Tuti hallottál már az enzimekről! De tudod, hogy milyen fontosak az energiaszintünk szempontjából, hogy mire jók, és honnan jönnek?Az enzimek emésztik meg a szénhidrátokat, zsírokat és a fehérjéket!

A szénhidrátok emésztése a nyál segítségével a szájban kezdődik. Ezért az amiláz enzim a felelős. Ez a folyamat folytatódik a gyomorban és a patkóbélben, szintén az amiláznak köszönhetően, amit itt a hasnyálmirigy termel. Ez az enzim sokkal erősebb, mint a nyálban található.

A fehérje emésztése a gyomorban kezdődik. Ezért főleg a hasnyálmirigy emésztőenzimei felelnek, de ehhez is szükség van a gyomorsavra. 

A zsírok emésztése csak a vékonybélben kezdődik. Az epehólyagban lévő epefolyadék és a máj emésztőenzimei a zsírt is le tudják bontani. A vékonybélban aztán a hasnyálmirigyből még további emésztőenzimek érkeznek azért, hogy a pépet olyan mértékben meg tudjuk emészteni, hogy az értékes tápanyagok felszívódjanak.

A magyarok nagy része
rendszeresen használ savlekötőt,

mert azt hiszi, hogy túl sok a gyomorsava. Valójában azonban a felfúvódás és a gyomorégés gyakran a túl kevés gyomorsav következménye. A savlekötők tehát csak súlyosbítják a helyzetet. Az emésztési problémákkal küzdők túlnyomó többségének – főleg a 40 év felettieknek – túl kevés a gyomorsavuk. 

A gyomorban lévő pép csak akkor hagyja el a gyomrot a patkóbél irányába, ha meghatározott savassági foka van. Ha túl kevés a gyomorsav, akkor ez hosszabb ideig tart, és a pép erjedni és rohadni kezd. Ezáltal gázok keletkeznek, amelyek felfúvódást és böfögést okoznak. A gyomrunk tiltakozik a késlekedés ellen, kinyílik a nyelőcső alsó záróizma, és visszajut a nyelőcsőbe a pép, ami égő érzést okozhat.

A megkönnyebbülés, amit a savlekötők bevétele után érzünk annak köszönhető, hogy lenyomja a feljövő savat, ami irritálja a nyelőcsövet.

Jobb megoldás meginni egy cseppnyi citromlevet, vagy almaecetet egy pohár vízben feloldva. Ez stimulálja a gyomorsavat. Ha savproblémánk van figyeljünk rá, hogy este üres gyomorral feküdjünk le.

A megoldás az egészséges ételek fogyasztása!