Milyen laborvizsgálat milyen értékeket vizsgál és mire való? Miről érdeklődj háziorvosodnál, szakorvosodnál vagy magán laborokban? Áttekintheted a következő csomagokat, amelyek a hízással kapcsolatos aggályokra megfelelő válaszokat adhatnak. Fontos, hogy ezek csak a vérképpel kapcsolatos eredményekre vonatkoznak.

Ha túlsúllyal küzdesz, fordíts megfelelő figyelmet az egészségi állapotod feltárására. Ebben segítségedre lehet endokrinológus, belgyógyász, diabetológus, obezitológus, hormonspecialista orvos. Ha a hormonális eltéréseket időben észleled és azokat kezelik, hatékonyabban és tudatosabban tudsz a testsúly kérdéssel is foglalkozni.

Nőgyógyászati hormonvizsgálatok

Női hormon panel elemei

  • ösztradiol, luteinizáló hormon (LH), prolaktin,
  • folliculus stimuláló hormon (FSH), progeszteron
  • A női hormonoknál általában ciklushoz igazított vérvételi időzítés szükséges.

Mit jelentenek ezek a hormonok?

Ösztradiol

Főleg a petefészekben és a méhlepényben termelődik. Elengedhetetlen a peteéréshez, terhességhez, fogamzáshoz, csontállomány megőrzéséhez az ösztradiol megfelelő szintje. Részt vesz a koleszterin szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában. Az ösztradiol termelés a menopauza idején szabálytalanná vállhat és akár szünetelhet is.

LH (sárgatest serkentő hormon)

A sárgatest serkentő hormon az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. A luteinizáló hormon idézi elő a peteérést, továbbá a petefészekben stimulálja a hormonok termelődését. Menstruációs zavarok, meddőség, menopauza fennállása esetén, valamint petefészek rendellenességek kivizsgálásában segít az LH szint ellenőrzése.

Prolaktin

Nőkben általában magasabb értékben található, mint a férfiaknál. Terhesség során a prolaktin szint akár a 10-20 szorosára emelkedik, majd szoptatás időszaka alatt fokozatosan visszaáll a normál értékre. Segíti a tejelválasztást és a szülés után gátolja, hogy a nőknél beinduljon a nemi ciklus. A magas érték hátterében állhat például csökkent pajzsmirigyműködés, vese, máj elégtelenség, stressz, vagy gyógyszerek is.

FSH (follikulus – stimuláló hormon)

Az FSH a normál működéshez elengedhetetlen a nőknél és a férfiaknál egyaránt, de a szervezetben történő kiválasztási folyamat nagyon eltér a két nem esetében. A petefészek tüsző érését és a petefészek hormon elválasztását serkenti. Általában az emelkedett FSH szintet meddőségi kivizsgálások során szokták kérni az orvosok. Emelkedett FSH oka lehet például menopauza, petefészek fejlődési rendellenesség hatása.

Progeszteron

Legnagyobb szerepe, abban van, hogy felkészítse a női szervezetet a terhességre. Előkészíti a méhet a petesejt beágyazódására. A vizsgálata segít feltárja a következő problémákat: meddőség oka, ovuláció idejének megállapítása, normál terhesség követése, méhen kívüli terhesség kimutatása.