Kutatások szerint a gondolkodási- és memóriazavarok a B12-vitamin hiányának jelei lehetnek, derül ki a tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldaláról.

Egy 2007-es tanulmányban kiderült, hogy a B12-vitamin-hiányban szenvedő emberek nehezen tanulnak meg szavakat és neveket, valamint nehezen képesek rejtvényeket megoldani.

Emellett a B12-vitamin hiánya a figyelem fenntartásának problémáival is összefügg és az agy zsugorodásával is összefüggésbe hozható.

Egy 1459 idősebb ember bevonásával végzett vizsgálatban megmérték a résztvevők folsav- és B12-vitamin-szintjét, valamint kognitív teszteket végeztek rajtuk.

A kutatók erős kapcsolatot találtak a magas folsavszint és a jó kognitív funkciók között a 60 évnél idősebb emberek körében, akiknek a B12-vitamin szintje is megfelelő volt.

Néhány természetes folsavforrás:

 • gyümölcsök
 • zöldségek
 • csicseriborsó
 • lencse
 • máj
 • teljes kiőrlésű gabonafélék

Emellett a B12-vitamin viszonylag magas mennyiségben található olyan élelmiszerekben, mint a hal, a baromfi, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tej.

A fenti vizsgálatban a normális B12-vitamin-állapottal rendelkező emberek jobban teljesítettek, ha a szérumfolsavszintjük magas volt. Az alacsony B12-vitamin-státuszú emberek esetében pedig a magas szérumfolsavszint összefüggött a kognitív teszten nyújtott rossz teljesítménnyel.

Ezért merül fel olyan ritkán, hogy a B12 vitamin hiánya a ludas

A B12-vitamin hiányáról jóval kevesebbet hallunk, mint más tápanyaghiányokról, főként azért, mert a tünetek nem annyira „látványosak”, és sokszor könnyű legyinteni rájuk, mert azt hihetjük, az öregedéssel természetesen együtt járó folyamatokról van szó.

Pedig létfontosságú, hogy a B12 vitamin elegendő mennyiségben álljon rendelkezésére a szervezetünkben: a sejtmegújulástól az idegek megfelelő működésén át a vérképzésig számos kulcsfontosságú, a szervezet egészét érintő folyamatban részt vesz. Szinte nincs is olyan biokémiai folyamat, mely ne profitálna abból, hogy elég B12-vitamin jut a szervezetünkbe!

Kevesen tudják, hogy a B12 vitamin különféle formákban fordulhat elő

Melyek ezek a formák pontosan? És vajon a különböző formáknak különböző hatásaik vannak?

A B12 vitamin (orvosi nevén kobalamin) különféle formákban fordulhat elő:

 • cianokobalamin,
 • metilkobalamin,
 • hidroxokobalamin,
 • adenozil-kobalamin.
 • metilkobalamin: kiválóan hasznosuló, természetes B12-vitamin

Az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban használt B12-vitamin forma a cianokobalamin, ami egy szintetikus anyag, cianid és kobalamin komplexe. A B12-pótlásra jóval alkalmasabb a metilkobalamin, a B12-vitamin természetes, biológiailag hasznos és metabolikusan aktív koenzim formája. A metilkobalaminnak a szervezetben nem kell átesnie azon a konverziós folyamaton, ami a kobalamin egyéb formái, így a cianokobalamin esetében is szükséges, így a felszívódása és hasznosulása is gyorsabb, hatékonyabb.