Szerencsére cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén sem kell lemondanunk az édes ízről. Belátásunk szerint választhatunk természetes és mesterséges édesítőszerek közül, de jó, ha tudjuk, melyik mit jelent!

 

A mesterséges édesítőszerek közös jellemzője: energiát nem tartalmaznak, tehát a legenergia-szegényebb étrendbe is beilleszthetők. Tabletta, por és folyadék formájában kerülnek forgalomba.
 

Szacharin

A legrégibb édesítőszer, 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, hogy fémes mellékíze van, másrészt, hogy hőre (főzés, sütés hatására) bomlik. – Szacharin, Édeske, Ezerédes folyékony édesítő néven forgalmazzák.
 

Ciklamát

Mintegy 30-szor édesebb a cukornál és csaknem tökéletes cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Nincs mellékíze és hőstabil. – Polisett tabletta és Polyswett oldat néven forgalmazzák. (szacharin és ciklamát keverék, de a szacharin kellemetlen ízhatása nem érződik)
 

Aceszulfám-K

Drágább a ciklamátnál. Édesítőerejében, ízhatásában azzal csaknem megegyező. Kiváló ízű, hő hatására nem bomlik el. – Sunipol C folyadék, Sunipol tabletta és folyadék formájában forgalmazzák. (szacharin és aceszulfám-K kombinációja) Hasonló a Vitál nevű folyadék, csak a komponenseket más arányban tartalmazza.
 

Aszpartam

Két aminosavból – L-fenilalaninból és L-aszparaginsavból – áll, ezért természetesnek nevezhető édesítőszer. Nagyjából 180-200-szor édesebb a cukornál és kiváló ízű. Canderel tabletta és maltodextrinre felvitt por formájában kapható. 1 tabletta 1 teáskanál kristálycukor édesítő erejének felel meg..
 

Inulin

Egy folyékony növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz. Összetett szénhidrátvegyület, a prebiotikumok egy fajtája, ami annyit jelent, hogy növeli az élő kultúra aktivitását és segíti megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztő rendszerben. Vízben oldódó nagyméretűrost, amely a bélben sértetlen marad. A csicsókában található a legtöbb inulin.
 

Sztevia – sztivia

A sztivia az édesfű-jázminpakóca növény leveléből nyert intenzív édes ízű kivonat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) hivatalos állásfoglalásában legfeljebb 4 mg/testtömeg kg/nap mennyiségben fogyasztva biztonságosnak minősítette a szteviát. A sztevia, hasonlóan az édesgyökér kivonathoz energiamentesnek tekinthető, a cukornál kb. 300-szor édesebb.
 

Cukorhelyettesítők, cukorpótlók

Minden olyan készítménynél, ahol a cukor tömege is nélkülözhetetlen, mesterséges édesítőszerek nem alkalmazhatók. Ezen termékeknél (csokoládé, torta, piskóta) az úgynevezett cukorhelyettesítők jöhetnek szóba. Részt vesznek az anyagcserében és energiát szolgáltatnak, ezért elhízott cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak nem ajánlottak.
 

Fruktóz

30-50%-kal édesebb a répacukornál. A vércukrot csupán kis mértékben emeli. Hátránya, hogy drágább a cukornál. Mivel szénhidrát, a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva maximum napi 50 g fogyasztását javasoljuk. A fruktózzal készült diétás ostyák, kekszek közel ugyanolyan mértékben emelik a vércukrot, mint a cukrot tartalmazók. Jó májműködés szükséges hozzá és magas triglicerid szint esetében nem alkalmazható.
 

Szorbit

Úgynevezett cukoralkohol, a cukor édesítőerejének csupán 50-60%-ával rendelkezik. A Glukonon néven forgalmazott hazai por alakú készítményt még szacharinnal is édesítik (0,2%). 2-3-szor drágább a cukornál. A vércukrot kb. a fruktózhoz hasonló mértékben, tehát enyhén, de igen elhúzódóan emeli, mivel lassan alakul át glukózzá. Egyéni érzékenységtől és a hozzászokástól függően nagyobb mennyiségben fogyasztva bélpuffadást, görcsöket, hasmenést eredményezhet, ezért óvatosan, kis adaggal szabad csak próbálkozni. Javasolt napi mennyisége 30-50 g, melyet be kell számolni a napi szénhidrátmennyiségbe. Diétás befőttekben és dzsemekben helyettesíti a cukrot.
 

Mannit, Xilit, Maltit, Dulcit

A cukoralkoholok a monoszacharidok hidrogénnel redukált formái, a szorbit: a glukóznak és a fruktóznak, a dulcit: a galaktóznak, xilit a xilóznak megfelelő alkoholszármazék. A szorbitnak és a xilitnek előnyös tulajdonsága, hogy a szacharózzal ellentétben, a szájban lévő baktériumok nem képesek ezeket felhasználni, sőt csökkentik a baktériumok szaporodásának esélyeit. Ezért „fogkímélő” édességek előállítására is alkalmasak.