A szőlő az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon – nagy részéből bor készül, de frissen is mindenhol népszerű csemege. Az egészségünkre is jó hatással van, hiszen hozzájárul a daganatos betegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is.

Az éhséget és a szomjat is csillapítja

A szőlő magas víztartalmának köszönhetően jól csillapítja a szomjat és az éhséget is, ugyanakkor ahhoz képest, hogy mennyi értékes tápanyagot tartalmaz, a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Egy átlagos adagnyi (vagyis egy csészényi – 150 g) szőlő nagyjából 32 szemet tartalmaz. Ebben az adagban 1 gramm fehérje, 0,24 gramm zsír, 1,4 gramm rost és 104 kalória található.

A szőlő vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, egy csészényi mennyiségben 16,3 mg C-vitamin, 288 mg kálium, 10,6 mg magnézium található, és ennyi szőlő a szükséges napi K-vitamin-mennyiség negyedét is fedezi.

A szőlő hatásai az egészségünkre

A szőlőben nagy mennyiségű antioxidáns található. Ezek a polifenolok hozzájárulhatnak bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez, illetve a már kialakult tumor növekedésének lassításához. A kutatások szerint a szőlőfogyasztással csökkenthetjük a nyelőcső-, szájüregi-, tüdő-, méh-, hasnyálmirigy-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásának esélyét. 

 

Védi az ereket

A szőlőben található antioxidánsok, például a quercetin nevű polifenol természetes gyulladáscsökkentő, mely védi az ereket a meszesedéstől és az LDL-koleszterin káros hatásaitól. A gyümölcsnek vérnyomáscsökkentő tulajdonságai is vannak. A szőlő káliumtartalma is hozzájárul a szív egészségéhez: egy kutatás szerint azoknál, akik naponta nagyjából 4000 mg káliumot fogyasztottak, felére csökkent az ischémiás szívroham kialakulásának kockázata

Mikor vigyázzunk a szőlővel?

Érdemes óvatosan fogyasztani a szőlőt abban az esetben, ha valaki béta-blokkolót szed (ez ugyanis emelheti a vérben lévő kálium szintjét, így felborulhat a szervezet ásványianyag-egyensúlya), illetve, ha valakinek ismert vesebetegsége van. Szintén mértékkel fogyasszák a szőlőt a diabéteszesek, annak magas cukortartalma miatt.