3 bevált praktika, hogy ne puffasszanak a hüvelyesek

Régen nem szívesen fogyasztottam hüvelyeseket a kellemetlen mellékhatások miatt. Majd jött egy étrendváltás az életemben, aminek következtében jobban utánajártam, mik okozzák a panaszokat és mit tehetek ellenük, hiszen ezek a rostokban és fehérjékben gazdag alapanyagok egyre több kutatásban bizonyítják jótékony hatásaikat. Szerencsére több megoldásra is ráakadtam, amik neked is segíthetnek, hogy többször és szívesebben tedd a tányérodra a hüvelyeseket!

A klasszikus előkészítés – egy-két csavarral

Jól emlékszem, amikor a nagymamám méretes lavórban áztatta a babot, amiből aztán másnap mennyei levest készített az unokaseregnek. Ezt automatikusan utánoztam én is, de akkor még nem tudtam, hogy az áztatás nem csak azért hasznos, mert így hamarabb megfőnek a hüvelyesek. Manapság szinte minden száraz alapanyagot (ide értve a gabonaféléket is, különösen a finomítatlanokat) érdemes áztatni és ez a bio minősítésű termékekre is igaz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy teljesen elszínezik az áztatóvizet – rengeteg káros anyagot lehet leönteni a lefolyóban már csak fél óra áztatással is.

Emellett az áztatás hozzájárul ahhoz, hogy az említett élelmiszerek fitinsavtartalma csökkenjen. A fitinsavakat más néven anti-tápanyagoknak is hívják, ugyanis nehezítik az adott alapanyagok ásványianyag-tartalmának felszívódását. További negatív hatásuk, hogy nehezítik a megfelelő emésztést, tehát felerősödik a hüvelyesek puffasztó hatása – minden bizonnyal innen indult ki az, hogy a hüvelyesek rosszat tesznek az emésztésnek és úgy általában az embereknek, de manapság már egyre több helyen megdőltek ezek a tévhitek.

A lényeg tehát az alapos áztatás, amin tovább javíthatsz, ha a vizet kevés almaecettel, vagy frissen facsart citromlével gazdagítod, ugyanis a savas közeg elősegíti a folyamatot.

Az öblítést követően érdemes úgy főznöd a hüvelyeseket, hogy néhányszor frissíted rajtuk a vizet. Tehát felteszed főni (ízesítés és további alapanyagok nélkül), majd két-három alkalommal, amíg még elszínezi a vizet, leszűröd és frisset teszel alá. Ha olyan hüvelyest választasz, ami lassabban fő meg, keletkezhet a víz tetején hab, ezt is nyugodtan lemerheted.

Főzd meg alaposan!

A hüvelyesek nem csak akkor puffasztanak, ha nem sikerült a lehető legnagyobb mértékben megszabadulnod fitinsavtartalmuktól, hanem akkor is, ha nem főzöd őket kellően puhára. Persze, a mai rohanó világban kevés embernek van ideje hosszú órákon át főzni a hüvelyeseket, ezért sokan választják a szintén nem túl rossz konzerveket, de ezeknek inkább kiegészítő, alkalmi lehetőségnek kellene lenniük. Szerencsére a főzési folyamat is gyorsítható néhány trükkel.

Először is, ha egy csapott kiskanálnyi szódabikarbónát teszel a hüvelyesekhez, akkor azok gyorsabban megfőnek majd.

Másodszor pedig ideje beszerezned egy kuktát, ami tökéletes társad lehet a konyhában. Segítségével minden ételed a szokásos idő töredéke alatt elkészülhet, miközben finomabb, puhább lesz, és még a sok felesleges pára miatt sem kell aggódnod.

Gondolj az emésztésedre!

Az allergizáló, puffasztó ételeket mindenkinek célszerű személyre szabottan elkerülnie, de érdemes gondolni arra, hogy nem véletlenül egyre több és több a panaszt okozó élelmiszerek száma. A válasz a bélrendszerünk állapotában keresendő, ugyanis minél gyengébb az emésztőrendszerünk állapota, annál gyakrabban fogunk szembesülni a kellemetlen panaszokkal, a puffadással, hasmenéssel, vagy éppen a székrekedéssel.

A „mentes” táplálkozás jó pár külön cikket megérne, ami viszont biztos, hogy azzal nem fogsz ártani magadnak, ha segíted az emésztésedet. Ennek alapvető követelménye a rostban gazdag táplálkozás, ami hazánkban sajnos katasztrofálisan elhanyagolt tényező. Pedig éppen az ideiglenesen kellemetlenséget okozó rostok azok, amik képesek hozzájárulni a belek állapotának javításához. Ami pedig kifejezetten a hüvelyesekhez kapcsoló praktika, az a probiotikumok pótlása.

Ha aktuálisan puffaszt valamilyen étel, akkor érdemes a fogás mellé bevenned egy jól bevált probiotikumot, vagy valamilyen fermentált zöldség, gyümölcs levét fogyasztanod hozzá.

A jótékony baktériumok sokat segítenek abban, hogy az emésztés megfelelő formában menjen végbe, és nagymértékben lecsökkentik a kínzó tüneteket.

 

(Forrás: www.bien.hu)