Skóciai tudósok vizsgálatai alapján nem a tiszta víz a leghatékonyabb hidratáló folyadék.

A csapat 13 gyakran fogyasztott ital hatását tesztelte le a kísérletezgetéseik keretében. A vizsgálatban 72, fizikailag aktív, 18 és 35 év közötti önkéntes vett részt. A jelentkezőknek tiszta vízből, illetve további három, véletlenszerűen kiválasztott innivalóból kellett egy bizonyos méretű adagot elfogyasztaniuk.

A szénsavmentes víz mellett a kínálatot szénsavas víz, kóla, diétás kóla, sportital, ún. orális rehidráló oldat, narancslé, világos sör, forró fekete kávé, forró fekete tea, hideg fekete tea, teljes tej és sovány tej alkották.

Az italfogyasztás után a résztvevők ürített vizeletének mennyiségét vizsgálva mindegyik innivalóhoz külön hidratációs indexet (BHI) rendeltek.

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kevés cukrot, zsírt vagy fehérjét tartalmazó italok hidratálásban bizony a tiszta víznél kompetensebbek, amely ráadásul ilyen tekintetben meglehetősen hátul végzett a sorban. (Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy tulajdonképpen mindegyik ital csak felturbózott tiszta víz, mert megzavar bennünket.)

A kísérlet eredményei alapján a kevés zsírt, némi fehérjét, tejcukrot és egy csipetnyi nátriumot tartalmazó sovány tej végzett az élen. A CNN szerint az ok, hogy a tejben lévő nátrium „úgy működik, mint egy szivacs, és a testben a vízbe kapaszkodik, amitől kevesebb vizelet keletkezik.”

 

 

 

(Forrás: AJC www.storeinsider.hu)