Nem csak a sok munka vagy az időjárás miatt érezhetjük úgy, nehéz felkelni vagy „ködös” az agyunk.
Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetet, a koncentrálóképesség csökkenését is tapasztalják. Ennek leggyakoribb oka, hogy nem megfelelően van kezelve az allergiájuk. Ilyenkor a tünetek vagy nem is csökkennek, vagy bár javulnak, nem szűnnek meg teljesen. Az éjszakai orrdugulás és tüsszögés-rohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni, ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez nagy megpróbáltatást jelenthet – mondta Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosa.
A recept nélkül kapható szerek nem biztos, hogy a tüneteknek megfelelőek, ráadásul az első generációs antihisztamin készítmények gyakran okoznak álmosságot. Előfordulhat, hogy mivel egyre erősebb a pollenszezon, magasabb a pollenszám, több a minket érő stressz vagy a meglévő mellé újabb allergia is társult, a korábban hatásos kezelés már nem segít, ezért célszerű a kezelőorvossal évente konzultálni.
Ajánlat az allergia leküzdéséhez:
Az allergiás reakció során, amelynek végeredménye a szénanáthás tünetek jelentkezése, összetett folyamatok zajlanak a szervezetben. Ez rengeteg energiát emészt fel, illetve olyan anyagok is termelődnek közben, amelyek álmosságot okozhatnak. Vannak, akik úgy érzik, nehezebben tudnak koncentrálni. Ezt, a ködös agyként ismert jelenséget érezzük akkor is, ha egy vírusfertőzés következtében náthásak vagyunk. Ez azonban általában csak 7-10 napig tart, a szénanátha akár hónapokon át is megkeserítheti a mindennapokat.

Ha az a gyanúnk, szénanátha miatt

jelentkezik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, először azt kell megtudni, pontosan mi okozza a tüneteket. Ennek érdekében az allergológus, egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot végeztet, majd megfelelő gyógyszert javasol.

A szénanátha tudatosságot kíván

a betegtől, ha ugyanis magas a pollenkoncentráció, de több időt tölt a szabadban, nem mossa meg a haját este, a szabadban tereget, nem a kora reggeli órákban szellőztet, a tünetei erősödhetnek, éjjel rosszabbul alhat. Ilyenkor, és ha a panaszokra szabott gyógyszerek hatását nem érzi hatásosnak, érdemes az allergén specifikus immunterápiát alkalmazni – mondta a szakorvos.
Orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek között bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy -sövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is okozhat.