Honnan származnak a halolajak?

A halolaj 80%-át Dél-Amerika nyugati partján található üzemekben állítják elő és innen utazik a gyártókhoz, akik kapszulázva áruba bocsájtják a terméket. Ennek ellenére a halolaj kapszulák ára elég széles skálán mozog, pedig elvileg majdnem ugyanazt tartalmazza mind. Bizonyos gyártók plusz vitaminokat is tesznek a termékbe, hogy még csábítóbb legyen.  Az eljárás előtt, még szállítás során, ezek a kinyert olajak várakoznak, sokszor napokat, heteket, hónapokat mire a kapszulázási folyamathoz jutnak. Volt olyan bevizsgált termék, ahol a kapszula 6! éves hajolajat tartalmazott.

Nincs ok az aggodalomra, hisz a folyamat előtt ezeket az olajokat kifőzik ún. hőkezelés során és a káros anyagok nagy része távozik, de mégis az eredmény egy már nem egészséges, nem tiszta termék lesz. Ezek az olajak büdösek, halszagúak és ízűek. Azt hihetnénk ez természetes, de egyáltalán nem az. Ez azt jelenti, hogy már avas. Vásárlás során érdemes mindig a kanalas formát választani, ugyanis mint látjuk, a kapszulánál ez a tulajdonsága elrejtve marad.

Az egészséges tiszta halolaj szagtalan és nincs hal íze!

Akkor honnan tudom, hogy mely omega-3 terméket válasszam?

Sajnálatos módon a minőséget meg kell fizetni. Jelenleg Svédországban, Norvégiában és Alaszkában gyártott halolaj a legjobb, viszont jóval magasabb az áruk, mint társaiké. Ennek oka az eljárási költség. Azt a látásmódot képviselik, hogy amit gyártanak, az tényleg jó legyen. Nekik nem mindegy, hogy az ember mit esznek meg. Az itteni eljárás során a kifogott halakat szinte egyből, pár órán belül feldolgozzák, és nem hő kezelik, ezáltal a sérülékeny omega-3 zsírsav nem roncsolódik, megőrzi jótékony tulajdonságait. Ezt hívják természetes úton előállított zsírsavaknak az előzőt pedig mesterségesen előállítottnak.

Ezen érdekességen felbuzdulva készítettünk egy tesztet, 3 különböző minőségű és árban eltérő márkával. Az eredmény magáért beszél!

(az szagot, mely a kapszulákból áradt sajnos a videón nem tudom átadni, de az biztos, hogy valami plusz összetevő is van a termékekben, mely hasonlít a körömlakklemosó összetevőjéhez, hisz megdöbbentő eredmény született.)

(Forrás: omega3-teszt.hu/)