Fluor: nyomelem, mikroelem

A fluor fő szerepe a fogak és a csontok állományának kialakításában van, 95%-ban ebben a két szervben található is. A fogszuvasodás – amely sajnos népbetegség – egyik oka éppen az elégtelen fluorbevitel. Ha a lakóhelyünkön szolgáltatott vízben 1 mg/liternél kevesebb fluor van, akkor annak pótlásáról gondoskodni kell.

VitaminokÁsványi anyagok

Röviden és tömören

Mihez szükséges a fluor?

  • Csontok képzése
  • Fogzománc állagának kialakítása

Mennyi az annyi?

Mennyi szükséges belőle?

A szervezet fluorszükségletének nagyobb részét vízből fedezzük, illetve napjainkban már általános a fluoridos fogkrémek forgalmazása. Az alábbi mennyiségek napi bevitele szükséges a védőhatás kialakulásához (mg): 0-6 hónap 0,3; 7-12 hónap 0,5; 1-3 év 0,8

Miben található meg?

A fluor legjobb forrása a víz, amely lehet fluortartalmú ásványvíz, de számos esetben a csapvíz is tartalmaz elegendő mikroelemet. Ezen kívül sok fluor van a teában is.

Hiányállapotok

Fognövekedési, csontosodási zavarok, fogszuvasodás. A védőhatáshoz legalább napi 1,5 mg fluor bevitele szükséges, és leghatékonyabb a fogak kibújását megelőzően, illetve még várandós állapotban.

Túladagolás

A fluor túladagolásánál a csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése és károsodása, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

Tudtad?

Csontban nagy

A fluor ásványi anyag a fogzománc, dentim képződéséhez szükséges, és a csont állomány felépítésében játszik szerepet.

Tudtad?

Extra fluorforrások

Leginkább a vízből, teából, almaborecetből, burgonyából, növényi magvakból és a fogkrém által tartalmazott fluorid mennyiségből juthatunk az ásványi anyag utánpótláshoz, illetve mivel a halak csontozatában is megtalálható a fluor, így pl. a szardínia elfogyasztásából is.

Tudtad?

Ha jön a baba

Terhesség és szoptatási időszakban megnő a szervezet (csontozat) fluor ásványi anyag igénye (napi igény -RDA / OÉTI alapján- kb. 1,5 mg), kisgyermekek esetében pedig fontos, hogy még a fogzás beindulása előtt megfelelő legyen a szervezet fluorid tartalma, mert ekkor biztosítható leginkább a fogakra gyakorolt megfelelő hatása (szuvasodás elleni hatása kb. 60%-os védelmet nyújt!).

Tudtad?

Ne vidd túlzásba a fluort!

A fluor ásványi anyag túladagolása semmiképpen nem ajánlott, mert csontkárosító és vesekárosító hatása lehet, egyben az idegrendszerre és az izomszövetekre is káros hatást gyakorolhat, illetve működési zavart okozhat.

ez is érdekes lehet

milyen témák érdekelnek másokat?

“Tények és tévhitek a vitaminokról”

 Elég, ha helyesen és vitamindúsan táplálkozol, vagy mindenképp szükséged van étrend-kiegészítő tablettákra?

“Kevéssé ismert vitaminfajták”

Vitaminfajták, amiket keveset emlegetünk, pedig  szükség van rájuk. Mire jó a P-, az F- vagy a H-vitamin!

“Antivitaminok!”

Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve gátolják azok működését.

„Mi kell a nőnek?”

Ezek a vitaminok biztosan! Vannak kimondottan a gyengébb  nemnek javasolt vitaminok is. Top 10 vitamin nőknek!