A megfelelő táplálkozás az egészséges életmód elválaszthatatlan része. Testmozgással kombinálva a kiegyensúlyozott étrend segít az optimális testsúly elérésében és megtartásában, csökkenti a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és ezáltal egészségesebbek leszünk, ami pedig meghosszabbítja életünket.

Mi a táplálkozástudomány?

A táplálkozástudomány az élelmiszerek tápanyagait tanulmányozza, azt, hogy a szervezet hogyan használja fel ezeket a tápanyagokat; illetve az étrend, a betegség és az egészség közötti összefüggéseket igyekszik megérteni.
A biokémia, a molekuláris biológia és a genetika fejlődésével a táplálkozástudomány egyre inkább az anyagcserére és annak módjára, a sejtekben lévő kémiai reakciók sorozatára koncentrál. Az epigenetika tudományának  fejlődésével pedig már abba is bepillanthatunk, milyen hatással van életmódunk és táplálkozásunk a génjeink kifejeződésére.
Korábban a táplálkozástudományi kutatások döntően egy-egy genetikai vagy környezeti hatásra koncentráltak, amelyek befolyásolják egészségünk, vagy azt, milyen betegségek alakulhatnak ki nálunk nagyobb valószínűséggel.
Ma már tudjuk, hogy a genetikai és környezeti hatások oda-vissza hathatnak egymásra, hogy életmódunkkal, táplálkozásunkkal befolyásolni tudjuk, hogy egyes gének kifejtik-e a hatásukat egyáltalán.

Mit jelent mindez?

 

„A genetika megtölti a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt!”. (Meskó Bertalan)
Egyre világosabbá válik, hogy egészségünk megőrzésében döntő szerepe van életmódunknak és táplálkozásunknak. Egyes becslések szerint akár 80-90%-ban életmódunk határozza meg az egészségünk. Ez igen nagy felelősség, ám egyben óriási lehetőség is a kezünkben!
A mai civilizációs betegségek (szív-, érrendszeri, daganatos betegségek, cukorbetegség) mind- mind összefüggésbe hozhatók életmódunkkal, táplálkozásunkkal.
Ezek a betegségek óriási terhet rónak az egészségügyre és a gazdaságra, pedig nagyrészben megelőzhetőek lennének.

Prevenció az egészségmenedzsmentért

A modern orvoslás is egyre jobban a megelőzésre fekteti a hangsúlyt. Az életmódorvoslás összesen hat életmódbeli tényező segítségével igyekszik megelőzni és gyógyítani a civilizációs betegségeket. Ezek a táplálkozás, a mozgás, az alvás, a társas kapcsolatok, a stresszkezelés és a függőségek.
Két ellentétes irány figyelhető meg a mai modern világunkban.
Egyrészt a városiasodással együtt, sajnos az ember egyre távolabb és távolabb kerül a természettől. Ezzel együtt a táplálkozásban egyre több feldolgozott étel jelenik meg. Rengeteg rossz külföldi példát látni videókban, ahol a gyerekek nagy része már nem ismeri meg az egyszerű, eredeti állapotukban lévő zöldségeket, gyümölcsöket, pl.: paradicsom. Egyre több időt töltünk zárt falak mögött, az online világban, keveset vagyunk friss levegőn.
Szerencsére emellett azok száma is folyamatosan nő, akik próbálnak egészségtudatosan élni. Mondhatjuk ma már trendi egészségtudatosnak, környezettudatosnak lenni. Rengeteg népszerű blog, influencer foglalkozik ezekkel a témákkal. Újra menő lett otthon elkészíteni az ételeket, zöldséget termeszteni a kertben, saját kovászt nevelni, kenyeret sütni, fermentálni, zero waste-nek lenni. Ez a tendencia egyre erősödik, és bizonyára Te is ezt az oldalt erősíted, ha ezt olvasod.