Egy egészséges szervezetnek megfelelő étrend mellett nincs szüksége étrend-kiegészítőkre és vitaminokra, de akadhatnak esetek, amikor kénytelen vagy ilyesmit szedni. Ilyenkor vigyázz, hogy az alábbi vitaminokat még véletlenül se szedd együtt, mert ha mégis így teszel, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kalcium és D-vitamin

Ezt a két étrend-kiegészítőt gyakran ajánlják együtt, mivel mindegyik a csontok egészségéhez járul hozzá. A kalcium ezen kívül még segíthet a szív egészségének fenntartásában. Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban azonban nemrég megjelent egy tanulmány, hogy a két szer együtt szedve jelentősen megnövelheti a stroke kockázatát – a kutatás ráadásul 160 ezres női mintán zajlott, így számottevőnek mondható. 

B-3 vitamin és koleszterinszint-csökkentők

A niacint, vagyis B-3 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők (jellemzően egyébként multivitaminok) alapvetően nem veszélyesek, kivéve akkor, ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is szedsz melléjük. Különösen a szimvasztatin tartalmú gyógyszereknél van probléma, ezzel ráadásul még a C-, E-vitamin és béta-karotin esetében is érdemes vigyázni.

Az együttes szedés ugyanis meggátolja, hogy a jó koleszterin szintje megemelkedjen a szervezetedben.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy a kombinációt csak olyanokon vizsgálták, akiknek már volt koszorúér-betegségük, egészséges alanyokon egyelőre nem végeztek ilyen kutatásokat.

Foláttartalmú étrend-kiegészítő és B-12 vitamin

A B-12 vitamint gyakran írják fel orvosok, főként a terhes nőknek fontos szedni, de azoknak is hasznos lehet, akik vegán étrendet követnek vagy emésztési problémáik vannak. Ha viszont egyébként is szedsz foláttartalmú étrendkiegészítőket, a szervezet B-12-hiánya lehet, hogy nem ütközik ki, mivel a kiegészítő miatt nem mutat tüneteket, ez pedig hosszú távon elég veszélyes lehet.

Szélsőséges esetekben még maradandó idegi károsodás is felléphet.

Így, ha gyanítod, hogy akár B-12-hiányod is lehet, egy darabig ne szedj semmilyen foláttartalmú étrend-kiegészítőt.

K- és E-vitamin nagy kiszerelésben

A K-vitamin segít a szervezetednek abban, hogy a véred megfelelően alvadjon, de ha az orvosod felírja számodra, akkor még véletlenül se szedd nagyobb kiszerelésű E-vitaminnal együtt.

A két vitamin ugyanis kiüti egymás hatását, ettől az E-vitamin akár vérhígítóként is működhet.

Ez különösen fontos azok számára, akik egyébként is vérhígítót szednek, mert a plusz E-vitamin nagyobb mennyiségben előidézheti a vérzékenységet.

A tanulság mindegyik étrend-kiegészítőnél valójában egyetlen dolog: mindig konzultálj az orvosoddal akkor is, ha látszólag ártalmatlan multivitaminokat akarsz szedni, mert soha nem tudhatod, hogy mi milyen szerrel lép kölcsönhatásba a szervezetedben.

(Forrás: www.bien.hu)