Az antioxidánsok szükségességéről ódákat zengenek mindenhol. Kutatók megvizsgálták a túl sok antioxidáns és a rák kapcsolatát – érdekes eredményre jutottak.

A táplálkozási irányelvekben szinte mindig kiemelik, hogy az étrend összeállítása során ügyelni kell arra, hogy kellő mennyiségű antioxidánshoz jusson a szervezet, azaz ügyelni kell – többek között – az antioxidáns vitaminokban dús táplálkozásra, a rendszeres gyümölcsfogyasztásra. Ismertek és népszerűek az antioxidánsokban bővelkedő superfood-ok, köztük az erős antioxidáns potenciállal bíró egzotikus bogyósok, így például az acai és a goji bogyók.

Patikában is keresik az antioxidánsokat

Sokan a gyógyszertárakban keresnek antioxidáns-tartalmú étrend-kiegészítőket
Antioxidánsként különböző kémiai szerkezetű anyagok funkcionálnak. Találhatók köztük vízoldékony és zsíroldékony vitaminok (pl. C-, illetve E-vitamin), nyomelemek (pl. szelén), illetve növényi eredetű molekulák, mint például a vörös szőlőben lévő rezveratrol vagy a paradicsomban található likopin.

Az antioxidánsok legfőbb feladata a szabad gyököktől való védelem. Mindez sokoldalú feladatot jelent, ami kiterjed a napfény ultraibolya komponensei által okozott bőrkárosodások kivédésére éppen úgy, mint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy a látásélesség megőrzésére. Mivel a szabad gyökök bizonyos daganatok kialakulásáért is felelősek lehetnek, a velük szembeni antioxidáns védelem a daganatok megelőzésének is a kulcsa lehet,- vélték korábban.

Korábbi elképzeléseket megdöntő eredmények
A legújabb kutatási eredmények alapján bizonyos kórképek, így például a daganatok esetén inkább óvatos antioxidáns-bevitelre kell törekedni, semmint a szokásosnál nagyobb mértékű antioxidáns-ellátottságra – hívja fel a figyelmet az EgészségKalauz cikke!

Mivel a daganatok kialakulásában a szabad gyökös mechanizmusok kóroki tényezőként szerepelnek, korábban azt feltételezték, hogy a szabad gyökök ellen hatásos antioxidánsok alkalmazása véd a tumoroktól. Ma ez az elmélet megdőlni látszik. Pár éve például állatkísérletes modellen igazolták azt, hogy az antioxidánsok túladagolása a tüdődaganat progresszióját, azaz a betegség egyre súlyosabb stádiumba való jutását gyorsítja.

Emellett, egyéb állatkísérletes és humán sejtvonalas vizsgálati eredmények is arra utalnak, hogy az antioxidánsok elősegíthetik a tumorok progresszióját és fokozhatják azok áttét-képzését. Egy egerekkel végzett kísérlet szerint az antioxidánsok adagolása megduplázza a nyirokcsomó-áttétek kialakulásának a gyakoriságát a fekete bőrrákos egereknél. Daganatos betegeknek célszerű tehát az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását kerülni!

Daganatos betegségek: kerülni kell az antioxidánsokat?

Annak érdekében, hogy az antioxidánsok daganatok kialakulásában és metasztázis-képzésében játszott szerepéről tisztább képet kapjunk, további kutatásokra, vizsgálatokra van szükség,- az eddigi eredményeket humán vizsgálatokkal is alá kell támasztani vagy meg kell cáfolni.

A rendelkezésre álló eredmények alapján jelenleg a szakemberek úgy gondolják, hogy a daganatos betegeknek célszerű az antioxidánsok, azaz az összetevők között jelentősebb mennyiségű C-, illetve E-vitamint, béta-karotinoidokat vagy polifenolokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedését kerülni.

(Forrás: EgészségKalauz)