Vas: nyomelem; mikroelem

Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. Másik része a különböző szállítófehérjékhez kötődik. A vas legfontosabb feladat az oxigén és a szén-dioxid szállítása, ezt különböző kémiai reakciókon keresztül valósítja meg.

VitaminokÁsványi anyagok

Röviden és tömören

Mihez szükséges a nátrium?

  • Oxigén- és széndioxid szállítás
  • Elektrontranszportok
  • Hemoglobin szintézis
  • Mioglobin szintézis
  • Enzimek működése
  • Szállító- és raktárfehérjék képződése

Mennyi az annyi?

Mennyi szükséges belőle?

Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. Másik része a különböző szállítófehérjékhez kötődik.

A vas hasznosulása függ a szervezet vas-ellátottságától: ha kevés a vas a szervezetben, akkor több szívódik fel, ha viszont elegendő a szintje, akkor kevesebb. A vas felszívódásához elengedhetetlen a C-vitamin, így a vitamin hiánya rontja a felszívódást.

Miben található meg?

A vas legjobban állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, ez alapján a legjobb vasforrások a húsok, a máj és az egyéb belsőségek. A növények is tartalmaznak vasat, ám a viszonylag magas vastartalom (például a spenót esetében) megtévesztő, a növényi táplálékokban szereplő vasvegyületek felszívódási aránya ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekben található vasé.

Hiányállapotok

 

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, azaz kevesebb oxigént képes szállítani a vér.

Hiánya következtében fáradtság, szédülés alakulhat ki, csökken az izmok munkavégző képessége és a szellemi teljesítőképesség.

 

Túladagolás

A vasbevitel túlzott mértékénél csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, nő a kórokozó baktériumok szaporodása, csökken a réz és a cink hasznosulása.

Vasforgalom a szervezetben

 A vas ásványi anyag a nyombélből szívódik fel, a felszívódás üteme a szervezet szükségletének megfelelően alakul (egyensúlyi helyzetben a férfiakban 1 mg, nőkben 2,5 mg naponta), feltéve, hogy a táplálék elégséges vas ásványi anyag mennyiséget tartalmazott.

Mit jelent ez?

Adott vas ásványi anyag bevitel mellett a táplálék minősége is befolyásolja a vas felszívódásának mértékét (C-vitamin fokozza, a tehéntej csökkenti a felszívódását, az oxalátok-spenót, illetve a sóska és a csersav-teák szintén csökkentik a vas ásványi anyag felszívódását). Általában 10* annyi vasat kellene fogyasztani (naponta -RDA / OÉTI alapján- kb. 15-20 mg), mint amennyinek a felszívódásra szükség van.

Felszívódás

A vas ásványi anyag felszívódás ütemének szabályozására az ad lehetőséget, hogy a vas ásványi anyag a bélből csak akkor szívódik fel, ha egy, a bélhámsejtben lévő fehérjéhez (apoferritin) kötődik először. Ha ez már telítve van, akkor a táplálékkal felvett vas a bélben marad.

Tudtad?

Mi az a ferrovas?

A vas a bélből ferro (Fe2+) –alakban tud csak felszívódni, a bélnyálkahártya sejtekben ferri (Fe3+) vassá alakul (oxidálódik), majd kötődik a fehérjéhez (apoferritinhez), így képződik a ferritin. A plazma vaskoncentrációjának csökkenésekor a bélhámsejtekből a kapillárisok (kiserek) felé ferrovas formájában távozik).

Tudtad?

Vasút

A vas ásványi anyag mennyiséget a felszívódás helyétől a vasraktárakig (lép, máj, csontvelő, ill. terhesség esetén a placentában), illetve a felhasználás helyére a transzferrin nevű plazmafehérje szállítja.

Tudtad?

Vaskárok

A fejlődő vörösvérsejtek olyan aktívan veszik fel a vasat, hogy enyhe vas ásványi anyag hiányban először a vasat szintén tartalmazó citokrómrendszer (elektron-oxigén szállítási rendszer) károsodik. Vas ásványi anyag hiányból eredő vérszegénység már súlyos deficitet jelent. A vas ásványi anyag a széklettel és vizelettel ürül ki a szervezetből, illetve a bőr hámlásával is veszít némi vas mennyiséget a szervezet.

Tudtad?

A nőknek különösen fontos a vas

Legnagyobb fokú vas ásványi anyag veszteséget a menstruációs időszak okoz a nők esetében, illetve terhesség esetén, mivel a terhesség alatt kb. 0,5-1g vasat épít be az anya a magzatába. Vas ásványi anyag utánpótlásra kontrollált adagban és jól felszívódó formában ezért a terhes anyáknak mindenképpen szükségük van (főleg az utolsó hónapokban, mikor a magzati vérképzés biztosítására nagyobb vas ásványi anyag mennyiségre van szüksége az anyáknak).

ez is érdekes lehet

milyen témák érdekelnek másokat?

“Tények és tévhitek a vitaminokról”

 Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

“Kevéssé ismert vitaminfajták”

Vitaminfajták, amiket keveset emlegetünk, pedig  szükség van rájuk. Mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

“Antivitaminok!”

Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve gátolják azok működését.

„Mi kell a nőnek?”

Ezek a vitaminok biztosan! Vannak kimondottan a gyengébb  nemnek javasolt vitaminok is. Top 10 vitamin nőknek!