A homoktövis igazi csodanövény, nagyon jó hatással van az egészségünkre: nem véletlenül hívják a világ legértékesebb növényének.

Általában nem nyersen fogyasztják, a belőle készített különféle lekvárok, aszalványok és szörpök pedig nem csupán egészségesek, hanem igazán finomak is.

Termesztése igazán egyszerű, így érdemes megpróbálkozni vele, hogy testközelből szerezhessük be friss bogyóit. A termését a leszedését követően a lehető leghamarabb fel kell használni, hogy a fogyasztásával a legnagyobb hatást tudjuk elérni a szervezetünk számára. Kisgyerekeknek nem ajánlott, de felnőtt korban sok segítséget nyújthat nekünk.

Ismerd meg jobban a homoktövist

A homoktövis a Himalája és Ázsia területén őshonos növény, azonban manapság már az egész világot meghódította. Hazánkban leggyakrabban a Duna mellett, a Balaton partján és a Csepel-szigeten találkozhatunk ezzel a védett növénnyel.

A bozótszerű, lombhullató fácska vesszői tövisesek, levelei csillagszőrösek. Nagyon könnyű szaporítani, azonban ha igazán jól érzi magát nálunk, az egész kertet hamar be fogja nőni. Márciustól nyílnak fehér virágai, narancssárga gyümölcse pedig szeptember végétől kezd érni.

Ezért olyan hasznos a homoktövis

A homoktövis erősíti az immunrendszert, és segít késleltetni az öregedési folyamatokat. Véd a különféle fertőzésekkel szemben, és számíthatunk rá akkor is, ha le vagyunk gyengülve. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít megelőzni a megfázást, és még a fogyásban is segítségünkre van. Csökkenti a vércukorszintet, lassítja az érelmeszesedést, és jó hatással van a gyomorra. A C-vitamin tartalma azonban csökken, amikor megcsípi a dér.

Sok benne az E-vitamin és az esszenciális zsírsavak, így segít meggyógyítani a kiszáradt bőrt. Nagy mennyiségben azonban nem ajánlott terhes hölgyek és kismamák számára, és 12 év alatti gyermekek sem fogyaszthatják. Zsíroldó hatású, és fokozza az anyagcserét is, így a fogyókúra esetében is számíthatunk rá. Emellett  csökkenti a vér koleszterinszintjét, és lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav nyerhető, amely kedvelt a különféle kozmetikai készítményekben. A narancsbőr ellen is igen hatásos, és segítségével a bőr ismét puha lehet.

Így használd a homoktövist

A homoktövis kiváló gyógynövény, de nagyon finom is egyben. Termését nem nyersen, hanem dzsem, bor, tea, szörp, aszalvány, ivólé vagy kompót formájában fogyaszthatjuk. Leveléből tea készíthető, C-vitamin-tartalma pedig tízszerese a citroménak.

De nem csak fogyasztásra alkalmas, hanem kiváló festési célokra is. Vízzel átitatva csodás sárga színt ad, amit szívesen használnak fel a festők. Bővebben az ültetéséről, termesztéséről az Agroform oldalán találsz.

Kiváló természetes immunerősítő gyümölcs a homoktövis


A csipkebogyóhoz hasonlóan a homoktövisben isrengeteg C-vitamin és ásványi anyag található: E-, B1-, B6- és K-vitamint, flavonoidokat, magnéziumot, kalciumot és értékes antioxidánsokat egyaránt tartalmaz. Fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Megakadályozhatja a hajhullást, lassíthatja a ráncok kialakulását. Az E-vitamin és az esszenciális zsírsavak jóvoltából jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, rendszeres fogyasztásával visszanyerhetjük a bőr rugalmasságát, puhaságát. Emellett a pajzsmirigy működésére, a központi idegrendszerre és a libidóra is kedvező hatással van.