A zöldségeknek, gyümölcsöknek nem csak az egészséges táplálkozásban van jelentős szerepük, de a szépségápolásban is.

Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek, arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot. A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, jótékony hatással vannak a bőrre is. A belőlük készült maszkok és pakolások táplálják, vitalizálják az arcbőrt, visszaadják rugalmasságát.

Maszk vagy pakolás?

A maszkok és a pakolások több szempontból különböznek egymástól. A maszkok állaga általában sűrűbb, mint a pakolásoké, a bőrre kenve általában 10-15 perc után megdermednek, vagy filmszerű réteget képeznek, mely könnyen eltávolítható.

A maszk alatt a pórusok kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, az anyagcsere-folyamatok megélénkülnek, a sejtek tápanyagellátása javul, ezáltal a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat. A pakolások általában lazább szerkezetűek, nem száradnak a bőrre, de hatásuk is gyengébb, mint a maszkoké. A maszkokat és a pakolásokat hatásuk alapján is csoportosíthatjuk: vannak bőrtápláló, bőrnyugtató, pórusösszehúzó, vérkeringést javító, halványító pakolások.

,,Csodaszerek” a konyhából

A készen kapható kozmetikumok mellett, természetes alapanyagokból, otthon található zöldségekből, gyümölcsökből is készíthetünk pakolást (elegendő hetente egyszer használni).

• A péppé zúzott alma, répa, uborka, paradicsom közvetlenül az arcra, dekoltázsra helyezhető. A lédús gyümölcsök (narancs, grapefruit) leve is jó alapanyag, viszont ezeket célszerű összekeverni egy kevés hintőporral, talkummal, így könnyebb felvinni az arcbőrre.

• Pattanásos bőrre jótékony hatású az élesztő, mely gazdag B-vitaminban, és tejjel vagy gyümölcslével elkeverve kitűnő pakolás készíthető belőle.

• Kellemes hidratáló pépes pakolást kapunk, ha búzadarát, zabpelyhet, kukoricalisztet, vagy reszelt burgonyát gyümölcslével, tejjel vagy aludttejjel elkeverjük, és egy kis mézzel dúsítjuk.

• A búzakorpa vagy mandulakorpa tejjel vagy vízzel elkeverve bőrnyugtató hatású.

• Vitaminos, tápláló arcpakolást készíthetünk, ha tojássárgáját és kevés étolajat összekeverünk.

A pakolást mindig jól megtisztított bőrre vigyük fel, felhelyezése előtt érdemes bőrradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket! Mind a pakolásokat, mind a maszkokat legalább 10-15 percig hagyjuk a bőrünkön, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat.

A pakolás letörlése, lemosása után langyos vízzel öblítsük le a bőrünket! A pakolás két-három összetevőnél ne tartalmazzon többet! Növényi alkotórészt tartalmazó pakolás után ne napozzunk, mert például a gyümölcssavak, vagy a petrezselyem fényérzékennyé teszik a bőrt! Az illóolajokkal, eperrel, málnával bánjunk óvatosan, ezek ugyanis allergiát okozhatnak; mielőtt a pakolásba tennénk, végezzünk bőrpróbát!

(Forrás: Napidoktor.hu)