A Molecular Nutrition and Food Nutrition nevű folyóirat februári számának egyik tanulmánya szerint a földieper antocianinban gazdag természete miatt javíthatja az inzulinérzékenységet. Ez a felfedezés azért fontos, mert a tudomány jelenlegi állása alapján az elhúzódó inzulinrezisztencia (IR) megágyazhat a 2-es típusú cukorbetegségnek.

Az antocianinok hatásainak teszteléséhez a tudósok inzulinrezisztenciában szenvedő, elhízott felnőtteknek zsírban és szénhidrátokban gazdag ételeket adtak, és emellett liofilizált (fagyasztva szárított) eperporban tobzódó italokat szolgáltak fel nekik. Az innivaló legtöményebb változatát fogyasztó tesztalanyok szervezete kevesebb inzulint termelt.

Az epershake-nek köszönhetően az ételek lebontásához a páciensek testének inzulinigénye láthatóan mérséklődött. A kutatók megjegyezték, hogy bár a szamóca említett hatásának oka egyelőre nem teljesen világos, kézenfekvő magyarázatnak tűnik, hogy az antocianinok fokozzák a sejtek inzulin iránti érzékenységét.

Az Amerikai Diabétesz Társaság a szamócát a cukorbetegek étrendjében a tíz leginkább javasolt szuperételek közé sorolják. Míg a gyümölcs cukortartalma alacsony, bővelkedik az antioxidánsokban, rostokban és vitaminokban, és így a diabétesszel vagy a nélkül élők egyaránt jól járnak vele.

Állítólag már napi nyolc átlagos méretű eper javíthatja a szív és az agy egészségét, segíthet kordában tartani a diabéteszt, és néhány tumor kialakulásának az esélyét is csökkentheti.

(Forrás:storeinsider.hu)