékekről.

Tojás, zsiradékok

A tojás és a zsiradékok is fogyaszthatók, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint, de a növényi eredetű zsiradékokat érdemes előnyben részesíteni.

Gyümölcsök, zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek (friss, mirelit, konzerv) sem tartalmaznak glutént, ám egyes import termékeket (pl. zöldalma) bevonhatnak sikértartalmú állományjavítóval. A Magyarországon készült bébiételek gluténmentesek. Mivel a lisztérzékeny betegek a búzaliszt kerülése miatt általában kevesebb rostot fogyasztanak, kiemelten fontos a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezen élelmiszerek biztosítani tudják a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátását is, ám hiányállapot esetén szükség lehet a D-vitamin, továbbá a vas és a kalcium étrendkiegészítőkkel történő pótlására is.

Nassolnivalók

Kiváló ropogtatni valók a rizs- és kukorica pelyhek, puffasztott rizsszeletek, olajos magvak. Az édességek közül azok fogyaszthatók, amelyek szerepelnek a hivatalos listán, pl. ostyák, kekszek, sütemények, cukorkák.

Fűszerek

Fűszerezésre a száraz és a zöld fűszernövények alkalmasak. Az ételízesítők, leveskockák, mártások, fűszerkeverékek, a ketchup, mustár és a majonéz is tartalmazhat glutént.

Italok

Az italok közül ajánlott a csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek, üdítőitalok, teák, gyógyteák, valódi kakaó, babkávé, de az instant kávé általában malátából készül, így azt nem szabad inni. Az alkohol tartalmú italok közül nem fogyaszthatók a gabonából erjesztettek, mint a vodka, whisky, sör és gabonapálinka.

A gluténmentes élelmiszerek köre évről évre változik, így azokról folyamatosan tájékozódni kell. Az élelmiszereken figyelni kell a gluténmentes, gliadinmentes feliratokat, áthúzott búzakalászt, hiszen az összetevők felsorolása nem mindig 100 %-os. Az elhanyagolható mennyiségű glutén is károkat okoz az arra érzékeny emberek szervezetében.

Betegség- és tünetspecifikus laborcsomagok

Ha túlsúllyal küzdesz, fordíts megfelelő figyelmet az egészségi állapotod feltárására. Ebben segítségedre lehet endokrinológus, belgyógyász, diabetológus, obezitológus, hormonspecialista orvos. Ha a hormonális eltéréseket időben észleled és azokat kezelik, hatékonyabban és tudatosabban tudsz a testsúly kérdéssel is foglalkozni.