Télen bizony a kelleténél több kilogramm is felszaladhat ránk, amit aztán tavasszal nagyon nehéz leadni. Ezért szükségünk van olyan táplálékokra, amelyek gazdag forrásai a C-vitaminnak, hiszen ez képes bennünket sok betegségtől, többek között a náthától és az influenzától is megvédeni. Miért ne üthetnénk két legyet egy csapásra? Miért ne lehetne olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak, szépítik a bőrt, védik az ízületeket és még a zsírégetést is elősegítik?
A C-vitamin segítséget nyújt a kollagénépítésben, jó hatással van a szív- és a keringési rendszer egészségére, de segít a szabad gyökök elpusztításában is, amelyek felelőssé tehetők a rákos és a krónikus megbetegedések kialakulásáért.
Az emberek egy része nem fogyaszt elegendő C-vitamint, pedig ez nemcsak a náthával és az influenzával szemben jelenthet védelmet, hanem a zsírégetésben is szerepet játszhat. A cikk alján olyan C-vitaminban dús táplálékokról olvashat, amelyek még zsírt is égetnek.
Ezért hasznos a C-vitamin
A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely segítséget nyújthat az immunrendszer számára a kórokozókkal szembeni küzdelemben. Ez a vitamin megvédhet bennünket a szív- és érrendszeri betegségekkel, a stroke-kal és a rákos megbetegedésekkel szemben.
Mivel a C-vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, így csökkentheti a kortizolszintet, vagyis a stresszhormonok szintjét. A tartós stressz szintén sok betegség forrása lehet, így érdemes komolyan foglalkozni vele, ha valaki úgy érzi, hogy hosszú ideje él zaklatott, stresszes életet.
Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik négy héten keresztül C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztottak. Az étrendjükben rendszeresen szerepelt a kivi, az eper, a brokkoli és az ananász is. Egy hónap elteltével a kutatásban részt vevőknek nőtt az állóképességük, és a C-vitamin zsírégető hatása is bebizonyosodott.
A C-vitamin és a BMI-index
Azok az emberek, akik nem fogyasztanak C-vitaminban gazdag táplálékokat, legfőképpen a hasukra híznak, illetve a derékkerületük nő meg drasztikusan. A C-vitamin megfelelő szintje a szervezetben alacsonyabb BMI-indexet eredményez. A C-vitamin-bevitel növelésével javulni fog a zsír oxidációja még mérsékelt intenzitású mozgás esetén is.
A C-vitamin gazdag forrása többek között: kivi, citrom, narancs, brokkoli, paradicsom, paprika, csipkebogyó, homoktövis, eper, ananász, kelbimbó.
(forrás: https://