Alig van olyan patika, ahol kapni lehet. Pedig az újszülöttek számára létfontosságú a K-vitamin.

Elfogytak a külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki K-vitaminból, írja az Index. A portál több patikát is felhívott, de nem talált olyat, ahol kapni lehet a vitamint tartalmazó Konakion nevű készítményt. Országszerte is elvétve található olyan gyógyszertár, ahol elérhető lenne.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható információk szerint „bizonytalan végű” hiányról van szó, amelynek „gyártási gond” az oka. A hiány már május 1-jén kialakult, a nyáron végül az hozott átmeneti megoldást, hogy az OGYÉI több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezte.

Az Index megkereste, az OGYÉI-t, hogy hány doboz készítmény maradhatott, illetve, hogy honnan lehet beszerezni a K-vitamint azoknak, akiknek szükségük lenne rá, de még nem kapott választ.  Az intézet november 4-én azt mondta az RTL Klub Híradójának, hogy a szállítmányok folyamatosan érkeznek külföldről és a mostani héttől újra elérhető lesz.

Arról, hogy külföldről érkezik a Konakion Magyarországra, már a hvg.hu is írt, a K-vitamint tartalmazó készítmény viszont közel tízszeres áron szerezhető be.

A hiány miatt egymástól próbálnak készítményhez jutni a kismamák.