Az Illinoisi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az omega-3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét.

„Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek megtermékenyítés-képtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozás kutatója.

Az omega-3 befolyásolja a férfiak spermaszámát


A DHA-tartalmú étrend a nemzőkészséget teljesen visszaállította. Ez a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez, annak ellenére, hogy néhány korábbi vizsgálat már felvetette, hogy a zsírsavak alacsony szintje kapcsolatba hozható az alacsony sperma számmal, és azok csökkent mozgási képességével.

A DHA az omega-3 zsírsavcsalád alapvető összetevője, többek között a növényi olajak, a szójabab és a repce is tartalmazzák, de a legnagyobb mennyiségben
a halolaj. Nakamura és munkatársai a továbbiakban is az omega-3 termékenységet befolyásoló hatására koncentrál, a következő tanulmányokban a jelenség molekuláris magyarázatát keresik, de addig is kijelenthetjük.

Közismert tény, hogy a halolajban található Omega-3 zsírsavak, az EPA és DHA hozzájárulnak a szív megfelelő működéséhez, az ízületeink, csontjaink jó állapotához.

Kevéssé ismert azonban, hogy a normál vérnyomás illetve a vér normál triglicerid-szintjének fenntartásához sokkal nagyobb mennyiségre van szükségünk.