Folsav helyett a B9-vitamin eredeti formáját, folátot szedjünk, vashiány esetén pedig jobb, ha megerősítjük a gyomrunkat, hogy az állati fehérjékben lévő vastartalom felszívódhasson – mondta a Népszavának Bocsi Viktória életmód tanácsadó.

Folsav helyett folát

A folsavról, vagyis a B9-vitamin mesterséges formájáról leginkább vashiány és terhesség idején hallunk. Arról viszont még ennél is kevesebbet, hogy minden második ember szervezete – egy génmutáció következtében – fel sem tudja használni. A bioaktív formája, a metilfolát viszont remekül beépül. Tény, könnyebben is bomlik, ezért a gyártóknak nehezebb a dolguk, mint a könnyen kezelhető és sokáig tárolható folsavval. Ráadásul az árukban is óriási a különbség; a folát több mint háromszázszor többe kerül.

Folsavat azonban nem érdemes szedni, mert jó esetben hatástalan, de mivel természetidegen anyag, sokaknak árthat is; beépülés helyett kering és felhalmozódik a vérben. Sokszor emiatt magas a laboreredményekben a folsav szintje, és különböző lerakódásokat, károsodásokat is okozhat. Ezért jobb, ha olyan B-komplex étrend-kiegészítőt választunk, ami metil-folátot és a hasznosulását segítő, megfelelő formájú B12-vitamint (metilkobalamint) tartalmaz. Érdemes megfontolni a krém formátum alkalmazását is, mert bőrön keresztül hatékonyabban hasznosul – ajánlotta Bocsi Viktória életmód tanácsadó. És együnk sok zöldleveles zöldséget, például spenótot.

A foláttal szorosan együttműködik a kolin, amire várandósság alatt szintén nagy szükség van. Ez főleg a tojásban, a májban, a belsőségekben van, ezeket érdemes akár hetente többször is enni, terhesség idején mindenképpen.

Vashiányra gyomorerősítés

Az életmód tanácsadó szerint vashiány esetén jobb, ha laktoferrint szedünk. Ez ugyan jóval drágább, mint a vas- és folsavtabletták, de egyrészt nagyon kevés mennyiségre van szükség, másrészt valóban hasznosul is. Nem tartalmaz vasat, viszont képes arra, hogy a szervezetben lévő kórokozóktól „elvegye” és a sejtekhez juttassa azt. A vas „intelligens” vitamin, sokáig, 3-5 évig, sőt egyes feltételezések szerint akár tovább is tárolódik a májban. Ezért a húst elhagyóknál csak 5-10 év múlva kezdenek megjelenni a hiánytünetei.

A vashiányt gyakran a gyenge gyomorfunkció okozza, és erre utal a gyomorból feljövő sav is. Van, hogy bár kevés a sav, nem jó irányba áramlik. Erre, ahogy a sokra is, savlekötőt szoktak adni, ami tovább gyengíti a gyomrot, zavarokat okoz a D-vitamin és a vas felszívódásában.

Akinek gyenge a gyomorműködése, nehezen emészti a fehérjében és zsírban gazdag ételeket, és egy idő után nem is kívánja, de az ördögi kör miatt a legrosszabb, amit tehet, hogy elhagyja ezeket. Hogy az állati fehérjékben lévő vastartalom hasznosulni tudjon, célszerű megerősíteni a gyomrot.

Ezt zöldségek, kovászos uborka és levének, gyomorkeserű, menta- vagy kombucha tea fogyasztásával, nyers gyömbér vagy jó minőségű só szopogatásával, citromos víz, hígított almaecet iszogatásával lehet megtenni. Nem véletlen, hogy az elégtelen fehérjeemésztés is sokakat – az emberek 80 százalékát – érint, mert a stressz, a mindennapi taposómalom, valamint a nem a szervezetünknek megfelelő táplálkozás is gyengíti a gyomorfunkciókat – mondta Bocsi Viktória.

Folsav, folic acid (vitamin B9) – lehet természetesen is!

(Forrás: nepszava.hu)