A böjt a világ legnagyobb részén régi hagyomány. A korábbi böjt az emberek kulturális és vallási meggyőződésének része volt. Az utóbbi időben azonban a böjt népszerű étkezési trenddé vált.
Bárki böjtölhet a fogyás és az étrend szabályozása céljából. Hogy ez az étrend-divat egészségileg mennyire hasznos, még mindig vita tárgya a szakértők között. 
A böjtnek is vannak előnyei és hátrányai. A böjt egy naptól akár 72 óráig is tarthat, de lehet szakaszos is, amely az étkezési és a böjti ciklusok váltakozásából áll. A böjtnek a kutatások során megfigyelt előnyei, hogy szabályozza a vércukorszintet, korlátozza a kalóriabevitelt és fellendíti az anyagcserét, növeli a növekedési hormon kiválasztását, amely elősegíti az izomnövekedést és a fogyást, illetve növelheti a szív egészségét és késleltetheti az öregedést is.
A böjt viszont azzal a kockázattal jár, hogy az egészségtelen étkezési szokásokat a böjtön kívüli napokon is megtartjuk. Az alacsony vércukorszintű vagy alacsony vérnyomású emberek orvosi felügyelet nélküli böjtjének súlyos következményei lehetnek.
A böjt egészséges választás lehet, feltéve, hogy azt orvossal konzultálva követjük. A böjt csak egészséges étkezési szokásokkal és aktív életmóddal kombinálva lesz hasznos.