Egy új tanulmány során kimutatták, hogy a béltraktusban élő mikroorganizmusok hozzájárulhatnak többek között a testalkat kialakulásához, a mikrobiom egyensúlyának felborulásával pedig obezitás jelentkezhet.

Orvoskutatók rábukkantak egy molekulára, amelyről kiderítették, hogy kulcsszerepet játszik a bélrendszerben élő baktériumok és az emberi test zsírszintje közötti bonyolult kapcsolatban – írta a ScienceAlert magazin.

Az Emory Egyetem biokémikus professzora, Dean Jones elmondta, az új molekuláris mechanizmus kiindulópontot nyújt az emberi mikrobiom megértéséhez, ezáltal bizonyítást nyerhet az étrend és testösszetétel közötti összefüggés.

Egy másik tanulmányban felvetették, hogy a súlygyarapodást és a fogyást különböző baktériumok terjedése révén közvetlenül el lehet érni, az eljárás egyetlen hátulütője csupán az, hogy ezek a mikroorganizmusok képesek súlyos betegségeket okozni, ezért nem célszerű szándékosan megfertőzni velük az embereket.

Vizsgálatok korábban kimutatták, hogy az egerekben található, anyagcserét elősegítő molekulák 10 százaléka kapcsolatban áll a bélflórában lévő mikrobiommal, ami azt jelenti, hogy lényegében hosszabb élettartamot is biztosíthatnak, ha a folyamatokat állandóan serkentik.

A titok a karnitin

Sejtkultúrák segítségével megfigyelték, hogy a bélbaktériumok egyik alapvető összetevőjének számító delta-valerobetain nevű vegyület csökkenti a karnitinszinten, ez pedig azért fontos, mert a karnitin az emberi szervezetben a zsírmolekulák mitokondriumokba való szállításáért felel, melynek révén energiafelhasználás céljából lebontják a tápanyagokat.

Bár a vizsgálatot végző kutatók a mechanizmust nem tudták közvetlenül kimutatni embereknél, a karnitinszint, a delta-valerobetain és a testzsírok koncentrációja közötti összefüggések egyeztek, így érdemesnek tartják tovább folytatni a kísérleteket, ezáltal korszakalkotó felfedezéseket tehetnek a mikrobák kapcsán.

 

(Forrás: liner.hu)