Mit nevezünk antivitaminoknak?
Azokat az anyagokat, amelyek hozzájárulhatnak a különböző táplálkozási hiánybetegségek kialakulásához. Szerkezetüket tekintve a vitaminokhoz hasonló vegyületek, de élettani hatásuk hiányzik; illetve versenyre kelve a vitaminokkal, gátolják azok működését a testben lezajló biokémiai reakciók során.
Bizonyos anyagok roncsolják a vitaminokat, pl. az avas zsír az E-vitamint, a nyers halhúsban található enzimféleség pedig a B1vitamint teszi tönkre.
A vitaminokat a táplálék egyes alkotórészei kémiailag leköthetik, s ezáltal felszívódásra alkalmatlanná válnak; pl. a nyers tojásfehérjében levő avidin negatív hatású az A-vitaminra, ugyanez leköti a biotint is.
Bizonyos élelmiszerek gyakori fogyasztása, valamint egyes gyógyszerek is kiválthatják ugyanezt a problémát. Nézzük, melyek veszélyeztetik ezek közül leggyakrabban a különböző vitaminok felszívódását, hiszen az antivitaminok megnövelik a vitamin szükségletet – ezért is érdemes tudni, hogy mivel juthatnak a szervezetünkbe.
A-vitamin
Hasznosulását több gyógyszerféle is nehezítheti, pl.: hashajtók, koleszterincsökkentők, altatók, acetilszalicilsav alapú fájdalomcsillapítók
Az A-vitamin hiány jelei lehetnek:
szürkületi vakság, szem-, bőr- és nyálkahártyaszárazság, nehezen gyógyuló sebek.
B1-vitamin
Nagyobb mennyiségben a következő élelmiszerek okozhatnak B1-vitamin-hiányt: kávé, fekete tea, nyers hal, tengeri élőlények, áfonya, alma, körte, paradicsom, padlizsán, bodza, alkohol.
Figyelmeztető tünetek:
neurológiai zavarok, (izom) gyengeség, étvágytalanság, gyakori hányinger.
B2-vitamin
Bár nincsenek ismert „antivitaminjai”, a vegán táplálkozás azonban okozhat B2-hiányt, ugyanis az az elégtelen állatifehérje-fogyasztással függ össze.
Tünetei lehetnek:
levertség, hámló, érdes bőr, szájzugberepedés, gyulladások (nyelv, szájüregi nyálkahártya), fejfájás.
B3-vitamin
A B3-vitamin felszívódását akadályozhatják az antibiotikumok és az alkohol.
Hiányára utalhat:
étvágytalanság, gyengeség, bőrgyulladások, hasmenés utalhat.
B5-vitamin
A B5-vitamin felvételében az acetilszalicilsav-alapú fájdalomcsillapítók és a metil-bromid is okozhat fennakadást, amelyet rovarirtó szerként, növényvédőként alkalmaznak.
Hiánya vegyes táplálkozás esetén nagyon ritka, de ha mégis előfordul, a tünetei:
szédülés, gyengeség, kéz- és lábujjzsibbadás, bizsergés, hasfájás.
B6-vitamin
Bizonyos vegyületek, élelmiszer-alkotók (mint például a béta-cianoalanin) gátolhatják a B6-vitamin hatását. Ilyen vegyületek találhatók a következőkben: lenmag, hüvelyesek, termesztett sampion, alkohol, antibiotikumok, orális fogamzásgátlók.
Figyelmeztető jelek lehetnek:
bőrkiütések, pattanások, repedezett szájszél, emésztési problémák, étvágytalanság, ingerlékenység, nyugtalanság.
B7-vitamin
A biotin (B7-vitamin) „ellenlábasai” az avidin és a niacin (=B3-vitamin!). Megtalálhatók többek között a nyers tojásfehérjében, a kukoricában és a kölesben.
Jellemző tünetek lehetnek:
hajhullás, töredezett körmök, kivörösödött bőr, ekcéma, száraz haj, izomfájdalmak, kedvetlenség, étvágytalanság.
B-vitamin
A folsav hatását főként gyógyszerek gátolhatják: görcsoldók (pl. epilepszia-gyógyszerek), gyulladáscsökkentők, orális fogamzásgátlók, antibiotikumok, daganatellenes szerek.
Következmény lehet:
rosszkedv, depresszió, hangulatingadozások, vérszegénység, magzati korban fejlődési rendellenesség.
C-vitamin
A C-vitamin hasznosulása romlik tartós antihisztamin-kezelés, orális fogamzásgátlás mellett, antibiotikumok szedése esetén.
Előforduló tünetek:
testi gyengeség, fáradtság, gyenge immunrendszer, fogínyvérzés, sebgyógyulási zavarok, porc- és csontanyagcsere-zavarok.
K-vitamin
A K-vitamin antivitaminjai a különböző, véralvadásgátló gyógyszerekben megtalálható vegyületek, mint pl. a warfarin, difacinon, acenocoumarol, dikumarol, fenindion. Meg kell még említeni az egyre népszerűbb lapacholt, amely egy dél-amerikai fa kérge, s amelyből sokan készítenek például teát.
Alacsony szintje miatt kialakulhat:
vérzékenység, csontritkulás, csontlágyulás.
Legutóbbi hozzászólások