Akkor lehet egészséges, teljes értékű a növényi étrend, ha minden, a szervezet számára szükséges tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
Leggyakrabban a B12-vitaminnal, a vassal, az omega-3 zsírsavakkal, a kalciummal, a D-vitaminnal, a cinkkel és a jóddal szokott gond lenni a nem kellő tudatossággal összeállított növényi alapú táplálkozás során. Nem megfelelő bevitelük esetén hiánybetegségek alakulhatnak ki.
Az egészségügyi szempontok mellett egyre gyakrabban környezetvédelmi okokból is választott növényi étrendek, ha nem megfelelően vannak összeállítva, veszélyeket is rejthetnek. Sokszor a nem megfelelő fehérjebevitelt említik legfőbb problémának, azonban ezen kívül is vannak olyan tápanyagok, amelyek hiánya súlyos betegségeket okozhat, ezért a növényi étrendnek is részévé kell tenni azokat – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

A kobalaminokat, vagyis a B12-vitamint

csak állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. A B12-vitamin hiányos bevitelének tünetei lehetnek a szokatlan fáradtság, sápadtság, légszomj, látászavarok, a kéz és a láb ujjainak zsibbadása, a csökkent figyelem, a mentális zavarok, a rossz emésztés is. Gyerekeknél a növekedés, illetve az idegrendszeri fejlődés elmaradását is okozhatja a súlyos B12-vitaminhiány. Jelentkezhetnek különböző csontproblémák és tanulmányok szerint a stroke kialakulásának esélye is megnövekszik. Kialakulhat az úgynevezett megaloblasztos vérszegénység is, amelynek a tüneteit a nagy folátfelvétel hosszú időn át el is fedheti, ezért gyakran későn derül ki. Naponta legalább kétszer célszerű B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket és szigorú vegán táplálkozás esetén étrend-kiegészítőket fogyasztani. A spirulina, az alga, a sörélesztőpehely B12-vitamintartalma önmagában nem elegendő – hangsúlyozta a dietetikus.

A vas hiánya esetén

vashiányos vérszegénység alakulhat ki, amelynek tünetei a sápadtság, szédülés, fejfájás, a rossz fizikai és szellemi teljesítmény, légszomj és a csökkent immunitás is, amely növeli a fertőzések előfordulási esélyeit. Az állati eredetű vas, a hemvas felszívódása és hasznosulása is kiváló, ilyet a húsok mellett a halak is tartalmaznak. A növényekben; főleg a gabonafélékben, a zöldségekben és a gyümölcsökben található vasnak rosszabb a felszívódása. Ezt egyébként befolyásolja a táplálék összetétele és az egyes ember alapvas-ellátottsága is. Magas fitát vagy polifenol tartalmú anyaggal együtt fogyasztva a vas nem jól hasznosul. A C-vitamin és a szerves savak viszont javítják a felszívódást.

Az esszenciális zsírsavak

csökkentik egyes krónikus, például a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, szükségesek az agy, a retina normál fejlődéséhez és működéséhez. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, ahogy az állati eredetű fehérjékben lévő esszenciális aminosavakat sem. Az omega-3 zsírsavak szintén esszenciális zsírsavak. A szigorú vegán táplálkozásban sok eseteben csökken ezeknek a beviteli lehetősége.
Növényi alapú étrendben rendszeresen szerepeljenek magvak; len, repce, kender, diófélék és ezek olajai, illetve tengeri halak és olajaik, valamint tengeri algák is.
 Omega-3 zsírsav forrása lehet a chia mag, de olyan étrend-kiegészítővel is lehet pótolni, amelyeket már vegán formában is lehet kapni – mondta Wolher Veronika.

A kalcium

a csontok keménységének, nyomási szilárdságának kialakításában és az optimális csonttömeg megtartásában játszik szerepet. A tejtermékekből jól fel is szívódik, a növényi eredetű források hasznosulása sokkal rosszabb. Vannak olyanok, amelyeknek hiába magas a kalciumtartalma, alig 5 százaléka hasznosul, mert a növényben – például a spenótban és a mangoldban – lévő oxalátok ezt meggátolják. Közepes, nagyjából 30 százalék hasznosul a babfélékből, a mandulából és a tahiniből, valamint a kalciummal dúsított tofuból és növényi italokból. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek magas kalciumtartalma jól, nagyjából 50 százalékban hasznosul, ilyen például a káposzta, a petrezselyem és a kínai kel is. A magas, minimum 150 mg/l kalciumtartalmú ásványvizek is jó kalciumforrások lehetnek. 
A D-vitamin a megfelelő immunitás kialakításáért, a normál csontanyagcsere- és a termékenységi folyamatokért is felelős. A napsugárzás hatására termelődik a bőrben, ezért ahogy csökken a napfényes órák száma, el kell kezdeni pótolni. Ősztől tavaszig mindenkinek érdemes D-vitamint szedni. A D-vitaminhiány megelőzésére minimum 1500-2200 NE napi bevitel, túlsúly esetén több, legalább 3-4000 NE szükséges. Vannak D-vitaminnal dúsított ételek, és a tojássárgája is nagyobb mennyiségben tartalmazza.

A cink

az inzulin nevű hormon normál működéséhez szükséges, de részt vesz a tápanyagok anyagcseréjében is. Cinkhiány esetén elhúzódik a sebgyógyulás, az ízérzékelés zavara és étvágytalanság léphet fel. Állati eredetű forrásokból – húsok, máj – származó cink biológiai hasznosulása jó. A növényi eredetű forrásokból, például a szójatermékekből, a hüvelyesekből származó cink felszívódása sokkal rosszabb, de fokozható, ha a növényeket áztatjuk vagy csíráztatjuk, a kenyereket pedig kelesztjük és szerves savakkal együtt fogyasztva, azaz ha a növényi cinkforrást magas C-vitamintartalmú élelmiszerrel esszük.

A jód

az anyagcsere szabályozásában, az optimális növekedésben, az idegrendszer működésében és a vérképzésben vesz részt. Hiánya pajzsmirigy megnagyobbodást, golyvát képes okozni. A Kárpát-medence jódhiányos terület, ezért az itt termő növények kevés jódot tudnak felszívni, ezért is lehet gyakori a magyarok körében a jódhiány. Az úgynevezett goitrogén növények gátolják a jód felszívódását, ilyen a szójabab, a keresztesvirágú zöldségek, az édesburgonya, de a fluorid és a nitrát is a jód antagonistája. Bár a sófogyasztásnál a mértékletesség elvét ajánlott betartani, fontos, hogy jódozottat használjunk – hívta fel a figyelmet Wolher Veronika. 
Vegyes étrendről való váltás esetén nagyon fontos az előzetes kivizsgálás és az, hogy szakembertől tanuljuk meg, hogy mit mivel kell kombinálni, hogy a hiánybetegségeket el lehessen kerülni egy növényi alapú táplálkozásban. 

(Forrás: népszava.hu)