A D-vitamin segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók elleni küzdelemben – állítják a kutatók.

Szoros összefüggést mutatott ki egy új izraeli kutatás a D-vitamin-hiányos állapot és a súlyosabb Covid-fertőzés között, írja az MTI. A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói szerint a vitaminnak olyan erős hatása van a betegség súlyosságára,

hogy életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján meg tudják jósolni, mi történik a megfertőződött emberekkel.

A tanulmány méréseit a járvány első két hulláma alatt végezték Izraelben, ahol ötből négy embernek alacsony a D-vitamin-szintje a kutatók szerint. Az eredmény az lett, hogy a D-vitamin étrendkiegészítő szedése a fertőzés előtt segített elkerülni a súlyos Covid-tüneteket, és a fertőzötteknél is hozzájárul a betegség súlyosbodásának elkerüléséhez.

Júniusban a kutatók már közzétették az előzetes eredményeket, amelyek szerint a nem sokkal a kórházi kezelés előtt D-vitamin-hiányban szenvedő koronavírusos betegek 26 százaléka halt meg, szemben a normális D-vitamin-szintű betegekkel, ahol csak 3 százalék vesztette életét.

Azt is megállapították, hogy a kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások.

Nem ez az egyetlen kutatás, amely a D-vitamin jótékony hatásairól számolt be a héten: kedden arról írtunk, hogy a vitamin szedése segíthet csökkenteni az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.